Φοιτητική στέγη: Τι πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές ψάχνοντας για σπίτι

Φοιτητική στέγη: Τι πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές ψάχνοντας για σπίτι

Φοιτητική στέγη: Τι πρέπει να προσέχουν οι φοιτητές ψάχνοντας για σπίτι

Οι 20 οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν φοιτητές και γονείς ψάχνοντας για φοιτητική στέγη

Φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

03.09.2020 11:47

βάσεις 2020 ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, το επόμενο και σημαντικό βήμα για τους γονείς και νέους φοιτητές, δεν είναι άλλο από το να αναζητήσουν την κατάλληλη φοιτητική στέγη, η οποία θα στεγάσει στιγμές, εμπειρίες και τα όνειρα του νέου φοιτητή για τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για ενοικίαση δεν είναι πάντα και η πιο εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή που οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν αυξήσεις σε σχέση με το 2019.

Οι 20 βασικές συμβουλές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης:

  1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
  2. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  4. Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
  5. Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
  6. Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
  7. Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
  8. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.
  9. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
  10. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σουπερμάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  11. Οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη στη Βόρεια Ελλάδα (Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη κ.λπ), θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα διαθέτει κοινόχρηστη ή αυτόνομη θέρμανση διότι ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.
  12. Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο µίσθωµα.
  13. Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
  14. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  15. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
  16. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν – μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου – ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
  17. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας – μετά την παρέλευση της τριετίας – λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  18. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
  19. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
  20. Προσοχή! Από την 1η Ιανουαρίου 2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.ethnos.gr/apopseis/122094_foititiki-stegi-ti-prepei-na-prosehoyn-oi-foitites-psahnontas-gia-spiti

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ