Φοιτητική στέγη: Ο χάρτης των ενοικίων σε ολόκληρη την Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Φοιτητική στέγη: Ο χάρτης των ενοικίων σε ολόκληρη την Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Φοιτητική στέγη: Ο χάρτης των ενοικίων σε ολόκληρη την Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Φοιτητική στέγη: Ο χάρτης των ενοικίων σε ολόκληρη την Ελλάδα - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Πιο εύκολη θα είναι φέτος η αναζήτηση για φοιτητική στέγη σε σχέση με πέρυσι λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι τιμές ωστόσο αναμένονται να είναι αυξημένες σε σχέση με το 2020 δεδομένου ότι τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται φέτος προς μακροχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσκευών.
Αυτό προκύπτει από ανάλυση Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates αναφορικά με τη πορεία της φοιτητικής κατοικίας τη φετινή σεζόν, λίγες ημέρες μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών για χιλιάδες υποψηφίους της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου, E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, καταλυτικό ρόλο στην κινητικότητα γύρω από την φοιτητική στέγη θα παίξει η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού. Οι γονείς έχοντας τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων lockdown εκτιμάται πως δεν θα ρισκάρουν με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές. Αντίθετα ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και τη έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.
Oι τιμές
Αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές καταγράφουν οι τιμές στην Αθήνα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260 ευρώ έως 360 ευρώ /μήνα, τη φετινή καταγράφεται αύξηση 13,3% στη κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300 ευρώ/μήνα έως και 490 ευρώ/ μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυσκευές διαμέρισμα. Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40 τ.μ -5- τ.μ να κυμαίνεται από 350 ευρώ/μήνα έως και 550 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, όταν την περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330 ευρώ /μήνα έως και 400 ευρώ/μήνα. Στα περσινά απλησίαστα επίπεδα κυμαίνονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι τόσο για γκαρσονιέρα όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020 με μικρές διακυμάνσεις καταγράφεται στην περιοχή Μουσείο -Νεάπολη στο κέντρο Αθήνας, στο Γουδί και στην Κυψέλη.
Στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στην περιοχή του Κολωνακίου με το κόστος για γκαρσονιέρα να κυμαίνεται από 420 ευρώ έως και 600 ευρώ ανά μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένη και με όλες τις οικοσυσκευές .Το δυάρι στο πολυσύχναστο Κολωνάκι κυμαίνεται από 490 ευρώ έως και 750 ευρώ για πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα. Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές του Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος η αναζήτηση κατοικίας για συγκατοίκηση πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για ακόμη μια χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις στο σύνολο της περιοχής.
Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με τις τιμές των ζητούμενων μισθωμάτων να καταγράφουν διψήφιο αριθμό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος όπου καταγράφεται σταθερότητα των τιμών.
Στο Ηράκλειο οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με αύξηση κατά 70 ευρώ / μήνα στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο του εξοπλισμού ( έπιπλα, οικοσυσκευές). Στα Χανιά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Το 2020 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης studio είναι στα 270 ευρώ /μήνα ενώ τη φετινή χρονιά από 280 ευρώ. Αύξηση 10% καταγράφεται στην κατώτατη και στην ανώτατη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος από 30 τ.μ έως 45 τ.μ ενώ η ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 50τ.μ-60 τ.μ παραμένει στα περσινά επίπεδα με το κόστος να κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 550 ευρώ /μήνα για πλήρως ανακαινισμένο και με το σύνολο της επίπλωσης και οικοσυσκευών διαμέρισμα.
Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20% ενώ τόσο το 2020 όσο και τη φετινή χρονιά οι τιμές κατέγραψαν αυξητικές τάσεις. Το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 30 τ.μ-40 τ.μ στη περιοχή της Αγίας Σοφίας κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ και το δυάρι από το 50 τ.μ έως 60 τ.μ ακόμη και 380 ευρώ/μήνα. Στην αχαΐκή πρωτεύουσα, στην περιοχή Ζαρουχλέικα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250 ευρώ, ενώ το μικρότερο διαμέρισμα από 30 τ.μ έως 45 τ.μ από 150 ευρώ έως 220 ευρώ/μήνα.
Στην Καλαμάτα η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί “γολγοθά ” για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα- κυρίως δυάρια – είναι ελάχιστα αγγίζοντας ακόμη και τα 450 ευρώ/μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 25 τ.μ κυμαίνεται από 230 ευρώ -300 ευρώ για τη φετινή χρονιά , ενώ πέρυσι το κόστος κυμαίνονταν από 220 ευρώ -260 ευρώ.

link: http://www.enikonomia.gr/my-money/250206,foititiki-stegi-o-chartis-ton-enoikion-se-olokliri-tin-ellada-pos.html

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ