Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων – Τι να προσέξουν οι φοιτητές

Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων – Τι να προσέξουν οι φοιτητές

Φοιτητική στέγη: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων – Τι να προσέξουν οι φοιτητές

Η εύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, με τις τιμές των ακινήτων να ποικίλουν, ενώ οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή στην τελική επιλογή τους.

Φοιτητική στέγη ενοίκια

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η εύρεση φοιτητικής στέγης αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για χιλιάδες νοικοκυριά, με τις τιμές να εμφανίζονται αυξημένες φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real EstatesΘεμιστοκλής Μπάκας, μίλησε στο Newsbomb.gr, περιγράφοντας την εικόνα στις τιμές των ενοικίων, αλλά και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές.

Οι επιδράσεις της πανδημίας του κορoνοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών στοχεύουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές, εργένηδες ή/και νέα ζευγάρια. Αρκετοί ιδιοκτήτες κρατούν γενικά μια στάση αναμονής από την αρχή της πανδημίας, διαθέτοντας τα ακίνητα τους για μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, αλλά, ταυτόχρονα διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τη περσινή χρονιά όπως και τη φετινή, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα) φοιτητική στέγη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κολωνάκι το 2019, ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περίπου 353 ακίνητα έναντι 227 που είναι σήμερα. Στη περιοχή των Εξαρχείων, Νεάπολη- Μουσείο, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 779, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 445.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τα περισσότερα διαμερίσματα που διατίθενται τη φετινή χρονιά προς μακροχρόνια μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυκευών, αλλά, οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με επιπλέον αυξήσεις σε σχέση με το 2020.

Η «εικόνα» της φοιτητικής κατοικίας μετά την ανακοίνωση των βάσεων

Η λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας «εξαλείφθηκε» τα μνημονιακά χρόνια της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν λίγοι οι γονείς που εν έτη 2004-2008 επέλεγαν την αγορά φοιτητικής κατοικίας με στόχο τόσο να διαμείνει ο νέος φοιτητής καθ΄ ολή την διάρκεια των σπουδών του, όσο και ως μορφή επένδυσης – εκμετάλλευσης για το μέλλον.

Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, δεν ήταν λίγοι οι γονείς που σκεπτόμενοι την επαγγελματική πορεία των παιδιών τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, και παράλληλα το γεγονός ότι «δύσκολα» θα επέστρεφαν στην οικογενειακή οικία στην επαρχία, ήθελαν να διασφαλίσουν μια στέγη για τα παιδιά τους ακόμη και μετά το πέρας των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων τους.

Όσον αφορά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει σύντομα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να ξεκινάει κανονικά για τους πρωτοετείς φοιτητές στις αρχές Οκτωβρίου, με την παρακολούθηση των μαθημάτων να πραγματοποιείτε δια ζώσης . Σε αντίθεση όμως με την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τα προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως ή διά ζώσης, ανάλογα με τη σχετική́ απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής.

Τα δεδομένα στην φοιτητική κατοικία μετά την ανακοίνωση των βάσεων :

  1. Έντονη κινητικότητα στις φοιτητουπόλεις από πρωτοετείς με οικονομική οικογενειακή άνεση .

Το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξεκίνησε σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων . Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι θέλησαν να επισκεφτούν άμεσα τη πόλη που θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Επιπλωμένα φοιτητικά διαμερίσματα αναζητούν κυρίως οι γονείς πρωτοετών που η σχολή τους βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμη και 1-1,5 ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Ν.Αττικής όπου εντός δυο ημέρων, μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στη περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιο του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.

  1. Πολλοί γονείς πρωτοετών φοιτητών «κρατούν» στάση αναμονής

Η πανδημία του κορονοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ ,το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού και το κακό σενάριο για ενδεχόμενο νέο lockdown, φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στην φοιτητική κατοικία. Ένα μεγάλο μέρος των γονιών και κυρίως οι οικογένειες που δεν διαθέτουν οικονομική άνεση, φαίνεται να θέλουν να κρατήσουν στάση αναμονής ακόμη και μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, μη «ρισκάροντας» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές. Ενώ παράλληλα στοχεύουν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια και λοιπά έξοδα της φοιτητικής κατοικίας.

Μη ξεχνάμε ότι οι γονείς «έχουν» τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης – εξ αποστάσεως παρακολούθησης και των συνεχομένων lockdown.

  1. Στο επίκεντρο οι επιπλωμένες κατοικίες

Τη φετινή χρονιά αρκετοί γονείς επιλέγουν κυρίως επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών με στόχο τον περιορισμό των άμεσων εξόδων που απαιτούνται για την φοιτητική κατοικία. Επιπλωμένα διαμερίσματα ζητούνται κυρίως από γονείς που οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν περάσει σε πανεπιστήμια που εδρεύουν στην νησιωτική Ελλάδα.

  1. Στο «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας δυο ακαδημαϊκά έτη πρωτοετών φοιτητών

Το περσυνό ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα του Νοεμβρίου επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε περίπτωση μη αναγκαιότητας επιβολής μέτρων από την πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, τότε θα αυξηθεί «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη περσινή χρονιά.

  1. Επανέρχεται δυναμικά τη φετινή χρονιά στο προσκήνιο η αγορά φοιτητικής κατοικίας λόγω των παρακάτω δεδομένων:
  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών καταγράφεται και τη φετινή χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών καταγράφεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των εκδόσεων στεγαστικών δανείων που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα «κλειδώσουν» στα 800εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020 που ήταν 687εκατ.ευρώ (625εκατ.ευρώ το 2019).
  • Αύξηση των καταθέσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο για τον μήνα Μάιο άγγιξαν τα 281 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά 78 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών.
  • Ραγδαία αύξηση της ζήτησης και ενδεχομένως δυσκολία ανεύρεσής φοιτητικής κατοικίας προς μίσθωση τη φετινή χρονιά για τη κάλυψη των πρωτοετών φοιτητών δυο ακαδημαϊκών ετών 2020-2021 και 2021-2022.

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, αρκετοί γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κλπ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά, ιδιαίτερα σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, λόγω της μείωσης κατά 39,95% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε σχέση με το 2019 (7.681 ακίνητα) , οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 30τμ-50τμ πλήρως ανακαινισμένες, επιπλωμένες και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.

Οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών άνω του 1ου ορόφου, άνω των 30τμ έως 50.000€

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ ΟΡΟΦΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΕ €
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ* 1978 38 3ος 35.000
ΙΛΙΣΙΑ 1965 45 1ος 50.000
ΖΩΓΡΑΦΟΥ*** 1960 48 2ος 40.000
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ* 1969 30 1ος 45.000
ΓΚΥΖΗ* 1975 30 1ος 44.000
ΝΕΑΠΟΛΗ Μουσείο*** 1967 40 3ος 50.000
ΓΚΥΖΗ* 30 1ος 35.000
ΝΕΑΠΟΛΗ Ιπποκράτους*** 1955 51 1ος 48.000
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ*** 1965 32 3ος 46.000
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Λόφος Λαμπράκη*** 1971 40 1ος 50.000
ΚΑΛΛΙΘΕΑ Κέντρο* 1965 30 5ος 50.000
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ Χρυσάκη*** 1958 50 2Ος 50.000
ΜΟΣΧΑΤΟ ** 1974 36 3Ος 50.000
ΚΑΛΛΙΘΕΑ Τζιτζιφιές*** 1970 42 2Ος 49.000
ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ* 1979 41 2Ος 48.000
ΚΥΨΕΛΗ 1960 70 3Ος 43.000
ΚΥΨΕΛΗ Ανω** 1966 35 2Ος 38.000
ΚΥΨΕΛΗ*** 1968 70 3Ος 45.000
ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ*** 1955 50 1Ος 48.000
ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ* 1960 52 1Ος 50.000
ΠΑΤΗΣΙΑ Νιρβάνα 1980 52 2Ος 49.000
ΚΟΛΩΝΟΣ ** 1985 30 1Ος 40.000
ΣΕΠΟΛΙΑ 1965 43 3Ος 47.000
ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 1965 47 4Ος 42.000
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ * 1966 45 1Ος 49.500
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟ* 1975 52 2Ος 43.000
ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ 1968 63 3Ος 50.000
ΑΙΓΑΛΕΩ Νταμαράκια 1975 65 1Ος 50.000
ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΕΙ 1978 45 2Ος 42.000
ΑΙΓΑΛΕΩ Εσταυρωμένος 1962 55 1Ος 45.000
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Κέντρο** 1975 33 4Ος 39.000

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου, άνω των 30τμ έως 50.000€, *Μερικώς ανακαινισμένο, **Ολικώς ανακαινισμένο , ***Χρήζει ανακαίνισης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ ΟΡΟΦΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΕ €
ΝΙΚΑΙΑ Κοκκινιά 1978 56 3Ος 50.000
ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ευαγγελίστρια*** 1975 42 4Ος 47.000
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ 1970 30 2Ος 47.000
ΚΑΣΤΕΛΑ Προφήτης Ηλίας*** 1965 47 1Ος 47.000
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ 1970 49 1Ος 45.000
ΠΕΙΡΑΙΑΣ Βρυώνη* 1975 33 5Ος 42.000
ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ Καλλίπολη 1960 48 2Ος 40.000

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου, άνω των 30τμ έως 50.000€, *Μερικώς ανακαινισμένο, **Ολικώς ανακαινισμένο , ***Χρήζει ανακαίνισης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ ΟΡΟΦΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΕ €
ΑΝΩ ΠΟΛΗ** 1965 45 4Ος 49.500
ΒΑΡΔΑΡΗ 1980 40 1Ος 50.000
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟ* 1982 65 2Ος 45.000
ΚΕΝΤΡΟ ** 1965 44 4Ος 42.000
ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ* 1974 75 1Ος 40.000
ΕΥΟΣΜΟΣ*** 1971 64 1Ος 45.000

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου, άνω των 30τμ έως 50.000€, *Μερικώς ανακαινισμένο, **Ολικώς ανακαινισμένο , ***Χρήζει ανακαίνισης

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Τ.Μ ΟΡΟΦΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΕ €
ΠΑΤΡΑ ΖΑΒΛΑΝΙ** 1991 71 2Ος 50.000
ΠΑΤΡΑ ΨΑΡΟΦΑΙ 2000 44 1Ος 50.000
ΠΑΤΡΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ** 1986 53 1Ος 50.000
ΤΡΙΠΟΛΗ** 1985 64 1Ος 50.000
ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΕΝΤΡΟ 1990 38 3Ος 36.000
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1998 40 2Ος 45.000
ΛΑΡΙΣΑ 2003 51 1Ος 49.000
ΒΟΛΟΣ 2010 30 1ος 42.000
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 1977 76 4Ος 38.000
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2004 33 4Ος 36.000
ΡΟΔΟΣ ΠΟΛΗ* 48 2Ος 43.000
ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ* 1986 40 1Ος 35.000

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου, άνω των 30τμ έως 50.000€, *Μερικώς ανακαινισμένο, **Ολικώς ανακαινισμένο , ***Χρήζει ανακαίνισης

Φοιτητική Στέγη – Πίνακες τιμών Πανελλαδικά

Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ (έως 35τμ)

Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

ΔΥΑΡΙ (40τμ -50τμ)

ΓΟΥΔΗ 2016: Από160

2017: Από 200

2018:230-280

2019:280-320

2020:300-350

2021:300-380*

2016:220-260

2017:250-300

2018:250-320

2019:320-450

2020:360-480

2021:360-500*

ΑΕΙ-ΙΑΤΡΙΚΗ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΑΓΚΡΑΤΙ 2016:170-210

2017:220

2018:250-300

2019:280-350

2020:290-350

2021:320-370*

2016:200-270

2017:250

2018:280-350

2019:320-350

2020:370-420

2021:350-550*

ΑΕΙ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΕΜΠ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2016:180-220

2017:190-230

2018:250-330

2019:250-340

2020:250-360

2021:290-360

2016:250-280

2017:250-300

2018:300-370

2019:350-450

2020:370-450

2021:370-500*

ΑΕΙ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ- ΕΜΠ
ΠΛ.ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ 2016:150-180

2017: Από 170

2018:170-250

2019:170-260

2020:280-350

2021:260-320

2016: Έως220

2017: Έως250

2018:200-250

2019:250-320

2020:320-380

2021:350-440*

ΑΕΙ -ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΑΥΡΟΣ –(ΚΑΛΛΙΘΕΑ) 2016: Από170

2017:200-230

2019:260-300

2020:280-320

2021:300-350

2016:250-350

2017:250-300

2019:280-350

2020:370-400

2021:350-380*

ΑΕΙ- ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΝΕΑΠΟΛΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ 2016:150-220

2017:180-250

2018:250-350

2019:250-350

2020:300-450

2021:350-400*

2016: Από 220

2017: Από 300

2018:300-380

2019:420-470

2020:450-520

2021:420-550*

ΑΕΙ -ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΞΑΡΧΕΙΑ 2016:150-180

2017:Δεν υπάρχουν ακίνητα

2018:250-330

2019:250-350

2020:350-420

2021:350-450

2016:200-250

2017:200-300

2018:280-340

2019:300-420

2020:350-470

2021:400-560*

ΑΕΙ – ΝΟΜΙΚΗ-ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ 2016:160-180

2017:160-190

2018:250-350

2019:250-350

2020:300-390

2021: Από 350

2016:200-270

2017:200-370

2018:300-450

2019:350-450

2020:380-490

2021:420-520

– ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 2016: Από160

2017:Από 180

2018:180-300

2019:230-300

2020:250-320

2021:380-480*

2016: Από 200

2017: Από2010

2018:250-380

2019:320-400

2020:330-400

2021:350-550*

ΑΕΙ- ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 2016:230-300

2017:250-300

2018:200-320

2019:220-320

2020:260-360

2021:300-490*

2016:200-250

2017:200-250

2018:280-380

2019:300-400

2020:350-450

2021:400-550

ΑΕΙ- ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΟΥΚΑΚΙ 2016:250-320

2017:380-450

2018:300-450

2019:450-750 ( επιπλωμένα )

2020:320-450

2021:350-460*

2016:200-280

2017: Από 300

2018:420-450

2019:450-720

2020:450-600

2021:500-750*

ΑΕΙ- ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
– ΜΕΤΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙ 2016: Από 280

2017:270-330

2018:280-500

2019:300-600

2020:350-650

2021:420-600*

2016:300-450

2017:340-470

2018:350-650

2019:450-700

2020:550-750

2021:490-750*

ΑΕΙ – ΝΟΜΙΚΗ-ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΥΨΕΛΗ 2016:150-180

2017:150-180

2018:220-280

2019:220-320

2020:260-370

2021:240-360*

2016:180-250

2017:200-260

2018:280-400

2019:290-400

2020:320-450

2021:300-450*

ΑΕΙ – ΝΟΜΙΚΗ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΜΟΝΟΙΑ 2016:Από 110

2017:130-190

2018: Έως 250 ( επιπλωμένα)

2019: Από 250 ( επιπλωμένα )

2020: Έως 350 ( επιπλωμένα )

2021: Έως 400*

2016: Από 130

2017:Από 200

2018: Έως 350 ( επιπλωμένα)

2019: Από 350 ( επιπλωμένα )

2020: Έως400

2021:Έως 500*

Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

ΠΑΤΡΑ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

Έως 25τμ

Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 30τμ έως 45τμ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 50τμ έως 60τμ
ΑΓ.ΣΟΦΙΑ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΙΟ-ΕΛ.ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ 2019:130

2020:140-180

2021: –

2019:170

2020:200

2021:220-350*

2019:200

2020:220-250

2021:300-380

ΤΑΡΑΜΠΟΥΡΑ- ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΑ-ΨΑΡΟΦΑΪ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2019:125

2020:130-150

2021:-

2019:150

2020:160-180

2021:150-220

2019:150-200

2020:200-240

2021:220-250

ΚΕΝΤΡΟ-ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ 2019:160

2020:120-175

2021:180-220

2019:170

2020:170-180

2021:170-350*

2019:200-240

2020:200-250

2021:250-380*

Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 30τμ έως 45τμ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 50τμ έως 60τμ
ΒΑΡΔΑΡΗ 2019:200

2020:210-250

2021:290-370*

2019:250

2020:280-450

2021:300-450*

ΧΑΡΙΑΛΟΥ 2019:200-240

2020:260-300

2021:300-380*

2019:260-320

2020:320-380

2021:320-450*

ΑΝΩ ΠΟΛΗ 2019:220-230

2020:220-280

2021:300-350*

2019:250-300

2020:280-350

2021:320-440*

ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ 2019:250

2020:250-300

2021:300-380*

2019:280

2020:300-380

2021:320-450*

ΚΑΜΑΡΑ 2019:260-280

2020:250-350

2021:280-450*

2020:320-450

2021:320-580*

ΡΟΤΟΝΤΑ 2019:280

2020:250-330

2021:280-400*

2020:340-480

2021:300-480*

ΕΥΟΣΜΟΣ-ΣΙΝΔΟΣ 2019:180-220

2020:200-300

2021:260-300

250-270

2020:250-320

2021:270-330

Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

Έως 25τμ

Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 30τμ έως 45τμ Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα Από 50τμ έως 60τμ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2019:170-240

2020:150-250

2021:150-230*

2019:160-240

2020:160-260

2021:160-250*

2019:230-300

2020:220-320

2021:200-350

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2019:150-180

2020:150-240

2021:180-250*

2019:160-200

2020:180-280

2021:200-300

2019:180-230

2020:240-350

2021:250-400*

ΒΟΛΟΣ 2019:170-200

2020:180-230

2021:160-200

2019:180-250

2020:200-250

2021:180-230*

2019:240-350

2020:250-350

2021:250-400*

ΛΑΡΙΣΑ 2019:150-180

2020:160-220

2021:150-220

2019:180-240

2020:180-270

2021:180-240

2019:240-350

2020:270-350

2021:250-380*

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 2019:180-230

2020:180-250

2021:180-250

2019:180-270

2020:180-300

2021:200-270

2019:250-380

2020:250-380

2021:270-350

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2019:200-250

2020:220-260

2021:230-300*

2019:220-280

2020:260-300

2021:250-360*

2019:350 (ελάχιστα)

2020:330-400

2021:350-450

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2019:180-300

2020:180-250

2021:170-250*

2019:240-380

2020:220-320

2021:200-300*

2019:280-400

2020:280-430

2021:280-500*

ΧΑΝΙΑ 2019: –

2020:Από 270

2021: Από 280

2019:300-350

2020:300-400

2021:330-420

2019:420-450

10 μήνες

2020:400-550

2021:400-550*

ΡΕΘΥΜΝΟ 2019: –

2020:250-300

2021:230-280*

2019:190-350

2020:280-350

2021:250-400*

2019:350-450

2020:320-400

2021:350-450*

ΣΗΤΕΙΑ – ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 2019:150

2020:-

2021:190-270*

2019:170-250

2020:230-250

2021: Από 240

2019:220-270

2020:250-270

2021: –

ΞΑΝΘΗ 2019:160-220

2020:150-220

2021:180-250*

2019:180-270

2020:160-270

2021:180-280*

2019:220-320

2020:230-320

2021:250-350*

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2019: –

2020:-

2021: –

2019:150-190

2020:200-220

2021:170-220

2019:200-250

2020:200-260

2021:220-270*

ΝΑΥΠΛΙΟ 2019:200

2020:200-300

2021: Από 240

2019:250-310

2020:230-350

2021:230-350

2019: Από 320

2020:300-400

2021:320-450

ΡΟΔΟ 2019:210-250

2020:250-360

2021:220-320*

2019:310-380

2020:270-380

2021:250-350*

2019:250-500

από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο

2020:330-450

2021:340-420*

ΤΡΙΠΟΛΗ 2019:150-220

2020:Έως 230

2021:180-230

2019:170-230

2020:180-270

2021:200-280*

2019:180-260

2020:220-350

2021:250-350

ΚΕΡΚΥΡΑ 2019:250-300

2020:280-380

2021:280-400*

2019:230-300

2020:260-450

2021:280-430*

2019:300-450

2020:350-500

2021:330-500

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019:150-180

2020:210-250

2021:190-250

2019:160-260

2020:250-300

2021:200-300*

2019:180-260

2020:250-350

2021:300-350

ΧΙΟΣ 2019:170-200

2020:230-280

2021:250-280*

2019:180-250

2020:220-320

2021:220-320*

2019:230-350

2020:250-380

2021:280-350

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2019:130-230

2020:160-220

2021: –

2019:150-280

2020:220-300

2021:250-350

2019:200-300

2020:250-350

2021: 280-380

ΣΑΜΟΣ 2019:150

2020:-

2021: 220

2019:160-220

2020:150-220

2021:190-250

2019:200-260

2020:250-300

2021:230-380*

Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας – Ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση με 2 ΥΔ άνω των 60τμ

Περιοχή Ζητούμενη τιμή σε €/μήνα

Από 60τμ. – 2Y/Δ

Κέντρο Αθήνα
Κολωνός Λόφος Σκουζέ 2019:300-400

2020:350-450

2021:Από 500

Ακαδημία Πλάτωνος 2019:380-480

2020:440-500

2021:Από500

Άγιος Ελευθέριος 2019:380-450

2020:400-500

2021:Από 480

Άγιος Κωνσταντίνος – Πλατεία Βάθης 2019:340-380

2020:350-450

2021:Από 450

Άνω Κυψέλη 2019:320-380

2020:380-450

2021:Από 480

Άνω Πατήσια ( σύνορα με Γαλάτσι) 2019:300-400

2020:400-450

2021:Από 500

Αμπελόκηποι 2019:400-450

2020:400-500

2021:Από 470

Γκύζη 2019:400-500

2020:400-500

2021:Από 450

Πατήσια 2019:320-380

2020:350-400

2021: Από 400

Σεπόλια 2019:380-450

2020:380-450

2021:Από 450

Σταθμός Λαρίσης 2019:350-450

2020:400-450

2021:Από 450

Κεντρικά & Δυτικά Προάστια
Γαλάτσι 2019:350-450

2020:380-450

2021:Από 480

Νέα Ιωνία 2019:350-450

2020:370-450

2021:Από 550

Περιστέρι 2019:250-350

2020:350-400

2021:Από 500

Κεντρικά & Νότια Προάστια
Δάφνη 2019:300-450

2020:400-450

2021:Από 450

Υμηττός

2020:430

2021: –

Βύρωνας 2019:400-450

2020:400-450

2021: Από 480

Ηλιούπολη 2019:400-450

2020:480-500

2021:Από 490

Υπόλοιπο Πειραιά
Κερατσίνι 2019:300-350

2020:300-380

2021: Από 430

Κορυδαλλός 2019:270-350

2020:350-450

2021: Από 450

Μοσχάτο 2019:350-420

2020:400-450

2021: Από 560*

Νίκαια 2019:320-370

2020:340-400

2021:Από 450

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Τη φετινή χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές υιοθετώντας τη συγκατοίκηση, θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς .

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 . Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό .

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα .

Τέλος, όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας , μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 450€-500€, αφορά μικρά δυαράκια.

 link: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1229419/foititiki-stegi-enoikia-foitites?fbclid=IwAR2LAu5yDzvaYcwRy7hMlH2iJdPHtClJ6golLz8W19Sk8m2UCa2GKpYIuX8

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ