Μείωση 40% στα ακίνητα μέσω Airbnb

Μείωση 40% στα ακίνητα μέσω Airbnb

Μείωση 40% στα ακίνητα μέσω Airbnb

ΠΟΜΙΔΑ για αντικειμενικές: Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι στρεβλώσεις παλαιότητας και συμπληρωματικού φόρου

Σάββατο, 04-Σεπ-2021 08:31

Της Ελένης Μπότα

Πτώση της τάξεως του 40% καταγράφουν μέσα στο 2021 τα εγγεγραμμένα ακίνητα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 4.996 ακίνητα όταν το 2019 ήταν 7.684.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, μειώσεις καταχωρήσεων στην πλατφόρμα Airbnb καταγράφονται και στις top περιοχές του παρελθόντος και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι από 332 εγγεγραμμένα ακίνητα τον Ιούνιο του 2019, πλέον έχουν απομείνει 179, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 46,08%, στο Παγκράτι από 411 το 2019, 202 το 2021, μια μείωση της τάξεως του 50,85%. Μειώσεις της τάξεως ακόμη και 60%-70% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ακινήτων καταγράφονται κυρίως στις δευτερεύουσες περιοχές όπως Νέα Κυψέλη, Γούβα και Ριζούπολη.

Όπως επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος της E-Real EstatesΠτώση της τάξεως του 40% καταγράφουν μέσα στο 2021 τα εγγεγραμμένα ακίνητα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 4.996 ακίνητα όταν το 2019 ήταν 7.684., ως επί το πλείστον τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας από 30 τ.μ. έως 60 τ.μ. που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη απαιτούνται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια, άρα στοχεύουν σε πολύ περιορισμένο κοινό για τα σημερινά δεδομένα.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, την Ακρόπολη και το Ζάππειο αγγίζουν τα 17 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την τριετή διάρκεια μίσθωσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας: “Θεωρούμε ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες-παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και να μην εισπράττουν “σίγουρα” το μηνιαίο τους μίσθωμα, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή με τα σημερινά δεδομένα, όπου, τη φετινή χρονιά θα “κρατήσουν” λογικά στάση αναμονής με τη λογική ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας και δεν θα προβούν άμεσα σε μίσθωση φοιτητικής στέγης όπως τα χρόνια πριν της πανδημίας του κορονοϊού”.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια πριν από την πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ ευρώ: 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε τα 1,15 δισ. ευρώ.

Τα ακίνητα που καταχωρήθηκαν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2018 ήταν 72.144 (αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017) και τον Δεκέμβριο του  2019 άγγιξαν τις 94.592.

Αν και τα παραπάνω νούμερα είναι εντυπωσιακά, ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τους τελευταίους μήνες του 2019 και ιδιαίτερα από τον Μάιο του 2019 βρισκόταν σε ένα στάδιο αυτορρύθμισης, προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό του και να αποκτήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην κτηματαγορά και στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Ενώ καθοριστικός παράγοντας για το 2020 καθώς και το 2021 αποτέλεσαν τα χαμηλά ή/και μηδενικά εισοδήματα λόγω COVID-19, ιδιαίτερα στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι οι απομείναντες ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δέχτηκαν τη χαριστική βολή αρχές Φεβρουαρίου του 2020, καθώς ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας, ενώ οι ακυρώσεις από Κινέζους και Ινδούς χτύπησαν κόκκινο.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης προσπάθησαν εντός των καλοκαιρινών μηνών να κερδίσουν όσες περισσότερες πληρότητες  μπορούσαν με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή και την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης (μη κλειδωμένες κρατήσεις), με στόχο να “μαζέψουν” τη χασούρα όσο μπορούσαν πριν αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην οικονομία διαμοιρασμού.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ενεργών ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαβλέποντας τα αρνητικά δεδομένα της τουριστικής σεζόν, από τον Ιούνιο του 2020 είχαν εγγράψει-καταχωρήσει τα ακίνητα τους ταυτόχρονα και σε σάιτ αγγελιών διαθέτοντάς τα προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης μεγαλύτερης διάρκειας για επιπλωμένα-πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα ήταν αρκετά υψηλές ακόμη και αν συμπεριλάμβαναν το κόστος των κοινοχρήστων και internet. Ενώ οι ιδιοκτήτες σε μεγάλο ποσοστό επιθυμούσαν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις. Κατ’ ουσίαν, επιθυμούσαν να διατηρήσουν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αν άλλαζαν τα δεδομένα.

Σε ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών οι αρχικές ζητούμενες προϋποθέσεις μίσθωσης του ακινήτου τους (ύψος μηνιαίου μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης) δεν είχαν τελικά την επιθυμητή ανταπόκριση από τους ενοικιαστές μακροχρόνιες μίσθωσης, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους όλο αυτό το διάστημα να παραμένουν μηδενικά.

link: https://www.capital.gr/agora-akiniton/3579593/meiosi-40-sta-akinita-meso-airbnb?fbclid=IwAR0fnZFgZL6_IAIUt8ar32wT83vJS19fBXIMrvNPi_EfHvFeLKMKUja4-LE

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ