Κτηματαγορά: Οι ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα [πίνακες]

Κτηματαγορά: Οι ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα [πίνακες]

Κτηματαγορά: Οι ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα [πίνακες]

Κτηματαγορά: Τα νότια προάστια, μαγνήτης επενδύσεων και πρωταθλητής στις πωλήσεις ακινήτων. Οι ειδικοί τονίζουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Κτηματαγορά: Οι ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα [πίνακες]

Newsroom eleftherostypos.gr
14/04/2022

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, τo Ελληνικό αλλάζει και επηρεάζει την κτηματαγορά των νοτίων προαστίων.

Τα νότια προάστια της Αττικής, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη αποτελούν διαχρονικά το μήλον της Εριδος – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους εγχώριους αγοραστές όσο και για τους αλλοδαπούς, κυρίως από την Κίνα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Σύριοι και οι Αιγύπτιοι κατασκευαστές που αρχές του 2015 -2017 επένδυσαν σε διαμερίσματα τόσο για την απόκτηση της πολυπόθητης χρυσής βίζας όσο και ως μορφή επένδυσης για το μέλλον.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 80% των επενδυτών στο πρόγραμμα golden visa επιλέγει διαχρονικά ακίνητα στα νότια προάστια. Ενώ, παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών έχει καταγραφεί από Αραβες και Ρώσους σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη.

Η έναρξη εργασιών στο Μητροπολιτικό Πάρκο «πυροδότησε» το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων (70-110τ.μ.) κατασκευής μετά το 2018 σε σχέση με το σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στο Ν. Αττικής του ιδίου έτους κατασκευής, καταγράφεται στα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.).

«Συνωστισμός»

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι οι κρατήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων στο Ελληνικό έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες προκαταβολές πελατών να προσεγγίζουν ήδη το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Τα πολυτελή διαμερίσματα με τιμές που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν από 7.500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν έως και 26.200 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με τη θέα και τον όροφο στον πύργο της μαρίνας του Ελληνικού, Marina Tower, έγιναν ανάρπαστα, καθώς πελάτες -κυρίως από το εξωτερικό- επέδειξαν ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή των παρουσιάσεων. Tο αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικίες είναι τόσο μεγάλο, που οδήγησε την εταιρία να ανακοινώσει προσφάτως ότι θα κατασκευάσει 1.000 επιπλέον κατοικίες επί της Λ. Ποσειδώνος, προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για αγορά κατοικίας στο Μητροπολιτικό Πάρκο στον Αγιο Κοσμά. Τα ακίνητα αυτά θα αναπτυχθούν στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και θα απευθύνονται σε διάφορα οικονομικά βαλάντια.

Κάποια ακίνητα θα είναι τύπου μονοκατοικίας, ενδεχομένως και διώροφης (μεζονέτα), ενώ θα υπάρχουν και διαμερίσματα υψηλής αισθητικής, με θέα στο πάρκο ή στο παραλιακό μέτωπο.

Η… ψαλίδα στην κτηματαγορά

Προσοχή χρειάζεται στις μεγάλες αποκλείσεις ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. στις τιμές πώλησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, δεν είναι κάτι για να παραξενεύει, αλλά ευκαιρία προς εκμετάλλευση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, ακόμη και στα περιζήτητα προάστια της Αττικής, προσπαθούν να πουλήσουν ή και να κλείσουν μέσω προκαταβολής τα νεόδμητα διαμερίσματα από τα σχέδια, διασφαλίζοντας έτσι ρευστότητα για την ανέγερση του έργου. Ο λόγος που καταγράφεται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη ζητούμενη τιμή πώλησης, είναι, διότι, είτε ο κατασκευαστής είχε αγοράσει το οικόπεδο πριν από χρόνια που οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές είτε έχει «κλείσει» σε καλό ποσοστό αντιπαροχής το οικόπεδο από τον οικοπεδούχο, χωρίς να πιέζεται χρονικά για την αποπεράτωση ή/και έχει ήδη προβεί σε αποπεράτωση πριν από τη ραγδαία αύξηση των υλικών.

Κτηματαγορά: Ευκαιρίες σε 12 περιοχές της πρωτεύουσας

Κρυφές ευκαιρίες για μόνιμη κατοικία, επαγγελματική στέγη και επενδύσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν τα μεγάλα προγράμματα αστικής ανάπλασης στην Αττική. Δώδεκα περιοχές σημειώνουν σημαντική άνοδο, χωρίς ακόμα οι τιμές τους να έχουν σκαρφαλώσει στο μέγιστο σημείο, ενώ διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά ανερχόμενης συνοικίας όπου η απόκτηση ακινήτου θεωρείται ευκαιρία και επένδυση στο μέλλον. Η ελληνική κτηματαγορά εν μέσω πανδημίας, λόγω των μεγάλων έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν ήδη υπογραφεί και διαθέτουν τους πόρους, δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες που στο σύνολό τους θα προσεγγίσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και θα αναβαθμίσουν περιοχές που για χρόνια χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες» είτε «υποβαθμισμένες». Σε αυτό το κλίμα, οι ειδικοί της ελληνικής αγοράς, όπως ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, επισημαίνουν ότι οι επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών με παράλληλες αναπλάσεις και νέες υποδομές από το κράτος σε περιοχές που για πολλά χρόνια παρέμεναν ξεχασμένες ενώ βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο επηρεάζουν θετικά την οικιστική ανάπτυξη όλων των όμορων περιοχών.

 ΑΙΓΑΛΕΩ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Οι φυλακές που… φεύγουν

Το Αλσος Αιγάλεω αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αθήνα, ενώ αποτελεί και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών προαστίων, ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους. Τα πάρκα και το αστικό πράσινο γενικότερα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής, ενώ τα οφέλη και οι λειτουργίες της βλάστησης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτες, παρατηρείται μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά πρασίνου. Ακόμα, μία ώρα επαφής με τη φύση βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και προσοχής.

Παρόμοια εξέλιξη και λογικά με καλύτερες υποδομές λόγω της εμπειρίας πλέον της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης, ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή.

ΓΑΛΑΤΣΙ

Οι δύο σταθμοί μετρό

Το Αλσος Βεΐκου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για το Γαλάτσι. Πρόκειται για έναν από τους λίγους δημοτικούς πράσινους ανοιχτούς χώρους της Αθήνας που παραμένει καλοδιατηρημένος και έχει να δώσει κάτι σε όλους: παιδικές χαρές για τους μικρούς επισκέπτες, χώρους άθλησης, καφέ, θερινό σινεμά και βόλτες στον λόφο της Φιλοθέης, στα Τουρκοβούνια, στα άτυπα σύνορα των δύο περιοχών. Παράλληλα, η άμεση εγγύτητα του Γαλατσίου με την Αττική οδό, τη λ. Κηφισίας, καθώς και την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας αποτελεί θετικό χαρακτηριστικό για την περιοχή. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω της περιφερειακής οδού του Γαλατσίου, σε σύντομο χρόνο βρίσκεσαι σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, στη λ. Αλεξάνδρας. Το Γαλάτσι τα τελευταία χρόνια «γνωρίζει» έντονη ανοικοδόμηση με νέες οικοδομές, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια, ενώ η έλευση του μετρό με 2 σταθμούς θα συντελέσει καθοριστικά στη μετεξέλιξη του δήμου. Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου. Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και, επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με τη λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

ΓΚΥΖΗ – ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

Διπλή ανάπλαση

Η διπλή ανάπλαση σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate, μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και για τη χώρα συνολικά.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «μήλον της Εριδος» για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται πως θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Στη λ. Αλεξάνδρας οι συνολικές παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Περιοχές όπως το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης.

Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Η παρέμβαση σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η διπλή ανάπλαση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 3-4 χρόνια. 

ΚΥΨΕΛΗ

Ξανά της… μόδας

Η συνοικία της Ανω Κυψέλης που γειτνιάζει με τον Δήμο Γαλατσίου και η έλευση του μετρό φέρεται να προσελκύουν τα επενδυτικά βλέμματα. Τα λιγοστά προς πώληση αυτοτελή κτίρια που έχουν απομείνει στην περιοχή διατίθενται με στόχο την επένδυση στην υπεραξία της νέας στάσης του μετρό. Παράλληλα, πλησίον της νέας στάσης του μετρό, έχουν αρχίσει να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες μετά την κατεδάφιση παλαιών μονοκατοικιών. Ο σταθμός Ελικώνας χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά το λόφο Ελικώνα.

Η Κυψέλη τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αλλάξει. Από το 2015 άρχισε να καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που στόχευαν στην υπεραξία της επένδυσής τους σε συνάρτηση με τη γενικότερη αύξηση των τιμών της κτηματαγοράς. Δεν είναι λίγες οι γειτονιές της Κυψέλης που ανοικοδομούνται τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα, η κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και οι προγραμματισμένες αναπλάσεις σε συνάρτηση με την έλευση του μετρό θα δώσουν άλλη μία ευκαιρία στην «αστική» περιοχή του παρελθόντος.

Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού. Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της Σχολής Ευελπίδων (κτίρια δικαστηρίων) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

ΓΟΥΔΙ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ανάσα από το Μητροπολιτικό Πάρκο

Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Το Πάρκο Γουδή είναι ένας «πνεύμονας» στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σίγουρα μια όαση στην πολύβουη Αθήνα.

Οσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο Γουδή, και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών, αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και υπερτοπικά. Ζωγράφου και Καισαριανή μετά την έλευση του μετρό θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις στη ζήτηση αγοράς και ενοικίασης κατοικιών.

Γενικότερα, οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τη νέα γραμμή 4 του μετρό έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με τη λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κέννεντυ. Ο σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου.

ΥΜΗΤΤΟΣ – ΠΥΡΚΑΛ

Μετακόμιση υπουργείων και πράσινο

Η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό, όσον αφορά στην κτηματαγορά, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αύξηση της ζήτησης στην περιοχή, καθώς και στις όμορες περιοχές για οικιστικά ακίνητα τόσο προς μίσθωση όσο και προς πώληση. Είναι λογικό μέρος των εργαζομένων να θελήσουν να μετακομίσουν στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να βρίσκονται πλησίον της εργασίας τους.

Παράλληλα, κατανοούμε όλοι μας ότι πολλές εταιρίες που «στρατηγικά» λόγω των εργασιών τους είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να είναι εγκατεστημένες πλησίον των αρμόδιων υπουργείων ή/και υπηρεσιών του Δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά θα προβούν σταδιακά στην αναζήτηση κατάλληλων γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, καθώς και στις αρχές της λεωφόρου Βουλιαγμένης και της λεωφόρου Ηλιουπόλεως.

Η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο 80 στρεμμάτων θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για τους δημότες και θα συντελέσει θετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και στην αύξηση των αξιών στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και την ανάγκη δημιουργίας τόσο εμπορικών καταστημάτων όσο και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα στοχεύσουν στην καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των άνωθεν υπουργείων και οργανισμών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΜΟΣΧΑΤΟ – ΝΕΟ & ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η νέα Ριβιέρα

Η αξιοποίηση της έκτασης από το ΣΕΦ έως το Δέλτα του Φαλήρου προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου 220 στρεμμάτων με 3.500 δέντρα και τριών χώρων στάθμευσης που θα προσφέρουν πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Το παράκτιο πάρκο πολλαπλών χρήσεων που θα αναπτυχθεί θα ενοποιεί τους όμορους τέσσερις δήμους Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου με το θαλάσσιο μέτωπο. Τα νέα έργα δημιουργούν τις υποδομές για τη δημιουργία της Πειραϊκής Ριβιέρας και επενδυτικές ευκαιρίες στους όμορους δήμους, ενώ αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την αξία των ακινήτων μετά τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Αναπλάσεις παντού, μετρό και τραμ

Εργοτάξια έχει γεμίσει ο Πειραιάς, καθώς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που αποτελεί και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, αλλάζει μέσω των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται. Μετά τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έρχεται η ανάπλαση του Μικρολίμανου με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου απαγορεύεται η στάθμευση, η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμός νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και φυσικά νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Πύργος του Πειραιά με ύψος 84 μέτρα αναμένεται να αναγεννηθεί, με τα έργα να προχωρούν γοργά. Μετά τους πρώτους τρεις σταθμούς του μετρό προς τον Πειραιά που παραδόθηκαν τον Ιούλιο του 2020 (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), αναμένεται να προστεθούν ακόμη τρεις: Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.

Τα οδικά έργα και οι επεκτάσεις σταθμών του μετρό και του τραμ ενισχύουν τη ζήτηση στις περιοχές που εξυπηρετούν. Κάθε νέος σταθμός αλλάζει τα δεδομένα στην κτηματαγορά της κάθε περιοχής με εκτόξευση των τιμών, όχι μόνο στην αγορά κατοικίας, αλλά και στην επαγγελματική στέγη.

link: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/ktimatagora-oi-efkairies-gia-akinita-stin-athina-pinakes

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ