Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης – Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Που θα βρείτε φθηνά σπίτια

Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης – Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Που θα βρείτε φθηνά σπίτια

Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης – Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Που θα βρείτε φθηνά σπίτια

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας στις top φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, παραμένουν υψηλές – στα ίδια επίπεδα με αρχές, Αυγούστου, χωρίς να καταγράφεται ακόμη κάποια αισθητή μείωση

Ο χάρτης της φοιτητικής στέγης – Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Που θα βρείτε φθηνά σπίτια

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές καταγράφει η φετινή χρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια.
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας στις top φοιτητικές περιοχές της Αθήνας, παραμένουν υψηλές – στα ίδια επίπεδα με αρχές Αυγούστου, χωρίς να καταγράφεται ακόμη κάποια αισθητή μείωση ιδιαίτερα στα διαμερίσματα που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και είναι υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμερίσματα κυρίως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό πλήρως ανακαινισμένα.
Πιέσεις στις τιμές μίσθωσης της τάξεως από 5% έως 10% καταγράφονται κυρίως σε διαμερίσματα παλαιά – μη ανακαινισμένα που δεν κατάφεραν να μισθωθούν τα προηγούμενα χρόνια.
Περιοχές με οικονομικά ενοίκια στην Αττική
Δεν θα είναι λίγοι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους αλλά κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει σταθμό του μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό του μετρό.
Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ.Καβάλας), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.
Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση.
Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές ενώ φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν θα είναι λίγοι οι φοιτητές τη φετινή χρονιά που ενδεχομένως να επιλέξουν τη φοιτητική τους κατοικία πλησίον των νέων στάσεων του μετρό, όπου μπορούν να αναζητήσουν ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε αρκετά οικονομικές τιμές μίσθωσης σε σχέση με τις top φοιτητικές περιοχές.
Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν σταθμό του μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες και είναι ήσυχες.
Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε σταθμό του μετρό .
Όσοι φοιτητές που θα επιλέξουν να διαμείνουν στο κέντρο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε  πολλές οικονομικές περιοχές που διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα του μετρό και του ηλεκτρικού.
Γενικότερα οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέγουν για λόγους ασφάλειας ακίνητα άνω του 1ου ορόφου».

Οικονομικές επιλογές στη Θεσσαλονίκη

Η μόδα της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση τη διάθεση των ιδιοκτητών για αύξηση των εσόδων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, είχε οδηγήσει τα διαθέσιμα ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση να έχουν μειωθεί αρκετά τα προηγούμενα 2 χρόνια.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας, «τη φετινή χρονιά, η συμπρωτεύουσα, διαθέτει μεγαλύτερο πλήθος ακινήτων κατάλληλα για φοιτητές, σε πολλές περιπτώσεις πλήρως ανακαινισμένα, ακίνητα που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Στις πρώτες περιοχές που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι στη περιοχή 40 Εκκλησίες, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Καμάρα, Ροτόντα και Προξένου Κορομηλά.
Η περιοχή της Τριανδρίας, Σαράντα εκκλησίες καθώς και η  Άνω Πόλη είναι διαχρονικά οι αμέσως επόμενες επιλογές όταν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές δεν βρίσκουν ακίνητο της αρεσκείας τους ή της οικονομικής τους δυνατότητας στις άνωθεν περιοχές .
Στον Βαρδάρη, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να αναζητήσει γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 250ευρώ, ενώ, αν επιλέξει να τη συγκατοίκηση με συμφοιτητή του ή συμμαθητή του από το σχολείο που θα φοιτήσουν στην ίδια πόλη, το μηνιαίο μίσθωμα διαμερίσματος από 60τμ με 2Υ/Δ κυμαίνεται από 300€ έως 400€.
Στη περιοχή της Καμάρας ή της Ροτόντας που αποτελούν διαχρονικά τις περιοχές που επιλέγουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων φοιτητών, οι τιμές μίσθωσης είναι υψηλότερες αγγίζοντας τα 300 ευρώ για γκαρσονιέρα 30τμ-40τμ και τα 450-470 ως ανώτερη τιμή για διαμερίσματα 60τμ με 2 Υ/Δ.
Πότε θα καταγραφούν μειώσεις στις ζητούμενες τιμές
Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα καταγράψουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν ουσιαστικά στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση.
«Μη ξεχνάμε ότι το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα», αναφέρει ο κ. Μπάκας.
Στάση αναμονής από τους γονείς – Ενδεχόμενος νέος κύκλος της πανδημίας θα επηρεάσει τη φοιτητική στέγη
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φετινή φοιτητική χρονιά, μπορεί να είναι διαφορετική αν η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει τη χώρα μας για δεύτερη φορά.
Ταυτόχρονα, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας που πλέον αποτελούν βασικό παράγοντα στη καθημερινότητά μας, για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας – υπάρχει η πιθανότητα αρκετά πανεπιστήμια να επιλέξουν για ένα διάστημα να ξεκινήσουν την νέα ακαδημαϊκή χρονιά εξ αποστάσεως ή ανά ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήματα (κυκλική παρακολούθηση).
Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές του 3ου και 4ου έτους φοίτησης, έχουν ξενοικιάσει την φοιτητική κατοικία και έχουν προβεί σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαίο έξοδά τους και παράλληλα, να επισκέπτονται τη πόλη που σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους – τυχόν εργαστήρια, αλλά και στην εξεταστική περίοδο.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Πηγή: https://bankingnews.gr/index.php?id=519573

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ