Golden Visa: Ελλάδα vs Πορτογαλία – Υπέρ της Ιβηρικής χώρας η «ζυγαριά», σημαντικά περιθώρια για Ελλάδα

Golden Visa: Ελλάδα vs Πορτογαλία – Υπέρ της Ιβηρικής χώρας η «ζυγαριά», σημαντικά περιθώρια για Ελλάδα

Golden Visa: Ελλάδα vs Πορτογαλία – Υπέρ της Ιβηρικής χώρας η «ζυγαριά», σημαντικά περιθώρια για Ελλάδα

Golden Visa: Ελλάδα vs Πορτογαλία – Υπέρ της Ιβηρικής χώρας η «ζυγαριά», σημαντικά περιθώρια για Ελλάδα

29-06-2021 | 07:56

Η Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος golden visa έως και την 1η Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει συνολικά 8.692 άδειες διαμονής σε επενδυτές αγοραστές ακινήτων και αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειας τους αγγίζουμε τις 26.123 άδειες. Δηλαδή, ανά επένδυση που πραγματοποιείται, χορηγούνται 3 άδειες διαμονής.

Απώλειες 95,4% το 2020 για το ελληνικό πρόγραμμα, στο -5% η Πορτογαλία 

Για το σύνολο του έτους 2020 συμπεριλαμβανομένων και των αδειών του Ιανουάριου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έως και 5/1/2021, εκδόθηκαν συνολικά 403 νέες άδειες golden visa σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επένδυσαν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Με λίγα λόγια στο 11μηνο του 2020 εκδόθηκαν 161 νέες άδειες golden visa στο σύνολο των επενδυτών ακινήτων όλων των εθνικοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.504 άδειες golden visa. Καταγράφηκαν απώλειες 95,4% το 2020 σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που οι απώλειες το 2020 ήταν μόλις 5% σε σχέση με το 2019.

Σε μια δύσκολη χρονιά για τη παγκόσμια κοινότητα, μια χρονιά που οι επενδυτές δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, η Πορτογαλία κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό της success stories με 1.182 εκδόσεις αδειών golden visa μέσω των άμεσων αντανακλαστικών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού. Με λίγα λόγια, η Πορτογαλία προέβη σε αλλαγές που στόχευαν στην επίσπευση και στην προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών με απώτερο σκοπό την εισροή κεφαλαίων στα εθνικά ταμεία και παράλληλα στην στήριξη της εγχώριας κτηματαγοράς.

Αυτά αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος της E-Real Estates, σε σχετική ανάλυση για την golden visa στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Πορτογαλία.

2021: Ελλάδα vs Πορτογαλία: 117- 341 εκδόσεις golden visa το πρώτο πεντάμηνο του έτους

Ποια είναι όμως η εικόνα μέχρι στιγμής το 2021; Σύμφωνα με σχετική έκθεση του δικτύου E-Real Estates, βάσει των στοιχείων που αφορούν στο 2021, έως και 1η Ιουνίου, έχουν εκδοθεί συνολικά 117 νέες άδειες golden visa σε πολίτες – επενδυτές τρίτων χωρών που επένδυσαν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη της οικογένειας τους αγγίζουμε τις 370, δλδ χορηγήθηκαν 3,16 άδεις διαμονής ανά επένδυση. Για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις απώλειες του 2020 και του 2021 σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και να επιστρέψει στην ηγετική θέση που κατείχε το 2019 θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διαθρωτικές αλλαγές που θα επισπεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πορτογαλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν από τη SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras – υπηρεσία ενσωματωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΜΑΙ) ), έχει εκδώσει 341 άδειες golden visa σε επενδυτές ακινήτων. Η Ελλάδα με την πιο φθηνή golden visa της Ευρώπης (250.000€), υπολείπεται κατά 65,68 % στις εκδόσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με την Πορτογαλία,  όπου τα όρια επένδυσης είναι αρκετά μεγαλύτερα ακόμη και 100%.

Τα όρια επένδυσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία για την απόκτηση golden visa μέσω αγοράς ακινήτου

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, «αν αναλύσουμε τα δεδομένα της Πορτογαλίας, θα κατανοήσουμε ότι το χαμηλό όριο επένδυσης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα – κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών τρίτων χωρών. Η προσέλκυση των επενδυτών σχετίζεται άμεσα με την στρατηγική ανάπτυξης και εισροής ξένων κεφαλαίων μέσα από ένα εθνικό σχέδιο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, τη στόχευση και τα δεδομένα της εκάστοτε χρονικής στιγμής στην παγκόσμια κοινότητα.

Τα όρια επένδυσης στην Πορτογαλία ήταν και παραμένουν αυξημένα ακόμη και 100% σε σχέση με την Ελλάδα. Με υψηλότερα όρια επένδυσης, η Πορτογαλία κυριαρχεί στο πρόγραμμα golden visa στοχεύοντας σε επενδυτές με υψηλά κασέ και παράλληλα μέσω του προγράμματος golden visa σχεδιάζει μια αναπτυξιακή πολιτική τόσο για την περιφέρεια – ενδοχώρα του κράτους αλλά και την στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω των αλλαγών που έχει σχεδιάσει και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δείχνει ότι θέλει να στηρίξει τις κατηγορίες των ακινήτων που πιθανόν να πληγούν οι αξίες τους λόγω της πανδημίας του covid-19 όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα».

Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα :

·       Ελάχιστο ποσό 250.000€ για αγορά ακινήτου. Είτε το ακίνητο είναι νεόδμητο, είτε το ακίνητο χρήζει ανακαίνισης, είτε το ακίνητο είναι άνω των 30ετών, είτε το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, είτε στα Νότια Προάστια (Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα κ.λπ.), είτε σε περιφερειακές αστικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα κ.λπ.), είτε σε κωμοπόλεις της ενδοχώρας. Απλά ο επενδυτής τρίτης χώρας θα πρέπει να επενδύσει το κατ’ ελάχιστο ποσό των 250.000€ για αγορά ακινήτου εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Επενδυτικές απαιτήσεις για την απόκτηση Golden Visa στην Πορτογαλία

·       Ελάχιστο ποσό επένδυσης 280.000 € για ακίνητα άνω των 30 ετών που χρίζουν ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας

·       350.000 € σε ακίνητα άνω των 30 ετών που χρίζουν ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε αστικές περιοχές.

·       400.000 € ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας

·       500.000 € ελάχιστη επένδυση σε νεόδμητα ακίνητα σε αστικές περιοχές. Από  την 1η Ιανουαρίου 2022, οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να αγοράσουν οικιστικά ακίνητα σε αστικές πόλεις της Πορτογαλίας, όπως το Πόρτο, η Λισαβόνα και οι παράκτιες περιοχές του Αλγκάρβε.

Στατιστικά στοιχεία ύψους επένδυσης σε ακίνητα στη Πορτογαλία 

Κατά το ίδιο, η αγορά ακινήτων με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 500.000 € είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή για χορήγηση golden visa. Το 73% των επενδυτών επέλεξε αυτήν την επιλογή το 2021. Το συνολικό ποσό των συναλλαγών ήταν 129,6 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2021, εκ των οποίων μόλις τα 28,6 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν το ελάχιστο ποσό επένδυσης των 350.000€  που αφορούσε ακίνητα που χρίζουν ανακαίνιση.

Τι αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πορτογαλία:

– Οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν γρηγορότερα. Ο λόγος είναι η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στις 25 Απριλίου 2021, η οικονομική ανάπτυξη ήταν 20% σε σύγκριση με τους δείκτες την ίδια χρονική περίοδο του 2020. Στο τέλος του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 4,1% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – κατά 3,9% .

– Οι όροι του προγράμματος θα αλλάξουν από το 2022. Οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν κατοικίες μόνο στις εσωτερικές περιοχές της χώρας, στη Μαδέρα και τις Αζόρες. Σε μεγάλες πόλεις και θέρετρα θα είναι δυνατή η αγορά μόνο εμπορικών ακινήτων. Σήμερα ισχύουν οι παλιοί κανόνες για τις επενδύσεις σε ακίνητα με στόχο την golden visa, οπότε μπορείτε να επενδύσετε σε πόλη της Πορτογαλίας.

Οι αλλαγές που εδραιώνουν την Πορτογαλία κυρίαρχη στο πρόγραμμα της golden visa και ταυτόχρονα στηρίζουν την κτηματαγορά

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, «στην Πορτογαλία, στη πλειονότητα τους οι επενδυτές με στόχο την Golden Visa είχαν επικεντρωθεί σε μητροπολιτικά hotspots όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο ή σε δημοφιλείς, φιλικές προς τον τουρίστες παράκτιες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται στις παραλίες του Αλγκάρβε. Δηλαδή, μια παρόμοια εικόνα που παρατηρείται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Βούλα κλπ.) που προσεγγίζουν το 80%-85% των επενδυτών.

Βάση των άνωθεν στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε να μην διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε. Η κίνηση είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει την κερδοσκοπία και να διατηρήσει τις τιμές προσιτές – προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις του έθνους , καθώς και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας της χώρας – σε μικρότερες πόλεις, με στόχο την οικονομική τους ανάπτυξη και στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο .

Η Λισαβόνα και το Πόρτο τέθηκαν στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα απομακρύνει και τις δύο πόλεις από το πρόγραμμα Golden Visa, από τις αρχές του επόμενου έτους δηλαδή την 1η Ιανουαρίου  2021, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να επισπεύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα golden visa και να γράψει το δικό της success stories με απώλειες μόλις 5% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην επίσημη εφημερίδα της Diário da República  τις αλλαγές στο πρόγραμμα golden visa που αρχικά θα ίσχυαν από 1 Ιουλίου του 2021 και μετά από παρατάσεις θα ισχύσουν τελικά από 1 Ιανουαρίου 2022 με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον , όπου δεν θα χορηγεί golden visa μέσω αγοράς οικιστικών ακινήτων στις πιο περιζήτητες τοποθεσίες – πόλεις όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, αλλά εξαιρεί τις εμπορικές αγορές, δηλαδή γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.

Δηλαδή, βάση της νέας νομοθεσίας οι πολίτες εκτός της Ε.Ε, μπορούν να επενδύσουν στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και να αποκτήσουν την golden visa, αλλά επενδύοντας μόνο σε εμπορικά ακίνητα δηλαδή, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα.

Ο νόμος καθιστά πολύ σαφές ότι η απόκτηση golden visa με αγορά ακινήτου θα χορηγείται με απόκτηση ακινήτων αξίας κατ’ ελάχιστο 280.000€ άνω των 30 ετών που χρίζουν ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας και σε ακίνητα με κατ’ ελάχιστη αξία 350.000€ που χρίζουν ανακαίνιση (απαιτούν έγκριση από την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων – SEF) στις εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας ,στη Μαδέρα και στις Αζόρες

Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Πορτογαλία όχι μόνο δημιούργησαν ένα μεγάλο κύμα ζήτησης το 2020 (η χειρότερη χρονιά για την ελληνική golden visa) για επείγουσα απόκτηση ακινήτων από αγοραστές που στοχεύουν στην golden visa, μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές στη Πορτογαλία θα κορυφωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες του2021, αλλά ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για την λειτουργία της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο, την οικονομική ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και την στήριξη των επαγγελματικών ακινήτων στη Λισαβόνα και στο Πόρτο σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης των αξιών λόγω της πανδημίας covid-19».

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα κατάλληλα «εργαλεία που τις επιτρέπουν να προβεί σε αλλαγές που θα στοχεύσουν στην άμεση προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει το στέλεχος της κτηματαγοράς, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν 4143/2013, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ (το χαμηλότερο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές του Υπουργείου Ανάπτυξης και με στόχο την αποφόρτιση της Αττικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων μπορούν να καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα με σκοπό την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός Αττικής.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχεδιάσει αλλαγές στα όρια αξιών επένδυσης,  με αρχική σκέψη τον ορισμό διαφορετικών αξιών επένδυσης για την Αττική και την περιφέρεια. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση του ορίου επένδυσης στην Αττική, ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Παράλληλα, έχει σχεδιάσει σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής που στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσω ορκωτών εκτιμητών εγγεγραμμένων στο Υπουργείο Οικονομικών , ότι, δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό.

«Οι άνωθεν αλλαγές βρίσκονται στην θετική κατεύθυνση και στοχεύουν πραγματικά στην ορθή θωράκιση του προγράμματος golden visa και στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οριστούν άμεσα.

Την δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας, η ελληνική κτηματαγορά, η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα κίνητρα που θα δημιουργήσουν ένα κύμα επενδυτών που θα στοχεύουν στη χώρα μας.

Απαιτούνται συγκεκριμένα κίνητρα που θα επισπεύσουν την προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών εντός του τρέχοντος έτους, έχουμε παράδειγμα την Πορτογαλία όπου ακόμη και εν μέσω πανδημίας κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που κινείται η Πορτογαλία και πως προσαρμόζει άμεσα τους κανόνες και τα νομοθετικά πλαίσια που αφορούν την προσέγγιση ξένων κεφαλαίων, κατανοούμε ότι ένα ολόκληρο επιτελείο εργάζεται με έναν και μόνο στόχο, την στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο, την στήριξη των ακινήτων που ενδεχομένως πλήττονται ή/και πρόκειται να πληγούν περισσότερο από τον κορονοϊό (επαγγελματικά ακίνητα) , στην διατήρηση των εμπορικών αξιών, στην ανάπτυξη της οικονομίας στην επαρχία και εν τέλει στην εθνική τους οικονομία μια χρονική στιγμή που η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τον κύκλο της εσωτερικής οικονομίας.

Θα μπορούσαμε άμεσα να ανακοινώσουμε ότι τα όρια επένδυσης στο Ν. Αττικής θα αυξηθούν από αρχές του 2022 στις 400.000€ και παράλληλα, για τους επόμενους 5-6 μήνες έως τα τέλη του 2021, το όριο επένδυσης από 250.000€ που είναι σήμερα, να μειωθεί μόνο στην Περιφέρεια ή/και μόνο σε συγκεκριμένες Περιφέρειες που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά οικιστικών ακινήτων εντός του Μητροπολιτικού πάρκου και από τις 400 κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην πρώτη 5ετια θα κατασκευαστούν τελικά 1.400, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων θα στοχεύουν και στη χορήγηση της golden visa, άρα, θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν αλλαγές που θα επιφέρουν έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο και παράλληλα θα αποτρέψουν τυχόν «προβλήματα» στην κτηματαγορά σε περίπτωση που οι επενδυτές ακινήτων που στοχεύουν στην golden visa, προσανατολιστούν μαζικά στα οικιστικά ακίνητα εντός του Μητροπολιτικού πάρκου.

Η Ελληνική οικονομία την δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται άμεσα ξένες επενδύσεις. Η χώρα μας δεν υπολείπεται σε τίποτα, αντιθέτως ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία όπως η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες τις Ε.Ε δίνοντας το παράδειγμα και αποτελώντας τον ασφαλέστερο προορισμό.

Οι επενδύσεις για να έρθουν θα πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα στις διεθνείς τάσεις, στα διεθνή δεδομένα και βάση του ανταγωνισμού. Απαιτείται χρονική στόχευση και ολοκληρωμένο σχέδιο», καταλήγει ο ίδιος.

link:https://www.insider.gr/oikonomia/178714/golden-visa-ellada-vs-portogalia-yper-tis-ibirikis-horas-i-zygaria-simantika?fbclid=IwAR2x-sNLKgrRCpCTULqAHv8Ibxfn_IRHezDQLXdNFIdtW_o129qjvn3MvMY

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ