Νέα δεδομένα για το real estate σε Αθήνα – Υμηττό φέρνει η ανάπλαση της «ΠΥΡΚΑΛ»

Νέα δεδομένα για το real estate σε Αθήνα – Υμηττό φέρνει η ανάπλαση της «ΠΥΡΚΑΛ»

Νέα δεδομένα για το real estate σε Αθήνα – Υμηττό φέρνει η ανάπλαση της «ΠΥΡΚΑΛ»

Ο αντίκτυπος στην αγορά ακινήτων – Αλλαγές επέρχονται στα οικιστικά αλλά και τα επαγγελματικά ακίνητα – Τα πλεονεκτήματα με βάση το κυβερνητικό πλάνο και οι αντιδράσεις, που ήδη διατυπώνονται, από τοπικούς φορείς

  • Στεφανία Σούκη

Πολλαπλό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της εγχώριας αγοράς ακινήτων, είτε πρόκειται για την κατοικία είτε ακόμη και το επαγγελματικό real estate τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στους δήμους υποδοχής του φιλόδοξου project, αναμένεται να επιφέρει η μεγάλη παρέμβαση στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ με στόχο τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» και τη μεταφορά συνολικά 9 υπουργείων στον Υμηττό.

Το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο σχέδιο που «νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της περιοχής», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απελευθερώνοντας, παράλληλα, κτίρια στην «καρδιά» της Αθήνας– εκεί όπου σήμερα φιλοξενούνται τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνηση του κέντρου.

Από την άλλη πλευρά, έστω κι αν το project ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των δημοτών περί απομάκρυνσης της ΠΥΡΚΑΛ, έχει ήδη προκαλέσει, την ίδια στιγμή, ουκ ολίγες αντίθετες φωνές κυρίως από τους τοπικούς φορείς των δήμων Δάφνης- Υμηττού και Ηλιούπολης: Οι τελευταίοι δε φαίνεται να έχουν πειστεί ιδιαίτερα από το ισοζύγιο του πρασίνου που υπόσχεται το φιλόδοξο project ούτε από τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ΄΄τσιμεντοποίηση’’ και υπερσυγκέντρωση κυβερνητικών κτιρίων.

Επιπλέον, έστω κι αν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγγελίες του, στο γεγονός ότι το αναμορφωμένο συγκρότημα θα υποστηρίζεται από το μετρό, οι ίδιοι προτάσσουν και το συγκοινωνιακό φόρτο που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα με την έλευση όλων όσοι θα εργάζονται στα εννέα υπουργεία αλλά και του ίδιου του κοινού το οποίο θα έρχεται για να εξυπηρετηθεί σε μία περιοχή όπου ήδη το οδικό δίκτυο θεωρείται φορτωμένο και τίθεται ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες ζήτημα προσβασιμότητας. To θέμα φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους τοπικούς φορείς και θα τεθεί επί τάπητος και στις ημερήσιες διατάξεις των επόμενων δημοτικών συμβουλίων με το κλίμα να αναμένεται «θερμό».

Τι λένε oι φορείς του real estate

Στη γενικότερη εικόνα πάντως, όπως επισημαίνουν φορείς του εγχώριου real estate «oι αναπλάσεις και τα έργα υποδομής σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμβάλλουν θετικά στις αξίες των ακινήτων και δημιουργούν νέα δεδομένα», όπως επισημαίνει ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου της E-Real Estates.

Σε σχέση με τις αλλαγές που θα επέλθουν στην κτηματαγορά της περιοχής ειδικά από το συγκεκριμένο project της μετεγκατάστασης των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό, αναμένεται αύξηση της ζήτησης στην περιοχή καθώς και στις όμορες περιοχές για οικιστικά ακίνητα είτε προς μίσθωση είτε προς πώληση. «Είναι λογικό μέρος των εργαζομένων να θελήσουν να μετακομίσουν στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να βρίσκονται πλησίον της εργασίας τους».

Εκτός από τις επιπτώσεις στον τομέα της κατοικίας, αντίστοιχα, το project θα επηρεάσει και το κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων. Στον τομέα των γραφείων για παράδειγμα «πολλές εταιρείες που «στρατηγικά» λόγω των εργασιών τους είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να είναι εγκατεστημένες πλησίον των αρμοδίων υπουργείων ή/και υπηρεσιών του δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά, θα προβούν σταδιακά στην αναζήτηση κατάλληλων γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού καθώς και στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Λεωφόρου Ηλιουπόλεως». Αντίστοιχα και στην κατηγορία των καταστημάτων, θα υπάρξει η ανάγκη δημιουργίας νέων εμπορικών διαφόρων χρήσεων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.τ.λ. που θα στοχεύσουν τόσο στην καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των άνωθεν υπουργείων και οργανισμών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Εφόσον υλοποιηθεί το πλάνο για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (ο σχεδιασμός αναφέρει ότι δίνεται η δυνατότητα να αποδοθούν στους κατοίκους 120 στρέμματα -80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους), «δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου για τους δημότες, συντελώντας θετικά στην ποιότητα ζωής και στην αύξηση των αξιών στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών με ταυτόχρονες παρεμβάσεις ανάπλασης, άλλαξαν τις αξίες των ακινήτων και γενικότερα το status της ευρύτερης περιοχής διότι απευθύνονταν πλέον σε τελείως διαφορετικό, από άποψης οικονομικής ευχέρειας, κοινό».

Ο αντίκτυπος στο κέντρο της πρωτεύουσας

Μεγάλες αλλαγές θα συντελεστούν σε όλα τα επίπεδα και στο κέντρο της Αθήνας, εκεί απ’ όπου θα απομακρυνθούν οι υπηρεσίες των υπουργείων. Μία μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει ότι μία τέτοια εξέλιξη «συμβάλλει θετικά τόσο στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, όσο και στην αλλαγή – στη πολυπόθητη μετεξέλιξη της εικόνας του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών σε τουριστικό προορισμό διεθνών προδιαγραφών εφόσον ολοκληρωθούν οι υποδομές και οι αναπλάσεις που απαιτούνται», όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Ωστόσο, είναι μεγάλες και οι προκλήσεις που δημιουργούνται για την επόμενη μέρα στις περιοχές και στα κτίρια που θα «εγκαταλείψουν» τα υπουργεία και οι οργανισμοί του δημοσίου και αφορούν τον τρόπο αξιοποίησής τους είτε με τη θετική είτε με την αρνητική διάσταση: «Δηλαδή, αν τα υπουργεία και οι οργανισμοί που θα μετεγκατασταθούν, λειτουργούν σε μισθωμένα ακίνητα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το ελληνικό δημόσιο εξοικονομεί σημαντικά χρήματα και πόρους. Όμως, την ίδια στιγμή, για τις δημόσιες υπησρείες που βρίσκονται σε εμβληματικά κτίρια ιδιοκτησίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα και πως αυτά θα αξιοποιηθούν».

Κι αυτό, από τη στιγμή που όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία, έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις μεγάλων ιδιοκτησιών που συνδέονται π.χ. με ασφαλιστικά ταμεία κι έχουν παραμείνει σε αχρησία για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να περνούν στην απαξίωση και να χάνονται και πάλι πολύτιμοι πόροι.

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ependyseis/nea-dedomena-gia-to-real-estate-se-athina-imitto-ferni-i-anaplasi-tis-pirkal/?fbclid=IwAR03nJUCnR6Gxnl0bhvpoZbTSCKO2QFi5vrkuybwF_7QlnB1CO2xWNpuU1Q

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ