«Νικητές» οι προσιτές περιοχές

«Νικητές» οι προσιτές περιοχές

«Νικητές» οι προσιτές περιοχές

Τα υποβαθμισμένα ακίνητα αποδίδουν περισσότερο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Πέμπτη, 11 Ιουλ 2019 15:18

Καθώς η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ωριμάζει σημειώνονται ανατροπές. Οι περισσότερο κερδισμένοι δεν είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις αποκαλούμενες «καλές» περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Ζάππειο και το Κολωνάκι. Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, τις οποίες λίγοι τις επέλεγαν έως πρόσφατα ακόμη και για μακροχρόνια μίσθωση.

Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, «η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθοδηγείται κατά βάση από τους επενδυτές, εγχώριους αλλά και αλλοδαπούς, κυρίως Ισραηλινούς, Κινέζους, Τούρκους, οι οποίοι αγόρασαν πλήθος ακινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ακίνητα αυτά ανακαινίστηκαν και διατίθενται πλέον στις πλατφόρμες τύπου AirBnB σε συμφέρουσες τιμές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ένας επενδυτής που αγόρασε ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων σε αυτές τις περιοχές με 20.000 ευρώ κι έδωσε 10.000 ευρώ να το ανακαινίσει, δύναται να το διαθέτει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης προς 25 ευρώ την ημέρα. Ο επενδυτής είναι ικανοποιημένος με απόδοση που φτάνει και ξεπερνά το 10%, αρκεί να αναλογιστούμε πως τα συνήθη ακίνητα σε μακροχρόνιες μισθώσεις έχουν απόδοση 4% έως 5%».

Βάσει των στοιχείων της E-Real Estates:
1. Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετακινήθηκε σε περιοχές που υπήρχε η δυνατότητα αγοράς ακινήτων έναντι τιμήματος έως 800 ευρώ το τ.μ. που έχρηζαν ανακαίνισης. Έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στις αρχικές περιοχές της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές όμορες – πλησίον του κέντρου που μπορούσαν να βρουν οικονομικά ακίνητα.

2. Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαθορισμένο – συγκεκριμένο ποσό να διαθέσουν για την ενοικίαση ακινήτου, με αποτέλεσμα όταν οι τιμές αυξάνουν σε κάποιες περιοχές να στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές. Δεν τους ενδιαφέρει αν το ακίνητο που θα επιλέξουν είναι δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης ή δίπλα στο Σύνταγμα. Τους ενδιαφέρει το ακίνητο να είναι οικονομικό και να έχει πρόσβαση στο μετρό και στα λεωφορεία (βασικά στοιχεία με βάση τα οποία κάνουν την επιλογή τους).

3. Η απόδοση (το πηλίκο που προκύπτει από την αξία της ακίνητης περιουσίας μαζί με τους φόρους και τα λοιπά έξοδα διατήρησής της, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα που αποδίδουν) δείχνει πως στις ακριβές περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι όσο συμφέρουσα ήταν αρχικά, πριν δηλαδή εξαπλωθεί σε περισσότερα σημεία της πόλης (με φθηνότερες τιμές). Σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις των εκτιμώμενων μηνιαίων εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις καλές – γνωστές περιοχές αγγίζουν φέτος το 25% σε σχέση με το 2018.

https://m.naftemporiki.gr/story/1496591?fbclid=IwAR3PEbdCYw-FX6Dp_xfgpFPl1l2MFej298hywCxgIbxe5xw_M9hfWppuC8c

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ