Ο «θάνατος» της Golden Visa και οι αλλαγές που έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις εξετάζεται να γίνουν σε δυο άξονες και συγκεκριμένα στα κατώτερα όρια της επένδυσης και στον τρόπο που θα τεκμηριώνεται η αξία των ακινήτων στα οποία έχει επενδύσει ο αλλοδαπός και αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής.
Οι εν λόγω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα δώσουν “νέα ζωή” στο πρόγραμμα που άνθισε κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης (2013-2016) της ελληνικής οικονομίας και “νέκρωσε” μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Τέλη του 2016, αρχές του 2017, έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική κτηματαγορά, τα πρώτα κινεζικά πρακτορεία που συμμετείχαν στο μετοχικό σχήμα κινέζοι υπήκοοι, τα οποία στόχευαν αποκλειστικά στο πρόγραμμα «golden visa». Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 5.869 άδειες διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων από την Κίνα, 527 από την Τουρκία, 339 ααπό την Ρωσία, 158 από τον Λίβανο, 155 από την Αίγυπτο, 124 από το Ιράν, 94 από το Ιράκ, 68 από την Ιορδανία, 58 από την Ουκρανία, 57 από την Συρία και 454 από λοιπές χώρες.
Σχετικά με τις παραπάνω αλλαγές ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας υπογραμμίζει πως θα συμβάλουν στην αναζωπύρωση της κτηματαγοράς σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς όπως λέει, μέχρι σήμερα το 80% των επενδυτών που απέκτησαν Golden Visa έχουν επενδύσει σε ακίνητα στο Ν. Αττικής.
Η αναθέρμανση της ανύπαρκτης κτηματαγοράς σε πολλές Περιφέρειες στη χώρα μας, σημειώνει κλείνοντας, «θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ