«Φωτιά» η φοιτητική στέγη – Αυξημένα έως 100% τα ενοίκια λόγω Airbnb – Τι αναφέρει η E Real Estates

«Φωτιά» η φοιτητική στέγη – Αυξημένα έως 100% τα ενοίκια λόγω Airbnb – Τι αναφέρει η E Real Estates

«Φωτιά» η φοιτητική στέγη – Αυξημένα έως 100% τα ενοίκια λόγω Airbnb – Τι αναφέρει η E Real Estates

«Φωτιά» η φοιτητική στέγη - Αυξημένα έως 100% τα ενοίκια λόγω Airbnb - Τι αναφέρει η E Real Estates
Δημοσιεύτηκε :Τετάρτη 29/08/2018 – 20:31
«Φωτιά» η φοιτητική στέγη για τους χιλιάδες επιτυχόντες που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και πέρασαν στο πανεπιστήμιο μακριά από το τόπο διαμονής τους.
Μετά τη χαρά και την ικανοποίηση για την επιτυχία στο προσκήνιο έρχεται το κόστος διαμονής των νέων φοιτητών.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων μέσω του Airbnb αφήνουν χωρίς στέγη του νέους φοιτητές εκτός αν οι γονείς βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Οι ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές  έχουν υψηλές οικονομικές απαιτήσεις καθώς η αυξημένη ζήτηση από τους τουρίστες  έχουν οδηγήσει τον φοιτητικό κόσμο εκτός  ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας  Ε- Real Estates τα μισθώματα σε περιοχές όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο τη Θεσσαλονίκη έχουν συμβάλλει στην αύξηση των μισθωμάτων έως 100% σε σχέση με πέρυσι.
Στην περιοχή της Αθήνας, οι μισθώσεις μέσω Airbnb καθιστούν απλησίαστα τα διαμερίσματα για τους  φοιτητές αφού τα μηνιαία έσοδα κυμαίνονται από 500 έως 1.000  ευρώ ανάλογα με την περιοχή.
Πάντως  στην επαρχία και σε περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος τα μισθώματα είναι μειωμένα έως 5% σε σχέση με το 2017.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E Real Estates  κ. Θέμης Μπάκας εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει μια φορολογική πολιτική που θα ευνοεί την ενοικίαση  ακινήτων σε φοιτητές διότι το σημερινό κόστος είναι αβάσταχτο  για τις περισσότερες  οικογένειες.
Ακόμη και η αγορά ενός μικρού διαμερίσματος έως  60 τ.μ. έχει αυξηθεί  τα τελευταία χρόνια με την αξία των ακινήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει διπλασιαστεί.
Στην Πάτρα το κόστος εκμίσθωσης μιας γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 200 έως  250  ευρώ  και για ένα δυάρι διαμορφώνεται έως τα 330 ευρώ το μήνα, στο Βόλο, το αντίστοιχο κόστος  είναι από 150 έως 300 ευρώ και από 200 έως 370 ευρώ ανά τ.μ. Στα Γιάννενα τα μισθώματα  κινούνται σε υψηλότερα  επίπεδα.
Το ενοίκιο μιας γκαρσονιέρας  μπορεί να φτάσει έως τα 360  ευρώ και για ένα δυάρι τα 400 ευρώ.
Στην Κομοτηνή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από 220  έως 330 ευρώ για ένα δυάρι και για γκαρσονιέρα το μίσθωμα διαμορφώνεται χαμηλότερα  και η μέση τιμή είναι στα 220 ευρώ.
Στα  Χανιά τα ενοίκια κυμαίνονται από 400 έως 600 ευρώ τα οποία είναι απαγορευτικά για τους νέους φοιτητές.
Πάντως όσοι αποδεχθούν το υψηλό μίσθωμα είναι βέβαιο ότι ο ιδιοκτήτης θα τους ζητήσει τους καλοκαιρινούς μήνες το διαμέρισμα  θα είναι ελεύθερο προς ενοικίαση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ