Νέα τάση: Αγοράζω σπίτια και τα ανακαινίζω

Νέα τάση: Αγοράζω σπίτια και τα ανακαινίζω

Νέα τάση: Αγοράζω σπίτια και τα ανακαινίζω

Μια νέα επενδυτική κίνηση στον χώρο των ακινήτων τις οποία ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές έρχεται να αναδιαμορφώσει την αγορά.

Νέα τάση: Αγοράζω σπίτια και τα ανακαινίζω

Ελένη ΣτεργίουΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 3 ‘

Στα πάνω της η ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά υπάρχει και μία ακόμα επενδυτική κίνηση που αφορά τις ανακαινίσεις. Μειώνει το κόστος αγοράς και αυξάνει τα περιθώρια κέρδους στην μεταπώληση. Ένας απλός κανόνας, τον οποίο φαίνεται πως ακολουθούν πολλοί  εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές . Αφήνουν πίσω τους τη βραχυχρόνια μίσθωση και επενδύουν στην άμεση ανακαίνιση ακινήτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και σε όμορους δήμους με στόχο την άμεση μεταπώληση ή/και την μακροχρόνια μίσθωση επιπλωμένων ή μη.

Όσον αφορά τις μακροχρόνιες μισθώσεις, βάση των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 2 χρόνια κυρίως στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, η αγορά ακινήτου που χρήζει πλήρη ανακαίνιση σε τιμές μειωμένες κατά 30%- 50%  σε σχέση με τα κατοικήσιμα ακίνητα, αποτελεί το value for money για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα έως 40τμ-60τμ ή και μεγαλύτερα  έως 140 τμ που μπορούν να χωριστούν σε 2 ή/και 3 διαμερίσματα. Βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή του εκάστοτε διαμερίσματος είναι να βρίσκεται άνω του 1ου ορόφου και πλησίον μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σε στάση του μετρό.  “Αν αναλογιστούμε ότι πάνω από το 60% των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960.  Ενώ, σε ελάχιστα ακίνητα οι ιδιοκτήτες τους έχουν προβεί σε ενεργειακή ή/και αισθητική αναβάθμιση. Παράλληλα πάνω από το 80% των ακινήτων του κέντρου χρήζουν βασικών παρεμβάσεων αποκατάστασης”, σχολιάζει ο κ. Θέμης Μπάκας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates. 

athens_akinhta-1200x800

Βάσει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου  παρέχονται κίνητρα για τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Συγκεκριμένα, ορίζει τη δυνατότητα έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για υπηρεσίες ενεργειακής, αισθητικής ή λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων με μέγιστο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για  την μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών, αποτελεί η απόδειξή τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Η έκπτωση φόρου θα μειώνεται σε ισόποσες κατανεμημένες δόσεις σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Ήδη η κινητικότητα παρατηρείται αυξημένη το τελευταίο διάστημα.

stergiou222-1200x1157

https://www.pagenews.gr/2019/12/06/oikonomia/nea-tasi-agorazo-spitia-kai-ta-anakainizo/?fbclid=IwAR1UPhqnu72X8MJRLuf64hA41Mw1F-6TkmqczER9LkEk3-W4D14rHE6DZQE

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ