Οικογενειακό περιουσιολόγιο και ακίνητα: Τα 5 μέτρα που θα τα αλλάξουν πολλά στην κτηματαγορά

Οικογενειακό περιουσιολόγιο και ακίνητα: Τα 5 μέτρα που θα τα αλλάξουν πολλά στην κτηματαγορά

Οικογενειακό περιουσιολόγιο και ακίνητα: Τα 5 μέτρα που θα τα αλλάξουν πολλά στην κτηματαγορά

Ως κίνητρα αναζωπύρωσης της εγχώριας κτηματαγοράς, τόσο στον κλάδο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και αφορούν στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας.

Οικογενειακό περιουσιολόγιο και ακίνητα: Τα 5 μέτρα που θα τα αλλάξουν πολλά στην κτηματαγορά | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
28/09/2021  09:36

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealEstates κάνει λόγο για «δικαίωση» του οικογενειακού περιουσιολογίου και αναφέρεται στα πέντε σημεία «κλειδιά», όπως λέει, για την κτηματαγορά, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Γονική παροχή ακινήτου
Το πρώτο είναι το αφορολόγητο όριο στο ποσό των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ανά γονέα, που αν και είναι υψηλό, όπως λέει, μόνο θετικό και δίκαιο μέτρο μπορεί να χαρακτηριστεί μετά την φοροεισπρακτική λαίλαπα που έχει κατακλύσει την ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. «Αποτελεί ένα μέτρο ελάφρυνσης για τους γονείς-ιδιοκτήτες που βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για την διατήρηση των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Αποτελούσε «υφαρπαγή» η μέχρι τώρα καταβολή οποιουδήποτε φόρου όταν οι γονείς ήθελαν να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδία τους», σχολιάζει, σημειώνοντας παράλληλα ότι το μέτρο αυτό «άνοιξε το δρόμο στη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας από τους παππούδες, στους γονείς και από τους γονείς στα παιδία. Μια ορθολογική σειρά μεταβίβασης της οικογενειακής περιουσίας από γενιά σε γενιά που μέχρι σήμερα για οικονομικούς λόγους δεν πραγματοποιούταν εγκαίρως».

Χρηματική γονική παροχή μετρητών
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα, σύμφωνα πάντα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, είναι η κατάργηση της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς που μέχρι σήμερα είχε συντελεστή 10% και αποτελούσε τη μεγαλύτερη φορολογική αδικία, διότι τα χρήματα που ο γονέας παρείχε ή δώριζε στο παιδί του ήταν ήδη φορολογημένα μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό ότι αν ο γονέας έκανε δωρεά στο παιδί του το ποσό των 30.000€ θα έχει φόρο 3.000€, ενώ πλέον από 01/10/2021 θα έχει μηδενικό φόρο έως τις 800.000€ χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς ανά γονέα.

«Ο μηδενικός φόρος χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς από 1/10/2021 ως το ποσό των 800.000€ ανά γονέα, αποτελεί δίκαιο και αναπτυξιακό μέτρο για τα ήδη φορολογημένα εισοδήματα. Αρχικά, οι γονείς θα μπορούν να δωρίσουν κεφάλαια στα παιδία τους, εξασφαλίζοντας τους σε πολλές περιπτώσεις την ιδία συμμετοχή ύψους 20%-30% της αξίας του ακινήτου που ζητούν οι τράπεζες για την χορήγηση στεγαστικού δανείου. Ελάχιστοι νέοι διαθέτουν σήμερα ιδία κεφάλαια με αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να πληρούν τα τραπεζικά – εισοδηματικά κριτήρια, λόγω της έλλειψης τους, να μην πληρούν τις προϋποθέσεις ανάληψης στεγαστικού δανείου για αγορά κατοικίας», εξηγεί.

Παράλληλα, οι γονείς θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν μέσω χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς, άνευ φορολογικής παράβασης ή/και φορολόγησης τα επιχειρηματικά σχέδια των παιδιών τους.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας
Ο πρόεδρος του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων
Επιπλέον, από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000€ δε θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15%, αλλά θα υπάρχει φορολογικό βάρος με βάση την αξία του εκάστοτε ακινήτου χωριστά. Ο πρόεδρος του E-RealEstates αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όποιος διαθέτει αποταμιεύσεις και επιθυμεί να αποκτήσει, να επενδύσει σε ένα επιπλέον ακίνητο, δε χρειάζεται να σκέφτεται αν η συνολική αξία της περιουσίας του υπερβαίνει ή δεν υπερβαίνει τις 250.000€. Κάτι που συνέβαινε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνετε από έναν φόρο ο οποίος θα μπορούσε να είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ ή αρκετές χιλιάδες ευρώ για τις μεγάλες περιουσίες».

Συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο
Τέταρτο μέτρο «κλειδί» αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση που οι τελικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή του φόρου και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερα».

Στήριξη των νέων με δωρεάν παραχώρηση ακινήτων σε νεαρά ζευγάρια
Τέλος, εφόσον εφαρμοστεί η παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, μπορεί να αποτελέσει «σωτήριο» μέτρο τη δεδομένη χρονική στιγμή και ενδεχόμενα να συντελέσει στην αποκλιμάκωση των ραγδαίων αυξήσεων των μισθωμάτων.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών, έχουν αυξηθεί από το 2017 έως και σήμερα κατά 20%- 30% στο κέντρο της Αθήνας και 10%-15% στους περιφερειακούς δήμους. Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ-27 το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές με ενοίκιο σε τιμές αγοράς το 2018 ήταν το υψηλότερο στην Ελλάδα, όπου το 83,1 % των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40 % του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ-27 δεν ξεπερνά το 25,1%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι επισήμανση για την αύξηση των ενοικίων στη χώρα μας έκανε και το ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πληρώνουν για μίσθωμα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του εισοδήματός τους.

link: https://www.iefimerida.gr/ellada/oikogeneiako-perioysiologio-kai-akinita-ta-5-metra?fbclid=IwAR0rD51YH7VgroZ7gBK3sbgiHqgDu0w41LNjgT-y1yKN7rdkRvkN_66l5m0

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ