Ο δεκάλογος της φοιτητικής στέγης

Ο δεκάλογος της φοιτητικής στέγης

Ο δεκάλογος της φοιτητικής στέγης

1543591
Χαμηλότερα έως και 10% σε σχέση με πέρυσι τα ενοίκια. Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και σπουδαστές

Λίγο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι κινούνται φέτος τα ενοίκια των κατοικιών για φοιτητές, με τους μεσίτες να υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά ακινήτων. «Τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5% έως 7% για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα άνω της δεκαετίας αγγίζει το 10%» επισημαίνουν.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα νοικοκυριά που προτιμούν να αγοράσουν ένα φθηνό σπίτι, κυρίως στην Αθήνα, ώστε να στεγαστεί ο φοιτητής της οικογένειας, όπως υποστηρίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων E-Real Estates.

Τα τελευταία χρόνια, λέει, ορισμένοι γονείς και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, επειδή έχουν ακούσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, αναζητούν γκαρσονιέρες για αγορά, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι και φέτος προβλέπεται ότι αρκετοί γονείς που διαθέτουν 20.000-25.000 ευρώ πιθανώς θα επενδύσουν σε ένα ακίνητο -γκαρσονιέρα ή παλαιό δυαράκι- για να στεγάσει τον φοιτητή της οικογένειας.
Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τον δεκάλογο της φοιτητικής στέγης.

1. Δεν χρειάζεται βιασύνη, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσουμε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ούτε, όμως, να περιμένουμε τις ημέρες των εγγραφών στα ΑΕΙ / ΤΕΙ, γιατί τότε οι τιμές ανεβαίνουν!
2. Μην ψάχνουμε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια, σε καλύτερες τιμές, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
3. Υπογράφουμε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και δεν κάνουμε ποτέ προφορικές συμφωνίες.
4. Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο.
5. Προτού αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
6. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
7. Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, προτού αρχίσουμε να κατοικούμε.
8. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
9. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
10. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ