Η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας και το επιχειρείν 18 μήνες μετά το πρώτο lockdown

Η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας και το επιχειρείν 18 μήνες μετά το πρώτο lockdown

Η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας και το επιχειρείν 18 μήνες μετά το πρώτο lockdown

Αύξηση των στεγαστικών δανείων – Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον – Τρία νέα καταστήματα στο πεζόδρομο της Τσακάλωφ – Η Σκουφά αποκτά κατάστημα αλυσίδας super market – Νέες επιχειρήσεις σε καταστήματα που είχαν κλείσει στη Βαλαωρίτου

Θεμιστοκλής Ανδρέας ΜπάκαςΚείμενο: Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας
Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
19-09-2021  12:15

H πανδημία του κορoνοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να αποτέλεσε στιγμιαίο «ανάχωμα» στην θετική πορεία της κτηματαγοράς, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές πώλησης. Συγκεκριμένα, το β΄ τρίμηνο του 2021 στην Αθήνα οι τιμές κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η άνοδος των τιμών άγγιξε το 4,1%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαμορφώθηκε στο 3,2% και στις υπόλοιπες περιοχές δεν ξεπέρασε το 2,6% σε ετήσια βάση. Σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,4%. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τιμές πώλησης των κατοικιών κατά την περίοδο 2018-2020, στην Αθήνα, κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ είναι ακόμη υποτιμημένες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως 35% έναντι του 2007.

Τα άνωθεν δεδομένα σε συνάρτηση των νέων έργων ανάπλασης που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε έχουν ήδη ξεκινήσει, δημιουργούν το κλίμα της «δεύτερης» επενδυτικής ευκαιρίας για αποδόσεις.

Αύξηση των στεγαστικών δανείων

Τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι εκδόσεις νέων στεγαστικών δανείων θα «κλειδώσουν» στα 800εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020 που ήταν 687εκατ.ευρώ (625εκατ.ευρώ το 2019).

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Αυξημένο καταγράφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το κέντρο της Αθήνας τόσο από εγχώριους, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που αναζητούν αυτοτελή κτίρια πλησίον των νέων υποσταθμών του μετρό – νέα γραμμή 4 με στόχο την άμεση ανακαίνιση και εκμετάλλευση, είτε μέσω μεταπώλησης, είτε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.
Ενώ, νέοι (25-30ετών) που διαθέτουν οικονομίες έως 20.000€, αντί να διατηρούν τις αποταμιεύσεις στον καταθετικό λογαριασμό, στοχεύουν στην αγορά μικρών ακίνητων με στόχο το μηνιαίο εισόδημα. Παράλληλα, στην αναζήτηση ακινήτων πλέον έχουν προβεί και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που στοχεύουν στο development σε συνεργασία με πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος τους.

Τρία νέα καταστήματα στο πεζόδρομο της Τσακάλωφ

Ο πολυσύχναστος πεζόδρομος που πριν την πανδημία του κορoνοϊού, αποτελούσε το στέκι της εγχώριας showbiz,τα καταστήματα που διατίθονταν προς μίσθωση ή/και αγορά τον Δεκέμβριο του 2020, αριθμούσαν τα 9.

Πλέον, τα καταστήματα που διατίθενται στο πεζοδρομημένο τμήμα της είναι συνολικά 6, που σημαίνει ότι κάποιοι επιχείρησαν εν μέσω πανδημίας ή/και ευνοήθηκαν λόγω της κατάστασης «παζαρεύοντας» το μηνιαίο μίσθωμα ή/και πέτυχαν μια περίοδο χάριτος χαμηλότερου μισθώματος μέχρι να επιστρέψουμε στη καθημερινότητα μας.

Τα τρία νέα καταστήματα που λειτουργούν πλέον στον πολυσύχναστο πεζόδρομο είναι gallery, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (cafe -bar) και επιχείρηση καλλωπισμού για το γυναίκειο φύλο . Συγκεκριμένα, στη θέση του άλλοτε φούρνου, πλέον λειτουργεί η νέα gallery, στη θέση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος café-bar που παρέμενε κλειστό και έψαχνε ενοικιαστή, πλέον λειτουργεί νέα επιχείρηση καλλωπισμού για το γυναίκειο φύλο, ενώ στη θέση γνωστού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος – ταχυφαγείο που κατέβασε ρολά, σήμερα λειτουργεί νέο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος café – bar.

Η Σκουφά αποκτά κατάστημα αλυσίδας super market

«Γνωστό» κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Σκουφά, πριν την οδό Σίνα, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – πριν την πανδημία του κορονοϊού παρέμενε κλειστό, σήμερα, έχει αναρτηθεί ταμπέλα γνωστής αλυσίδας super market που ενημερώνει το κοινό ότι σύντομα θα ανοίξει νέο κατάστημα στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Νέες επιχειρήσεις σε καταστήματα που είχαν κλείσει στη Βαλαωρίτου

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας, στην οδό Βαλαωρίτου, στην αρχή του δεύτερου lockdown έκλεισαν 3 επιχειρήσεις και τα καταστήματα διατίθονταν προς μίσθωση. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, άρχισαν να πραγματοποιούνται εργασίες στα 2 από τα 3 καταστήματα για να στεγαστούν νέες επιχειρήσεις. Στη θέση του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2020, πλέον στεγάζεται επιχειρήσει με ήδη μπεμπέ, επιχειρήσει που λειτουργούσε μέσω e-shop και λόγω της ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, η επιχειρηματίας αποφάσισε να αποκτήσει και φυσικό κατάστημα σε έναν από τους πιο γνωστούς πεζοδρόμους της πόλης των Αθηνών .

Στη θέση «γνωστού» εμπορικού καταστήματος επί της οδού Βαλαωρίτου που έκλεισε πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης, στεγάζονται εδώ και 6-7μήνες τα γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας.

link:https://www.reader.gr/oikonomia/385541/i-ktimatagora-toy-kentroy-tis-athinas-kai-epiheirein-18-mines-meta-proto-lockdown?fbclid=IwAR0-Qh2h1LOMKRxva6m-ErWr3kfPblSGo0RT9hGgakYjYQ9vIQH3mX7nst4

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ