Παγκράτι: Η Αθηναϊκή αστική γειτονιά πλησίον του κέντρου – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Παγκράτι: Η Αθηναϊκή αστική γειτονιά πλησίον του κέντρου – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Παγκράτι: Η Αθηναϊκή αστική γειτονιά πλησίον του κέντρου – Άρθρο του κ.Θεμιστοκλή Μπάκα Προέδρου της E-Real Estates στο Newmoney.gr

Οι τουρίστες που το κατακλύζουν  μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε συνάρτηση με την «Golden Visa» , αυξάνουν ραγδαία τόσο τις τιμές πώλησης των κατοικιών όσο και τις τιμές μίσθωσης

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Το πλεονέκτημα της αθηναϊκής αστικής αυτής γειτονιάς , εκτός των άλλων είναι η μικρή απόσταση από το κέντρο, όπως φάνηκε άλλωστε από τους τουρίστες που το κατακλύζουν  μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού – βραχυχρόνια μίσθωση, που, σε συνάρτηση με την «Golden Visa» , αυξάνουν ραγδαία τόσο τις τιμές πώλησης των κατοικιών όσο και τις τιμές μίσθωσης στο Παγκράτι .

Συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το 2015 για διαμέρισμα 1ου ορόφου 90τμ-110τμ, 5ετίας, ήταν 1.875€/τμ , ενώ το 2019 η μέση ζητούμενη τιμή για το αντίστοιχο διαμέρισμα αγγίζει τις 2.400€/τμ , αύξηση +28%.
Κοντά στο Καλλιμάρμαρο, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στις λεωφόρους Βασιλέως Γεωργίου Β΄ και Βασιλέως Κωνσταντίνου, αποτελούν τις ακριβές περιοχές στο Παγκράτι, ενώ οι γειτονιές που συνορεύουν με την Καισαριανή ή τον Βύρωνα είναι οικονομικότερες.

Οι τιμές μίσθωσης στο σύνολο της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές πλησίον του κέντρου των Αθηνών, που υπάρχει έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζοντας ακόμη και το 50% σε πολλές περιπτώσεις.

Στο Παγκράτι, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης αυξήθηκε κατά 42% το 2019 σε σχέση με το 2016, συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή για ένα διαμέρισμα το 2016 ήταν 6€/τμ και το 2019 η μέση ζητούμενη τιμή σκαρφάλωσε στα 8,5€/τμ.

Παράλληλα, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει κάνει αισθητή τη παρουσία της στη περιοχή. Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα Airbnb είναι 464, εκ των οποίων τα 411 είναι αυτόνομα διαμερίσματα και 53 ιδιωτικά δωμάτια.

Το μέσο εισόδημα εκτιμώμενο εισόδημα από την εκμετάλλευση ιδιοκτησίας μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχεται στα 400€μήνα, οι εκτιμώμενες διανυκτερεύσεις είναι 101 ημέρες ανά έτος και το μέσο κόστος διανυκτέρευσης 51€.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Παγκράτι τα τελευταία 2 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης τόσο Κινέζων, όσο και Ισραηλινών που είτε επένδυσαν στην αγορά ακινήτου με στόχο την διαμονή  και την εκμετάλλευση τους μήνες που θα έλειπαν, είτε επένδυσαν σε ακίνητα που έχριζαν ανακαίνισης με στόχο την άμεση μεταπώληση σε ομοεθνείς τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα ακίνητο στη περιοχή του Παγκρατίου μεταπωλήθηκε  περισσότερες από 2 φορές μέσα στο 18μηνο με στόχο την απόκτηση της «Golden» visa δλδ, αγοράστηκε από τον επενδυτή, ανακαινίστηκε και πωλήθηκε σε κινεζική εταιρεία προσαυξημένο κατά 30%-35% και η κινεζική εταιρεία το μεταπούλησε σε Κινέζο που επιθυμούσε τη «Golden visa» στη τιμή των 250.000€ που αποτελεί και το ελάχιστο όριο επένδυσης.

Γενικότερα το Παγκράτι τα τελευταία 2-3 χρόνια αρχίζει να αποκτά εντονότερη ζωή, νέα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, νέες  εμπορικές πιάτσες, τόσο λόγω της εγγύτητας στο κέντρο των Αθηνών, όσο και του γεγονότος ότι αποτελεί μια ιστορική αστική συνοικία με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον .

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλατεία Προσκόπων, κρατάει την πρωτοκαθεδρία, ενώ μαζί με την οδό Αρχελάου, έχουν αναδεχθεί τελευταία σε «πιάτσα» καλού φαγητού και ποτού . Παράλληλα η περιοχή, προσελκύει  ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επενδύσουν σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος στη περιοχή.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/pagkrati-i-athinaiki-astiki-gitonia-plision-tou-kentrou/?fbclid=IwAR0GTGLxCEMXuRAgD5bxXT4Jl5k_8qdYaP44PbYoq7ZfUEvabOcHtfexvJU

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ