Πάμε για χρονιά – ρεκόρ στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Ποιες περιοχές αναδεικνύονται

Πάμε για χρονιά – ρεκόρ στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Ποιες περιοχές αναδεικνύονται

Πάμε για χρονιά – ρεκόρ στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Ποιες περιοχές αναδεικνύονται

Τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατ. ευρώ και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ., ενώ ο στόχος για το 2022 είναι πάνω από €1,4 δισ., ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€. Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. €, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι πάνω από 1,4 δισ.€, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Οι προοπτικές της οικονομίας διαμοιρασμού στους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά, και η «ευκαιρία» ένταξης στον τουριστικό χάρτη νέων προορισμών που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά.

Αισιόδοξο «μήνυμα» αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση που έχει καταγραφεί έως 1η Μαρτίου για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος είναι αυξημένη κατά 232% σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Κρήτη κατά 306%, τα Δωδεκάνησα 302%, στην Αθήνα 248%, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230%, στη Θράκη 216%, στις Σποράδες 215%, στα Νησιά ΒΑ Αιγαίου 188%, στην Ήπειρο 157%, στη Θεσσαλία 153%, στη Πελοπόννησο 135%, στη Μακεδονία 132% και στη Κεντρική Ελλάδα 109%.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι αύξηση καταγράφουν και οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, στις Σποράδες κατά 26%, στη Πελοπόννησο κατά 19%, ενώ στην Αθήνα η ετήσια αύξηση άγγιξε το 12%.

Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται.

Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού. Η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν προορισμούς που διαθέτουν πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, φυσική ομορφιά και γεωγραφική ποικιλομορφία.

Χαρακτηριστικά που σε συνάρτηση με το καλό οδικό δίκτυο, δεν «επιτρέπουν» να μην αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν που αναμένουμε επιπλέον αύξηση των road trips.

Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

*Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/tourismos/pame-gia-chronia-rekor-stis-misthosis-tipou-airbnb-pies-perioches-anadiknionte/?fbclid=IwAR2vnQW7AFiyNsIKxFuAf3YbU8hBf_Ju–g_li9NRDv7cAxxqFN4I9Tu7h0

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ