Πανελλαδική έρευνα: Ο χάρτης των ενοικίων για τις εξοχικές κατοικίες – Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας Πρόεδρος της E- Real Estates 

Πανελλαδική έρευνα: Ο χάρτης των ενοικίων για τις εξοχικές κατοικίες – Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας Πρόεδρος της  E- Real Estates 

Πανελλαδική έρευνα: Ο χάρτης των ενοικίων για τις εξοχικές κατοικίες – Γράφει ο Θεμιστοκλής Μπάκας Πρόεδρος της E- Real Estates 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με την περιοχή, το είδος του ακινήτου και τη χρονική περίοδο. Μεγάλες μεταβολές στα δημοφιλή νησιά
Πανελλαδική έρευνα: Ο χάρτης των ενοικίων για τις εξοχικές κατοικίες
Τάσεις σταθεροποίησης µε ελαφρά καθοδική τάση εµφανίζουν οι τιµές για ενοικίαση εξοχικής κατοικίας το 2019. Η ελαφρά καθοδική τάση οφείλεται και στη µειωµένη κίνηση που κατέγραψε µελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για τα περιφερειακά αεροδρόµια της χώρας µας.

Γράφει ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Η µείωση 7% (-1,3 εκατ. θέσεις) στον προγραµµατισµό θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, µετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση 21% στον προγραµµατισµό θέσεων για την περσινή σεζόν και σε συνέχεια επαναλαµβανόµενων αυξήσεων τα προηγούµενα χρόνια, µπορεί εν µέρει να θεωρηθεί και ως «διόρθωση», αφού η αύξηση αφίξεων το 2018 ανήλθε σε 11%, δηλαδή περίπου 10% χαµηλότερη από την αύξηση στον προγραµµατισµό θέσεων, σύµφωνα µε το ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα πρέπει να επισηµάνουµε ότι υπάρχει υπερπροσφορά εξοχικών κατοικιών µέσω βραχυχρόνιας µίσθωσης, αλλά και µε σήµα του ΕΟΤ στη χώρα µας δεν είναι λίγοι οι Ελληνες ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε εκµετάλλευση των εξοχικών τους κατοικιών µε στόχο να εξοικονοµήσουν χρήµατα για τη συντήρηση, την πληρωµή φόρων καθώς και δανείων που βαρύνουν το ακίνητο (εκτός από τους πρωτοκλασάτους προορισµούς, οι τιµές πώλησης εξοχικών κατοικιών στη χώρα µας έχουν γνωρίσει µεγάλη πτώση που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 60%).

Η τακτική των επενδυτών

Επιπλέον, µην ξεχνάµε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αλλοδαποί αγοραστές εξοχικών κατοικιών στη χώρα µας στόχευσαν στην τουριστική εκµετάλλευση των ακινήτων που αγόρασαν µειώνοντας πολλές φορές το κόστος διανυκτέρευσης, µε στόχο να µπουν δυναµικά στην αγορά τουριστικής κατοικίας και να έχουν το µέγιστο booking κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, πληρώνοντας τα µεταφορικά τους έξοδα για την Ελλάδα, αλλά και για να έχουν µια καλή απόδοση της επένδυσής τους.

Η Μύκονος, το νησί που απλά αποτελεί ελληνικό έδαφος αλλά όσον αφορά την οικονοµία του µπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατίδιο των Κυκλάδων, για άλλη µια χρονιά βρίσκεται εκτός ανταγωνισµού, αποτελώντας µια κατηγορία από µόνο του. Οι τιµές στο Super Paradise την τελευταία εβδοµάδα του Μαΐου κατέγραψαν αύξηση 25% σε σχέση µε το 2018, µε την πληρότητα τον προηγούµενο µήνα να αγγίζει το 84% και τον Ιούνιο το 88%. Η πληρότητα τον Αύγουστο έως και σήµερα έχει αγγίξει το 76% (οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τον Αύγουστο οι τιµές αυξάνονται ακόµη και 50%-60%, γι’ αυτό αναµένουν προσφορές διαθέσιµων κατοικιών), ενώ ικανοποιητικές είναι οι κρατήσεις για τον Σεπτέµβριο αγγίζοντας το 80%. Ο Οκτώβριος, δε, έχει πληρότητα 76% στις κρατήσεις και έρχεται να µας θυµίσει ότι η 1η Οκτωβρίου είναι… 62 Αυγούστου στο ηµερολόγιο των διακοπών.

Οι τιµές στην Ψαρού και στο Καλό Λιβάδι παραµένουν στα περσινά επίπεδα, µε το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο σε βίλα µε ιδιωτική πισίνα να κοστίζει 8.932 ευρώ και 7.772 ευρώ αντίστοιχα. Αυξήσεις καταγράφηκαν στην παραλία Ελιά και στον Ορνό, µε το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο σε βίλα µε ιδιωτική πισίνα να κοστίζει 7.039 ευρώ και 3.897 ευρώ αντίστοιχα. Μην ξεχνάµε ότι το Νησί των Ανέµων αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά νησιά προς τους LGBTQ στον κόσµο.

Οι παραλίες Super ParadiseΕλιά και Αγράρι είναι τα καλύτερα σηµεία για ηλιοθεραπεία. Ειδικότερα, µετά την Ελιά αποκαλύπτεται µια δεύτερη, «κρυµµένη» παραλία γυµνιστών, η οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου για την κοινότητα των LGBTQ. Επειτα από µια κουραστική µέρα, επιβάλλεται η χαλάρωση στη «Μικρή Βενετία», η οποία είναι γνωστή ως ένα από τα πιο ροµαντικά µέρη της Μυκόνου.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη απευθύνονται σε µια διεθνή οικονοµία υψηλών εισοδηµάτων, διατηρώντας µια άλλη εικόνα από το σύνολο της εγχώριας κτηµαταγοράς. Τη Σαντορίνη επιλέγουν Ιταλοί, Αγγλοι, Γερµανοί και στην πλειοψηφία τους Κινέζοι για να δώσουν όρκους αγάπης µε ταίρι τους, είτε για να απαθανατίσουν το ωραιότερο ηλιοβασίλεµα του κόσµου. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί οµοεθνείς τους έχουν αρχίσει να επενδύουν στο νησί τόσο σε εξοχικά ακίνητα όσο και σε τουριστικές µονάδες.

Tο 2017, κάθε µέρα στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες σε κάθε 100 κατοίκους, µε 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο. Αυτοί οι δείκτες είναι από τους πιο υψηλούς παγκοσµίως, σε ένα νησί που είναι ήδη χτισµένο στο 15% της συνολικής επιφάνειάς του, την ώρα που ο µέσος όρος των ελληνικών νησιών είναι στο 1%. Η Σαντορίνη το 2018 είχε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 749.286 επιβάτες, έναντι 406 αφίξεων και 620.570 επιβατών το 2017. Οι αριθµοί αυτοί των επιβατών κρουαζιερόπλοιων σηµαίνουν περισσότερους από 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων ηµερησίως, που φτάνουν ακόµα και τα 18.000 άτοµα ανά ηµέρα κατά την υψηλή περίοδο. Παρόµοια θα είναι και το 2019 η εικόνα, µε τους Βρετανούς να έχουν προγραµµατίσει 400 απευθείας πτήσεις µε προορισµό τη Σαντορίνη, ξεκινώντας από 28 Απριλίου, µε τις προσφερόµενες θέσεις να αγγίζουν τις 71.000.

mykonos.png

Σταθερότητα

Σε αντίθεση µε τις αφίξεις, οι τιµές για διανυκτέρευση στα Φηρά έχουν υποχωρήσει σε σχέση µε το 2018 ακόµη και κατά 30%, αλλά στο Ηµεροβίγλι παρουσιάζεται σταθερότητα στις τιµές τους µήνες των διακοπών και µια αύξηση 20% για τον Αύγουστο. Μείωση ακόµη και 35%-40 % καταγράφουν οι τιµές τον Ιούλιο στο Ακρωτήρι και στην Οία.

Γενικότερα, οι άλλοτε τρεις καλοκαιρινοί µήνες του έτους (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος) έχουν αρχίσει να δίνουν τη θέση τους στον Σεπτέµβριο και στην πρώτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου, µε τις πληρότητες να βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Μην ξεχνάµε ότι δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές την τελευταία εβδοµάδα του Μαΐου, αρχές Ιουνίου και να επαναλαµβάνουν τις διακοπές τους τέλη Σεπτεµβρίου-αρχές Οκτωβρίου, πριν µπουν 100% σε mood δουλειάς.

Πληρότητα 99% σε Χανιά και Θάσο

Οσον αφορά την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, νικητής στις πληρότητες είναι τα Χανιά, µε τις πληρότητες για Μάιο, Ιούνιο και Αύγουστο να αγγίζουν το 99%. Στις τιµές παρατηρείται σταθερότητα σε σχέση µε το 2018, µε τη µόνη αύξηση κατά 10% να καταγράφεται τον µήνα Μάιο.

Τα Χανιά επιλέγουν κυρίως Ιταλοί, Γερµανοί και Αγγλοι, ενώ δεν είναι λίγοι οι Σκανδιναβοί. Τη Θάσο θα επιλέξουν πολλοί Ρουµάνοι, Ρώσοι και Σέρβοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, µε την πληρότητα τον Ιούνιο να αγγίζει το 99% και τις τιµές να παρουσιάζουν µείωση για τον Ιούλιο και Αύγουστο, αγγίζοντας το 10%-12%, ενώ για τους υπόλοιπους µήνες οι τιµές είναι στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Η Τήνος και η Νάξος παρουσιάζουν µειώσεις για τον µήνα Αύγουστο και Ιούλιο της τάξεως του 30% και 10%-15 % αντίστοιχα, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιµές για τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο.

Μειωµένες οι τιµές για το 2019 στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, ακόµη και κατά 20%, λόγω του φόβου των ιδιοκτητών µήπως δεν έχουν τις ίδιες πληρότητες µε το 2018 και ταυτόχρονα των νέων ακινήτων που προστέθηκαν στις τουριστικές κατοικίες στα δύο µεγάλα νησιά του Ιουνίου στις µη πρωτοκλασάτες τουριστικές περιοχές των νησιών. Αξίζει όµως να αναφέρουµε ότι οι πληρότητες και στα δύο νησιά αγγίζουν το 94% τον Αύγουστο.

Γενικότερα οι τιµές για εξοχικές κατοικίες το 2019 µπορούν να χαρακτηριστούν προσιτές σε σχέση µε το 2018, διότι σε βίλες που κάποτε για να φιλοξενηθούν δύο επιπλέον ενήλικες εκτός των γονέων και των παιδιών υπήρχε επιπλέον χρέωση ακόµη και 10%-15%, πλέον οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις στην τιµή των 2 ενηλίκων + 2 παιδιών, αν το ακίνητο το επιτρέπει βάσει δωµατίων και κρεβατιών, δεν χρεώνουν τα επιπλέον δύο ενήλικα άτοµα, εγγράφοντας στην αγγελία ότι το ακίνητο είναι κατάλληλο για 4 ενήλικες + 2 παιδιά.

hania.png

Γεμάτα σπίτια

Σκιάθος: Ιούνιος πληρότητα 96%.

Σκόπελος: Μάιος 96% πληρότητα, 99% πληρότητα.

Αλόννησος: Αύγουστος 98% πληρότητα, Μάιος 97% πληρότητα.

Θάσος: Ιούνιος 99% πληρότητα.

Τήνος: Οκτώβριος 95% πληρότητα, 97% πληρότητα τον Αύγουστο, 96% πληρότητα τον Ιούλιο, 96% πληρότητα τον Μάιο.

Κέα: Ιούνιος 92% πληρότητα, 96% πληρότητα τον Αύγουστο.

Πάρος: 94% πληρότητα τον Ιούνιο, 98% πληρότητα τον Αύγουστο.

Νάξος: 97% πληρότητα τον Αύγουστο, 97% πληρότητα τον Μάιο.

Σπέτσες: 95% πληρότητα τον Ιούνιο, 92% πληρότητα τον Ιούλιο, 96% πληρότητα τον Αύγουστο.

Ζάκυνθος: 92% πληρότητα τον Ιούνιο.

Κεφαλονιά: 96% πληρότητα τον Μάιο, 94% πληρότητα τον Ιούνιο, 96% πληρότητα τον Αύγουστο.

Λευκάδα: 89% πληρότητα τον Ιούνιο, 93% πληρότητα για τον Ιούλιο, 94% πληρότητα για τον Αύγουστο, 85% πληρότητα για τον Οκτώβριο.

Σύβοτα: 94% πληρότητα για τον Ιούνιο, 95% πληρότητα για τον Ιούλιο, 95% πληρότητα για τον Αύγουστο, 95% για τον Οκτώβριο.

Πόρτο Χέλι: 86% πληρότητα για τον Μάιο, 73% πληρότητα για τον Ιούνιο, 85% πληρότητα για τον Αύγουστο.

Χανιά: 99% πληρότητα για Μάιο, Ιούνιο, Αύγουστο.

Ρόδος: 93% πληρότητα για τον Ιούνιο, 95% πληρότητα για τον Ιούλιο, 96% πληρότητα για τον Αύγουστο, 91% πληρότητα για τον Οκτώβριο.

Limit-up για τις low budget αποδράσεις

Για την πλειονότητα των εκδροµέων οι διακοπές είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε το «παίρνω αυτοκίνητο, µπαίνω στο καράβι και φύγαµε για το νησί». Υπάρχουν, όµως, και οι εναλλακτικοί προορισµοί, οι οποίοι δεν χρειάζεται να περιλαµβάνουν το κοµµάτι του «µπαίνω στο καράβι», γιατί πολύ απλά προσεγγίζονται το ίδιο εύκολα και πολύ πιο οικονοµικά σε αποστάσεις έως και 3,5 ωρών οδικώς. Σίγουρα στο άµεσο µέλλον πολλές περιοχές οι οποίες σήµερα χαρακτηρίζονται low budget θα µπουν στο στόχαστρο των εκδροµέων. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλοί τουρίστες τις επιλέγουν λόγω της φυσικής οµορφιάς και των παρθένων παραλιών τους. Ταυτόχρονα, την τελευταία διετία πραγµατοποιούνται επενδύσεις από ντόπιους επιχειρηµατίες µε στόχο την προσέλκυση τουριστών. Μάλιστα, οι τάσεις για το καλοκαίρι του 2019 είναι αυξητικές. Οι τιµές µίσθωσης κατοικίας για τέσσερα άτοµα σε πολλές περιοχές παρουσιάζουν αυξήσεις ακόµη και 35%.

Κουρούτα

Η «Μύκονος της Πελοποννήσου», µε θέα στο Ιόνιο και αµµώδεις παραλίες 15 χιλιοµέτρων, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους lifestyle προορισµούς, αφού την επιλέγουν πολλοί νέοι αλλά και οικογένειες για τις διακοπές τους. Οι υποδοµές είναι πολύ καλές, ενώ προσφέρουν πολλές επιλογές και events. Επίσης, η απόσταση από την Αθήνα δεν ξεπερνά τις 3,5 ώρες οδικώς. Η απόσταση από την Αρχαία Ολυµπία δεν είναι µεγαλύτερη από µία ώρα. Σίγουρα στο άµεσο µέλλον η Κουρούτα θα αποτελέσει έναν από τους must προορισµούς. Αξίζει να αναφέρουµε ότι έχουν κατασκευαστεί πολυτελείς σουίτες και µονοκατοικίες δίπλα στη θάλασσα, µε το κόστος για επτά διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο να αγγίζει τα 3.000 ευρώ.

Οίτυλο

Χωρίς ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, το Οίτυλο θα γίνει ο αγαπηµένος προορισµός όσων αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν «µυστικά χωριά» και να περιπλανώνται µε τις ώρες στα ήσυχα δροµάκια τους ανάµεσα σε πετρόχτιστα σπίτια. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα χαρούν, επίσης, να µάθουν ότι από εδώ ξεκινούν καλά σηµατοδοτηµένα µονοπάτια που καταλήγουν στο Κάστρο της Κελεφάς, το οποίο δεσπόζει στην απέναντι βουνοπλαγιά και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αλλά και στη Μονή Ντεκούλων του 18ου αιώνα. Στην αγκαλιά του όρµου του Οίτυλου υπάρχει κινηµατογραφικών διαστάσεων παραλία µε γαλαζοπράσινα νερά.

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία είναι ένας ξεχωριστός προορισµός µε επιβλητικά κάστρα και χρυσές ακτές. Οι επισκέπτες µπορούν να πραγµατοποιήσουν επίσης εξορµήσεις στις γύρω περιοχές, να θαυµάσουν µοναδικά αξιοθέατα και να επισκεφθούν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές υποδοµές έχουν γνωρίσει ανάπτυξη. Πλησίον της Κυπαρισσίας ο επισκέπτης µπορεί να βρεθεί στην Τερψιθέα, στη Μέµη και στο Καλό Νερό. Ο νέος αυτοκινητόδροµος έχει βοηθήσει την περιοχή.

Αίγιο – Ακράτα – Διακοφτό

Ολες οι περιοχές στην Αιγιάλεια έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Εκτός από τις παραλίες, υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα στην περιοχή. Εκεί θα βρείτε τον µοναδικό οδοντωτό σιδηρόδροµο, ο οποίος ξεκινά από το Διακοφτό και φτάνει στα Καλάβρυτα µέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδροµή θεωρείται σπάνιας οµορφιάς, µία από τις καλύτερες στην Ελλάδα και µέσα στις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Αίγιο µπορείς να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγιάς της Τρυπητής. Ο Λόγγος και τα Σελιανίτικα είναι δύο χωριά κοντά στο Αίγιο, µε γραφικές και καθαρές παραλίες.

hania.png

Ψήφο εµπιστοσύνης σε λιγότερο δηµοφιλείς προορισµούς

Ναύπακτος: Για τον Ιούνιο η πληρότητα είναι 76%.

Ανάφη: Για τον Ιούνιο η πληρότητα είναι 76%. 92% η πληρότητα για τον Σεπτέµβριο.

Ακράτα: Τον Ιούλιο προβλέπεται πληρότητα 81%, τον Αύγουστο 90%, τον Σεπτέµβριο 81%, τον Οκτώβριο 81%. Αύξηση των τιµών για τον Ιούλιο +25 % σε σχέση µε το 2018.

Πήλιο: 20% αύξηση στην κατώτατη τιµή ενοικίασης για τον µήνα Οκτώβριο, 87% πληρότητα για τον Σεπτέµβριο, ενώ οι τιµές παραµένουν στα ίδια επίπεδα µε το 2018. Τον Αύγουστο θα υπάρχει 94% πληρότητα, ενώ οι τιµές παραµένουν στα περσινά επίπεδα. Τον Ιούνιο οι τιµές παρουσιάζουν µείωση της τάξεως του 20%. Αύξηση 30% στο κατώτερο κόστος διαµονής για τον µήνα Σεπτέµβριο.

Ερµιόνη: 25% αύξηση στο κατώτερο κόστος διαµονής για τον µήνα Οκτώβριο, 81% πληρότητα για τον Σεπτέµβριο, ενώ οι τιµές είναι αυξηµένες ακόµη και 30 %. 85% πληρότητα για τον Αύγουστο. Μειωµένες οι τιµές ακόµη και 25% για τον Ιούλιο.

Αίγιο: Αύξηση των τιµών κατά 25% για τον Ιούνιο σε σχέση µε το 2018. 80% πληρότητα για τον Ιούλιο και αυξηµένες οι τιµές 25% σε σχέση µε το 2018. 76% πληρότητα τον Αύγουστο και αύξηση των τιµών 25%.

Κουρούτα: 94% πληρότητα για τον Αύγουστο.

Οίτυλο Μάνη: Αυξηµένες οι τιµές για όλους τους καλοκαιρινούς µήνες, αγγίζοντας το +15%.

Σούνιο: Τον Αύγουστο παρουσιάζεται 74% πληρότητα.

Π. Φώκαια: 81% πληρότητα τον Ιούνιο. Κάρπαθος: 90% πληρότητα τον Αύγουστο, 74% πληρότητα τον Ιούλιο.

Αγκίστρι: 72% πληρότητα για τον Αύγουστο.

Σκύρος: Πληρότητα 90% για τον Αύγουστο.

Γύθειο: Πληρότητα 84% για τον Αύγουστο.

Λεωνίδιο: Πληρότητα Αυγούστου 75%.

Αστυπάλαια: Πληρότητα Αυγούστου 91%.

Ο Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος της εταιρείας E- Real Estates 

https://www.ethnos.gr/oikonomia/46430_panelladiki-ereyna-o-hartis-ton-enoikion-gia-tis-exohikes-katoikies

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ