Ο κορωνοϊός πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα στους γραφειακούς χώρους – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Ο κορωνοϊός πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα στους γραφειακούς χώρους –  Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Ο κορωνοϊός πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα στους γραφειακούς χώρους – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Στη μετά κορωνοϊό εποχή, όλα δείχνουν ότι το open space μοντέλο που κυριάρχησε από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα ως και σήμερα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Ο ιός είναι πιθανό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», να σηματοδοτήσει το τέλος των τεράστιων «open» γραφείων και την επιστροφή στην παλιά καλή εποχή των μικρών κλειστών γραφείων, τα οποία ουκ ολίγοι πάντα νοσταλγούσαν.

Η ανάγκη για διατήρηση απόστασης μεταξύ των εργαζομένων αναμένεται σταδιακά και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει τις εταιρείες σε αναζήτηση πιο μόνιμων λύσεων από την «κυκλική-εναλλάξ» προσέλευση των υπαλλήλων ή την απομάκρυνση των γραφείων ώστε να μην είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Η κυρίαρχη τάση στον σχεδιασμό χώρων γραφείου προ κορωνοϊού εποχή, ήταν «οι open plan» χώροι. Σταδιακά καταργήθηκαν τα σταθερά διαχωριστικά και τα κλειστά γραφεία ακόμη και για τα διευθυντικά στελέχη.

Στη μετά κορωνοϊό εποχή, όλα δείχνουν ότι το open space μοντέλο που κυριάρχησε από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα ως και σήμερα θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Το πρώτο σενάριο είναι, να αυξηθεί η ανάγκη σε χώρο και να μειωθεί η πυκνότητα των εργαζομένων, ενώ θα ενταθούν οι προσπάθειες για αυτοματισμούς και αποφυγή επαφής με κοινόχρηστα αντικείμενα.

Το δεύτερο σενάριο και μάλλον το επικρατέστερο λόγω του γεγονότος ότι αρκετές από τις μικρομεσαίες αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν εύκολα και γρήγορα στην τηλεργασία, θα παρατηρήσουμε μετεγκαταστάσεις εταιρειών. Στο εξωτερικό είναι σύνηθες ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να εργάζεται από το σπίτι, μάλιστα, αρκετοί έχουν αποδείξει ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο κλάδος της αγοράς γραφείων αναμένεται να αλλάξει ριζικά από το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις θα αντιληφθούν ότι μπορούν να είναι παραγωγικές, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται το προσωπικό στο κέντρο στα νότια ή τα βόρεια προάστεια.

Βραχυπρόθεσμα θα καταγραφούν μεγάλες αλλαγές αν καθιερωθεί η τηλεργασία. Σίγουρα, θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μικρότερους χώρους (η προσφορά δεν είναι μεγάλη σήμερα), που θα πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις υποστήριξης της τηλεργασίας δλδ, τεχνολογικά αναβαθμισμένους, με έξυπνα και οικολογικά κτήρια.

Δεν θεωρούμε ότι οι τιμές μίσθωσης των γραφειακών χώρων θα επηρεαστούν άμεσα, αλλά σίγουρα στο μέλλον ανάλογα με τα νέα δεδομένα, τις νέες συνθήκες-προδιαγραφές-καθεστώς εργασίας, τα πρωτόκολλα υγείας και των εν γένει οικονομικών δεδομένων, πολλές εταιρίες θα επιλέξουν να μετακινηθούν εκτός του κέντρου της Αθήνας, επιλέγοντας περιοχές που θα διαθέτουν νέους «έξυπνους» γραφειακούς χώρους με εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς του μετρό ,του προαστιακού και των κεντρικών οδικών αξόνων.

Αττική

Ζητούμενη τιμή ενοικίασης γραφειακών χώρων σε €/τμ

Κάτω Γλυφάδα

Από 7

Νέα Σμύρνη

Από 5

Νέος Κόσμος

Από 5

Καλλιθέα – Τζιτζιφιές

Από 5

Χίλτον

Από 8

Αμπελόκηποι

Από 5

Σύνταγμα – Εμπορικό Τρίγωνο

Από 8 έως 13

Ψυχικό επί της Λ.Κηφισίας

Από 12 έως 17

Ψυχικό πλησίον Λ.Κηφισίας

Από 8 έως 11

Αγ. Παρασκευή επί της Λ.Μεσογείων

Από 8 έως 13

Αγ. Παρασκευή πλησίον Λ.Μεσογείων

Από 5 έως 9

Μαρούσι επί της Λ.Κηφισίας

Από 12 έως 15

Μαρούσι πλησίον Λ.Κηφισίας

Από 9 έως 11

Χαλάνδρι

Από 9 έως 12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βαρδάρης

Από 4

Χαριλάου

Από 5

Άγιος Δημήτριο

Από 6

Λευκός Πύργος

Από 7

ΔΕΘ

Από 7 έως 11

Νέα Παραλία

Από 4 έως 7

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα- Ψαροφάϊ

Από 3

Πάτρα – Νέα Εθνική Οδός

Από 3 έως 4

Πάτρα – Άγιος Ανδρέας Νοσοκομείο

Από 3

Πάτρα – Ψηλά Αλώνια

Από 3

Πάτρα – Πλατεία Ομονοίας

Από 4 έως 7

Πάτρα – Κέντρο

Από 4 έως 7

Καλαμάτα

Από 5 έως 6

Τρίπολη

Από 3 έως 6

Κόρινθος

Από 5 έως 7

Λάρισα

Από 3 έως 6

Βόλος

Από 3 έως 5

Ιωάννινα

Από 5 έως 10

Ηράκλειο – Κρήτη

Από 5 έως 9

Χανιά – Κρήτη

Από 4 έως 9

Πηγή: Ε-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, Γραφειακοί χώροι από 100τμ έως 300τμ άνω του 1ου ορόφου. Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα.

* O Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/blogger/o-koronoios-pithanon-na-allaxi-ta-dedomena-stous-grafiakous-chorous/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ