Η μίσθωση τύπου Airbnb δεν είναι για όλα τα διαμερίσματα: Πότε συμφέρει η ανακαίνιση

Η μίσθωση τύπου Airbnb δεν είναι για όλα τα διαμερίσματα: Πότε συμφέρει η ανακαίνιση

Η μίσθωση τύπου Airbnb δεν είναι για όλα τα διαμερίσματα: Πότε συμφέρει η ανακαίνιση

Καθώς ο πυρετός της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζεται και πλέον αποκτά ισχυρή παρουσία σε πόλεις και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα, τίθεται το ερώτημα πότε συμφέρει η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, ανάλογα και με την περιοχή που βρίσκεται.

Πανοραμική όψη της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε : 10:57 13.11.2018

Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος είναι το πρώτο βήμα πριν την είσοδό του σε κάποια πλατφόρμα βραχυχρόνια μίσθωσης, ωστόσο, όσο κι αν αυτό απογοητεύσει κάποιους, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο διαμέρισμα απλά δεν κάνει, είτε γιατί η ανακαίνισή του είναι ασύμφορη είτε γιατί η περιοχή στην οποία βρίσκεται δεν προσφέρεται γι΄ αυτό.

Μία στοιχειώδης ανακαίνιση που θα αξίζει τον κόπο, δηλαδή θα γίνει η απόσβεσή της μέσα σε έναν ορίζοντα δύο ετών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, ενώ για να καλυφθούν οι βασικές απαιτήσεις, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπορούν να διαθέσουν τουλάχιστον 3.500 ευρώ, για ένα σπίτι 70 τ.μ.

Οι φωτογραφίες του διαμερίσματος και οι κριτικές είναι αυτές που θα καταστήσουν ένα διαμέρισμα επιλέξιμο και σαφώς ο υποψήφιος μισθωτής κρίνει θετικά ένα ακίνητο όταν είναι καινούριο ή πρόσφατα ανακαινισμένο, καθαρό και προσεγμένο, λειτουργικό με αυξημένες παροχές.

«Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη για την μερική ή ριζική ανακαίνιση των υπό μίσθωση οικημάτων ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά και επιλέξιμα» σημειώνει ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Κοντονίκας.

Τα διαμερίσματα που πληρούν τις προδιαγραφές και αξίζει να ανακαινιστούν προκειμένου να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση είναι συνήθως κατασκευής μετά το 1980 που κατοικούνται και επομένως είναι σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονίκα, οι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις είναι αυτές που φαίνονται στο γυμνό μάτι και αφορούν το φρεσκάρισμα των επιχρισμάτων (σοβατίσματα), επιδιορθώσεις των κουφωμάτων, ενώ είναι κρίσιμο να υπάρχουν πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, ανακαινισμένα κάποια στοιχειώδη ηλεκτρολογικά όπως οι πίνακες και οι πρίζες. Φρεσκάρισμα απαιτείται και στα πλακάκια και τα πατώματα, ενώ το σπίτι θα πρέπει να είναι φρεσκοβαμμένο.

«Μια επέμβαση ανακαίνισης μπορεί να είναι από πολύ περιορισμένη, έως αρκετά εκτεταμένη που σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει στο επίπεδο της ολικής ανακατασκευής του καταλύματος.

Ακόμη, η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών μπορεί να ποικίλει σημαντικά αλλά και οι παρεχόμενες υποδομές και υπηρεσίες επίσης μπορούν να διαφοροποιούνται. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό και με ορισμένες ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, όπως η παλαιότητα του ακινήτου κτλ. δύνανται να διευρύνουν σημαντικά το εύρος του κόστους μίας παρέμβασης από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ» εξηγεί ο κ. Κοντονίκας.

«Ως προς την βαρύτητα των παρεμβάσεων, ιδιαίτερης σημασίας παρεμβάσεις κρίνονται η επισκευή του υδραυλικού, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού δικτύου και εξοπλισμού, οι οποίες και θα πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδόκητα προβλήματα αρκετά υψηλότερου κόστους επιδιόρθωσης αλλά και διαφυγής εσόδων λόγω της ενδεχόμενης διακοπής ή ακύρωσης μισθώσεων» σημειώνει ο κ. Κοντονίκας.

Και επειδή τη διαφορά κάνουν οι λεπτομέρειες μπορείτε να εστιάσετε σε παρεμβάσεις — κλειδιά. Για παράδειγμα αν το υπό εξέταση ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας ή κάποιας πόλης που απευθύνεται και σε ανθρώπους που αναζητούν βραχυχρόνια μίσθωση για επαγγελματικούς λόγους, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μία σουίτα γραφείου, με εκτυπωτές και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα γραφείο προκειμένου να προσελκύσετε την αντίστοιχη ζήτησης.

«Επιπλέον, σημαντική είναι και η αίσθηση ασφάλειας για τον χρήστη, οπότε και προκρίνονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εγκατάσταση συναγερμού ή κουφωμάτων ασφαλείας» υπογραμμίζει ο κ. Κοντονίκας.

Προκειμένου ο ιδιοκτήτης να έχει μία ενδεικτική εικόνα σχετικά με το πιθανό φάσμα του κόστους μιας παρέμβασης, ο κ. Κοντονίκας αναφέρει τρία παραδείγματα με διαμέρισμα αναφοράς ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. σε καλή κατάσταση.

Παράδειγμα 1ο με ενδεικτικό κόστος 3.500 ευρώ. Αν το «πορτοφόλι» σας είναι περιορισμένο και θέλετε να πάτε βήμα — βήμα το…λιγότερο που πρέπει να κάνετε είναι: Εσωτερικός ελαιοχρωματισμός και επισκευή επιχρισμάτων, αντικατάσταση εσωτερικών θυρών με νέες laminate, εγκατάσταση θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας, αποξήλωση παλιάς κουζίνας και τοποθέτηση νέας.

Παράδειγμα 2ο με ενδεικτικό κόστος 12.000 ευρώ. Αν είστε αποφασισμένοι και θεωρείται ότι το ακίνητό σας δεν θα σας…απογοητεύσει, τότε επιπλέον των παραπάνω εργασιών καλό είναι να προχωρήσετε σε αντικατάσταση ειδών υγιεινής και πλακιδίων μπάνιου, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων με νέα αλουμινίου, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση κουζίνας, έως δύο νέες εσωτερικές ντουλάπες, αντικατάσταση πλακιδίων δαπέδου.

Παράδειγμα 3ο με ενδεικτικό κόστος έως 20.000 ευρώ. Με τις παρεμβάσεις αυτής της κατηγορίας θα μπορείτε σίγουρα να απαιτήσετε υψηλότερες τιμές ανά διανυκτέρευση, ενώ το διαμέρισμα θα μπορεί να απευθυνθεί και σε κοινό που δεν κάνει απλά τουρισμό στην πόλη. Έτσι πέραν των παρεμβάσεων του δεύτερου παραδείγματος μπορείτε να προχωρήσετε σε πλήρη ανακατασκευή μπάνιου και εγκατάσταση τζακούζι, ριζική αναδιαμόρφωση χώρων με αποξήλωση εσωτερικών τοίχων, αντικατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρολογικού δικτύου, κατασκευή νέου δικτύου θέρμανσης, εγκατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου και ηλιακού θερμοσίφωνα, τοποθέτηση συναγερμού ασφαλείας, εγκατάσταση υποδομής γραφείου, πλήρη επίπλωση του διαμερίσματος.

Παράλληλα όμως με την απόφαση της ανακαίνισης και της έκτασης που αυτή θα έχει θα πρέπει να συνεκτιμήσει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος τι θα του αποφέρει και επομένως πότε θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης που έκανε.

Η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο είναι αυτή που παίζει καταλυτικό ρόλο. Το μέσο ημερήσιο μίσθωμα για ανακαινισμένο διαμέρισμα στις τρεις κεντρικότερες περιοχές της Ελλάδας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, διαμορφώνεται ανάλογα και με τη συγκεκριμένη τοποθεσία που βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα οι τιμές τον Οκτώβριο είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Στην Αττική:

Στο Κολωνάκι και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου από 50 έως 69 ευρώ.

Στα Ιλίσια και του Ζωγράφου από 34 έως 38 ευρώ.

Στα Εξάρχεια από 34 έως 48 ευρώ, ενώ στη Νεάπολη από 36 έως 52 ευρώ.

Στην άλλη πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και συγκεκριμένα στους Αμπελόκηπους το ημερήσιο μίσθωμα κυμαίνεται από 26 έως 44 ευρώ.

Στον Νέο Κόσμο και το Φιξ από 33 έως 60 ευρώ, ενώ στο Κουκάκι από 36 έως 65 ευρώ.

Στην Καλλιθέα αντίστοιχα από 27 έως 45 ευρώ.

Στο Θησείο από 41 έως 58 ευρώ και στα Πετράλωνα από 35 έως 51 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα διαμορφώνεται, στη λεωφόρο Νίκης (Αριστοτέλους — Λευκός Πύργος) από 54 έως 64 ευρώ, ενώ στην περιοχή του Λευκού Πύργου από 50 έως 61 ευρώ.

Στην οδό Μητροπόλεως (Αριστοτέλους — Λευκός Πύργος) στα 48 ευρώ, ενώ στην Αγίας Σοφίας από 34 έως 48 ευρώ.

Στα Χανιά, το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στις περιοχές των οδών Πόρτου, Ζαμπελίου, Κονδυλάκη κυμαίνονται από 55 έως 165 ευρώ και στην Ακτή Κουντουριώτη εκτοξεύονται στα 150 με 180 ευρώ.

Αναλυτικότερα στην Αθήνα, που είναι πρωταθλήτρια της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι αρκετά ελκυστικό εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο, αλλά και σε περιοχές γύρω από το κέντρο ή κοντά στη θάλασσα όπως η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα της E-Real Estates.

Περιοχή Αριθμός ακινήτων Μέσο Μηνιαίο Εισόδημα σε ευρώ

(εκτίμηση)

Ιστορικό Κέντρο Αθήνας 1.077 1.067
Εξάρχεια — Νεάπολη —Μουσείο 576 621
Κουκάκι — Μακρυγιάννη 570 808
Νέος Κόσμος 422 715
Γλυφάδα 340 636
Παγκράτι 320 495
Πλατεία Αττικής 300 503
Ακρόπολη 265 886
Αμπελόκηποι 265 541
Κολωνάκι 260 900
Θησείο 216 843
Καλλιθέα 207 388
Κεραμεικός 178 810
Βουλιαγμένη 115 730

https://sputniknews.gr/ellada/201811131372406-airbnb-booking-braxyxronia-misthosi-anakainish/?fbclid=IwAR0aJ_KvO6EQD6abU5GwKhkzK1pHrO-6CC68aDEigzxR2AAZZXxu4qWpGyc

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ