Golden Visa: Πτώση στις επενδύσεις ακινήτων από ξένους -Πώς το Ελληνικό θα αλλάξει το χάρτη

Golden Visa: Πτώση στις επενδύσεις ακινήτων από ξένους -Πώς το Ελληνικό θα αλλάξει το χάρτη

Golden Visa: Πτώση στις επενδύσεις ακινήτων από ξένους -Πώς το Ελληνικό θα αλλάξει το χάρτη

Μειωμένες κατά 65,68% σε σχέση με την Πορτογαλία εμφανίζονται οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «golden visa» στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2021, ενώ οι απώλειες για το 2020 έφτασαν στο 95,4% σε αντίθεση με την Πορτογαλία που είχε απώλειες μόλις 5%, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

Ελλάδα Golden Visa: Το μεγάλο πρόγραμμα επένδυσης στα ακίνητα

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ
28/06/2021  11:33

Η Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος «golden visa» έως και την 1η Ιουνίου 2021 έχει εκδώσει συνολικά 8.692 άδειες διαμονής σε επενδυτές αγοραστές ακινήτων και αν συνυπολογιστούν και τα μέλη κάθε οικογένειας αγγίζουμε τις 26.123.

Για το σύνολο του έτους 2020 συμπεριλαμβανομένων και των αδειών του Ιανουάριου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής έως και 5/1/2021, εκδόθηκαν συνολικά 403 νέες άδειες «golden visa» σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επένδυσαν κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 250.000 € σε ακίνητα.

2020: Απώλειες 95,4% το 2020 για το ελληνικό πρόγραμμα «golden visa»
«Στο 11μηνο του 2020 εκδόθηκαν 161 νέες άδειες «golden visa» στο σύνολο των επενδυτών ακινήτων όλων των εθνικοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.504 άδειες. Έχουμε να κάνουμε με απώλειες 95,4% το 2020 σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που οι απώλειες το 2020 ήταν μόλις 5% σε σχέση με το 2019», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, σχολιάζοντας ότι σε μια δύσκολη χρονιά για τη παγκόσμια κοινότητα η Πορτογαλία κατάφερε να πραγματοποιήσει το δικό της success story με 1.182 εκδόσεις αδειών «golden visa» μέσω των άμεσων αντανακλαστικών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Η Πορτογαλία προέβη σε αλλαγές που στόχευαν στην επίσπευση και στην προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών με απώτερο σκοπό την εισροή κεφαλαίων στα εθνικά ταμεία και παράλληλα στη στήριξη της εγχώριας κτηματαγοράς.

Ελλάδα vs Πορτογαλία: 117 έναντι 341 εκδόσεων «golden visa» το πρώτο πεντάμηνο του 2021
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αφορούν το 2021 έως και 1η Ιουνίου, έχουν εκδοθεί συνολικά 117 νέες άδειες «golden visa» σε πολίτες – επενδυτές τρίτων χωρών που επένδυσαν κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 250.000€ σε ακίνητα. Όπως τονίζει ο κ. Μπάκας, «για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις απώλειες του 2020 και του 2021, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, και να επιστρέψει στην ηγετική θέση που κατείχε το 2019 θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διαθρωτικές αλλαγές που θα επισπεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η Πορτογαλία, για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν από τη SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras – υπηρεσία ενσωματωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΜΑΙ), έχει εκδώσει 341 άδειες «golden visa» σε επενδυτές ακινήτων. Η Ελλάδα με την πιο φθηνή «golden visa» της Ευρώπης (250.000€), υπολείπεται κατά 65,68% στις εκδόσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σε σχέση με την Πορτογαλία, όπου τα όρια επένδυσης είναι αρκετά μεγαλύτερα ακόμη και 100%.

Τα όρια επένδυσης σε Ελλάδα και Πορτογαλία για την απόκτηση «golden visa» μέσω αγοράς ακινήτου

Ο πρόεδρος του E-Real Estates εξηγεί ότι το χαμηλό όριο επένδυσης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα – κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών τρίτων χωρών στην Πορτογαλία. Η προσέλκυση των επενδυτών σχετίζεται άμεσα με την στρατηγική ανάπτυξης και εισροής ξένων κεφαλαίων μέσα από ένα εθνικό σχέδιο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, τη στόχευση και τα δεδομένα της εκάστοτε χρονικής στιγμής στην παγκόσμια κοινότητα.

«Τα όρια επένδυσης στην Πορτογαλία ήταν και παραμένουν αυξημένα ακόμη και 100% σε σχέση με την Ελλάδα. Με υψηλότερα όρια επένδυσης, η Πορτογαλία κυριαρχεί στο πρόγραμμα «golden visa» στοχεύοντας σε επενδυτές με υψηλά κασέ και παράλληλα μέσω του προγράμματος σχεδιάζει μια αναπτυξιακή πολιτική τόσο για την περιφέρεια – ενδοχώρα του κράτους αλλά και την στήριξη της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, μέσω των αλλαγών που έχει σχεδιάσει και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δείχνει ότι θέλει να στηρίξει τις κατηγορίες των ακινήτων που πιθανόν να πληγούν οι αξίες τους λόγω της πανδημίας του Covid-19 όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και τουριστικά διαμερίσματα», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Στατιστικά στοιχεία ύψους επένδυσης σε ακίνητα στην Πορτογαλία
Σημειώνεται, με βάση την έρευνα, ότι η αγορά ακινήτων με ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 500.000€ είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή για χορήγηση «golden visa» στην Πορτογαλία. Το 73% των επενδυτών επέλεξε αυτήν την επιλογή το 2021. Το συνολικό ποσό των συναλλαγών ήταν 129,6 εκατομμύρια ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2021, εκ των οποίων μόλις τα 28,6 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν το ελάχιστο ποσό επένδυσης των 350.000€ που αφορούσε ακίνητα που χρίζουν ανακαίνιση.

Στην Πορτογαλία, στη πλειονότητα τους οι επενδυτές είχαν επικεντρωθεί σε μητροπολιτικά hotspots όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο ή σε δημοφιλείς, φιλικές προς τον τουρίστες παράκτιες περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται στις παραλίες του Αλγκάρβε. Στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε να μην διατίθενται πλέον χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν σ’ αυτές τις περιοχές προκειμένου να περιορίσει την κερδοσκοπία, να διατηρήσει τις τιμές προσιτές – προσβάσιμες στις μεγάλες πόλεις και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε μέρη χαμηλότερης πυκνότητας της χώρας. Στις 12 Φεβρουαρίου το 2021, η Πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές στο πρόγραμμα που αρχικά θα ίσχυαν από 1 Ιουλίου του 2021 και μετά από παρατάσεις θα ισχύσουν τελικά από 1 Ιανουαρίου 2022. Βάσει της νέας νομοθεσίας οι πολίτες εκτός της Ε.Ε, μπορούν να επενδύσουν στη Λισαβόνα και στο Πόρτο και να αποκτήσουν την «golden visa», αλλά επενδύοντας μόνο σε εμπορικά ακίνητα. Η απόκτηση «golden visa» με αγορά ακινήτου θα χορηγείται με απόκτηση ακινήτων αξίας κατ΄ελάχιστο 280.000€ άνω των 30 ετών που χρίζουν ανακαίνιση σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας και σε ακίνητα με κατ΄ελάχιστη αξία 350.000€ που χρίζουν ανακαίνιση στις εσωτερικές περιοχές της Πορτογαλίας, στη Μαδέρα και στις Αζόρες.

Η Ελλάδα διαθέτει τα κατάλληλα «εργαλεία» για να στοχεύσει υψηλότερα
«Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Πορτογαλία όχι μόνο δημιούργησαν ένα μεγάλο κύμα ζήτησης το 2020 αλλά ταυτόχρονα έθεσαν τις βάσεις για τη λειτουργία της κτηματαγοράς σε εθνικό επίπεδο, την οικονομική ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς και την στήριξη των επαγγελματικών ακινήτων στη Λισαβόνα και στο Πόρτο σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης των αξιών λόγω της πανδημίας Covid-19», τονίζει ο κ. Μπάκας σχολιάζοντας ότι «η χώρα μας διαθέτει όλα τα κατάλληλα «εργαλεία» νομοθετικά πλαίσια που τις επιτρέπουν να προβεί σε αλλαγές που θα στοχεύσουν στην άμεση προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να ανακοινώσει αύξηση των ορίων επένδυσης στο Ν. Αττικής από αρχές του 2022 στις 400.000€ και παράλληλα, για τους επόμενους 5-6 μήνες έως τα τέλη του 2021, το όριο επένδυσης από 250.000€ που είναι σήμερα, να μειωθεί μόνο στην Περιφέρεια ή/και μόνο σε συγκεκριμένες Περιφέρειες που έχουν ανάγκη.

Η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να είναι η αφετηρία
Το επενδυτικό πρόγραμμα στο Ελληνικό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία. «Από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά οικιστικών ακινήτων εντός του Μητροπολιτικού πάρκου και από τις 400 κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην πρώτη 5ετια θα κατασκευαστούν τελικά 1.400, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων θα στοχεύουν και στη χορήγηση της «golden visa». Άρα, θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν αλλαγές που θα επιφέρουν έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο και παράλληλα θα αποτρέψουν τυχόν «προβλήματα» στην κτηματαγορά σε περίπτωση που οι επενδυτές ακινήτων προσανατολιστούν μαζικά στα οικιστικά ακίνητα εντός του Μητροπολιτικού πάρκου», καταλήγει ο κ. Μπάκας σχολιάζοντας ότι απαιτείται χρονική στόχευση και ολοκληρωμένο σχέδιο.

link:https://www.iefimerida.gr/ellada/golden-visa-ptosi-ependyseis-akiniton-xenoys-elliniko-tha-allaxei-harti?fbclid=IwAR2yJbWEHtK_flvGSnXpL9Q5xAKHroKaXPJ0Kol3P_xCRKfDd4GG_EQ4Lfg

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ