Η κινητικότητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πολυτελείς βίλες

Η κινητικότητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πολυτελείς βίλες

Η κινητικότητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πολυτελείς βίλες

Η κινητικότητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι πολυτελείς βίλες
11-05-2021 | 07:54

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το καλοκαίρι του 2020 ανέκαμψε σε κάποιες περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση. Γενικότερα, παρά τις ραγδαίες μειώσεις των εισοδημάτων και την επιστροφή μερικών ιδιοκτητών στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι περιμέναμε γιατί ουσιαστικά αποτέλεσε τη «λύση» τόσο για τους εγχώριους, όσο και για τους αλλοδαπούς τουρίστες. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρυσι είδαμε να αυξάνονται οι κρατήσεις σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ τη φετινή χρονιά είδαμε οι κρατήσεις να αγγίζουν το κόκκινο τις ημέρες του Πάσχα.

Αυτά σημειώνει ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος του δικτύου E-Real Estates, προσθέτοντας ότι «παράλληλα, και την περσυνή χρονιά αλλά και το καλοκαίρι του 2021, παρατηρείται πολύ μεγάλη κινητικότητα και προ-κρατήσεις μέσω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης σε αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα στους δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας. Το κόστος διαμονής για 5-6 διανυκτερεύσεις σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ».

Κινητικότητα και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, καταγράφεται και σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο σχεδόν των παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Θεωρούμε ότι οι πληρότητες που θα καταγραφούν στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, ιδιαίτερα στους διεθνείς  δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταγραφούν αυξητικές τάσεις.

Με δεδομένο ότι πολλοί ιδιοκτήτες προσδοκούν σε ανάκαμψη της ζήτησης έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα εγγεγραμμένα ακίνητα να αυξάνονται καθημερινά.  Η ιστοσελίδα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb σε σχετική της ανακοίνωση πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι καταγράφεται αύξηση των καταχωρήσεων σε σχέση με την προ covid -19 εποχή», σημειώνει το στέλεχος της κτηματαγοράς.

Ειδικότερα:

·       Μετά τον υπερδιπλασιασμό της προσφοράς ενεργών καταλυμάτων στην πλατφόρμα της από τις αρχές 2017 έως τις αρχές 2020 (5,4 εκατομμύρια από 2,3 εκατομμύρια), η  Airbnb έχασε το 5% των συνολικών καταχωρίσεων από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

·       Από τον Φεβρουάριο, όμως, του 2021 οι συνολικές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19.

·       Νέες καταχωρίσεις καταλυμάτων στην Airbnb καταγράφονται τόσο σε ορεινές όσο και σε παράκτιες τοποθεσίες διεθνώς

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας, «ο τουρισμός στη χώρα μας ανοίγει στις 15 Μαΐου, και η κινητικότητα για ενοικίαση ιδιωτικών βιλών με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισινά βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Μπορεί να καταγράφονται υψηλά «ποσοστά» πληρότητας για το χρονικό διάστημα 17/5 – 23/5, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε αρχικά ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊου έχουν επιλέξει ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, ενώ παράλληλα ο αριθμός των διαθέσιμών πολυτελών κατοικιών αριθμητικά δεν είναι μεγάλος.

Αξίζει να αναφέρουμε σε σύμφωνα με καταγραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 2018, ο διαθέσιμος αριθμός εξοχικών κατοικιών στο νησί των ανέμων ήταν πέριξ των  1.500 και 795 αδειοδοτημένες βίλλες από τον ΕΟΤ. Στα ίδια νούμερα και η Σαντορίνη με 606 συνολικά αδειοδοτημένες βίλλες από τον ΕΟΤ, ενώ στην Πάρο, οι εξοχικές κατοικίες είναι περίπου 1.400, με τις αδειοδοτημένες βίλλες να φθάνουν τις 479. Παράλληλα, όταν αναφερόμαστε σε βίλλα με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών, πολλές φορές, το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να είναι από 58 τ.μ. με 2Υ/Δ έως και 120 τμ.».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα», προσθέτει ο πρόεδρος του κτηματομεσιτικού δικτύου, «κατανοούμε ότι ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών, δηλαδή τουρίστες που έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να πληρώσουν πολυτελή διαμονή και υψηλές δαπάνες στους διεθνείς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, τη φετινή χρονιά μπορεί να αγγίξει και τα επίπεδα του 2019. Παρόμοια εικόνα με υψηλότερα κόστη διανυκτέρευσης, θα καταγραφεί στο σύνολο των καλοκαιρινών μηνών».

Εικόνα
Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Βίλλες με ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισινά . * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας και αφορά 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.* Ευέλικτη πολιτική ακύρωσης

link: https://www.insider.gr/epiheiriseis/171697/i-kinitikotita-stis-platformes-brahyhronias-misthosis-kai-oi-polyteleis-biles

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ