Ο χαμένος θησαυρός στα εξοχικά σπίτια: Πού πωλούνται με 150.000 ευρώ

Ο χαμένος θησαυρός στα εξοχικά σπίτια: Πού πωλούνται με 150.000 ευρώ

Ο χαμένος θησαυρός στα εξοχικά σπίτια: Πού πωλούνται με 150.000 ευρώ

Μεγάλα οφέλη για την οικονομία θα μπορούσε να φέρει μια εκστρατεία προώθησης εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 Χριστίνα Ζαφειρούλη

Aνεκμετάλλευτος επενδυτικός θησαυρός χαρακτηρίζεται η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα για πολίτες του εξωτερικού από ειδικούς στο χώρο των κτηματομεσιτικών. Χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη της σύνδεσης της αγοράς ακινήτων με το πλάνο τουριστικής προώθησης τους, την ώρα που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο πρόγραμμα στον ορίζοντα.

«Αν βρεθεί κανείς στη νότια Γαλλία για διακοπές θα δει παντού μεσιτικά γραφεία. Σε ξενοδοχεία, σε ξεναγήσεις θα δεις διαφημιστικά φυλλάδια, θα ακούσεις τις ευκαιρίες για αγορά εξοχικού στην περιοχή, ώστε να ξαναγυρίσεις και μετά τις διακοπές σου», σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

Γαλλία και Ισπανία έχουν άμεση «σύνδεση» του τουρισμού με το τοπικό real estate. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν καταφέρει ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό των τουριστών τους να επενδύσουν στην εξοχική κατοικία στη χώρα τους, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε χιλιάδες πωλήσεις ακινήτων ανά έτος. Αν κάποιος ταξιδέψει στη Νότια Γαλλία θα κατανοήσει την μεγάλη στόχευση τα χώρας στο να επενδύσει ο τουρίστας στην ακίνητη περιουσία.

Η Πορτογαλία, που τρέχει ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα Golden Visa, αποφάσισε να αλλάξει τις παραμέτρους για τις επενδύσεις και να τραβήξει ενδιαφέρον και σε λιγότερο τουριστικές περιοχές. Έτσι ανακοίνωσε ότι βάζει στοπ στις χρυσές βίζες στους επενδυτές που αγοράζουν στη Λισαβόνα, στο Πόρτο και στο Αλγκάρβε από τον Ιούλιο του 2021, δίνοντας μία μεταβατική περίοδο 6 μηνών, ανακοίνωση που έφερε ένα μεγάλο κύμα ζήτησης για επείγουσα αγορά ακινήτων από Κινέζους αγοραστές. Επίσης, στα τέλη της χρονιάς η Πορτογαλία άλλαξε τις παραμέτρους στο πρόγραμμα διαμονής Golden Visa ώστε να προκαλέσει αύξηση των ξένων επενδύσεων στο εσωτερικό της Πορτογαλίας, ιδίως σε  αραιοκατοικημένες περιοχές.

Κέρδη έως και 40 δισ. ευρώ σε μία δεκαετία

Η ανάδειξη νέων προορισμών που στο παρελθόν δεν αναπτύχθηκαν όσο θα έπρεπε για τον εισαγόμενο τουρισμό, όπως η Δυτική Ελλάδα με τη «χρυσή» άμμο, η Πελοπόννησος με την φυσική ποικιλομορφία, τα παράλια της Θεσσαλίας, η παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, θα επιδράσει θετικά στις αξίες της ακίνητης περιουσίας στην εκάστοτε περιοχή.

«Το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85 τμ -100 τμ σε περιοχές της παραθαλάσσιας ηπειρωτικής Ελλάδας σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τις 120.000 € – 150.000 €» σημειώνει ο κ. Μπάκας. Το γεγονός ότι οι τιμές αυτές είναι αρκετά μικρότερες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να απευθυνθεί στην μεσαία τάξη τουριστών από τις ΗΠΑ ή τη δυτική Ευρώπη που είναι και συχνοί τουρίστες στη χώρα μας. Εξάλλου πρόσφατα η Ελλάδα έχει μόλις πρόσφατα ανακοινώσει και την παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους του εξωτερικού για την μετεγκατάστασή τους στη χώρα μας, πρόγραμμα που σίγουρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα τουριστικής προώθησης ακριβώς σε ένα τέτοιο κοινό.

«Η επιχείρηση με τον κωδικό “Εξοχική Κατοικία” μπορεί να συμμετέχει στην ελληνική οικονομία με 30-40 δισ. ευρώ εντός 10ετίας, αν υπολογίσουμε ότι το 0,1% ανά έτος και όχι μεγαλύτερο που ίσχυε την προ covid-19 εποχή στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, των τουριστών επένδυαν στην εξοχική κατοικία της χώρας ποσά των 120.000 € -150.000€», εξηγεί ο κ. Μπάκας και επισημαίνει ότι η κτηματαγορά θα μετρούσε άνω των 30.000 πωλήσεων εξοχικών κατοικιών ανά έτος σε περιοχές εκτός των δημοφιλών προορισμών και εκτός των επενδυτών που στοχεύουν στη «χρυσή βίζα» (χορήγηση άδειας διαμονής μέσω της επένδυσης τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα).

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι πολλαπλάσια μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων, ενώ η ανάπτυξη της αγοράς εξοχικών κατοικιών θα συντελέσει θετικά στην οικονομία της εκάστοτε περιφέρειας τόσο μέσω των επενδύσεων αλλά και μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας.

link:https://www.businessdaily.gr/oikonomia/42933_o-hamenos-thisayros-sta-exohika-spitia-poy-poloyntai-me-150000-eyro?fbclid=IwAR0BHtcKAVuSAuohQiDDLFafqhwi6GcX9TCv8W3DmGRoQhl-kB106V7i578

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ