Ποιες περιοχές της Αθήνας θα αναβαθμιστούν

Ποιες περιοχές της Αθήνας θα αναβαθμιστούν

Ποιες περιοχές της Αθήνας θα αναβαθμιστούν

Ποιες περιοχές της Αθήνας θα αναβαθμιστούν

Σάββατο, 01-Μαϊ-2021 08:38

Της Ελένης Μπότα

Σε νέα φάση εισέρχεται η κτηματαγορά του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, καθώς μια σειρά παρεμβάσεων, αναπλάσεων αλλά και μεγάλων έργων που δρομολογούνται αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της πρωτεύουσας.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων του κέντρου παρέμεινε υψηλό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η Αθήνα πολύ σύντομα θα αλλάξει πρόσωπο και είναι θέμα χρόνου η μετεξέλιξή της σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες για μεγάλο διάστημα είτε δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον, γιατί χαρακτηρίζονταν “υποβαθμισμένες”, είτε η αγοραστική αξία των ακινήτων τους είχε υποστεί σημαντική μείωση.

Ενδεικτική είναι η περιοχή του Μεταξουργείου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, Θέμη Μπάκα, η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων αναμένεται να δώσει νέο επενδυτικό αέρα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ)”, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ζωντανό Κέντρο Χειροτεχνίας στην ιστορική γειτονιά του Μεταξουργείου. Το οικοδόμημα, που για πολλά χρόνια στέγαζε μια σημαντική παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ουσιαστικής παρέμβασης στην περιοχή αυτή του κέντρου της Αθήνας.

Στο ίδιο πλαίσιο της αναβάθμισης και αλλαγής του κέντρου της Αθήνας εντάσσονται, σύμφωνα με τη μελέτη της E-Real Estates, και οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αφορούν συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζοδρόμων, καθώς και την ανακατασκευή και τη συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά την 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς παίζει και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανακαινίζεται, είτε μέσω των νέων αγοραστών-επενδυτών είτε μέσω των προγραμμάτων “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” , συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση των κτιρίων του κέντρου αλλά και στην αύξηση των εμπορικών αξιών.

Η κρυμμένη όαση 135 στρεμμάτων

“Λίγοι γνωρίζουν ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει κρυμμένη όαση πρασίνου 135 στρεμμάτων − το αρχαιολογικό άλσος”, τονίζει ο κ. Μπάκας.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

Το εγκριθέν σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να καταστούν ελκυστικοί για τον επισκέπτη, καθώς και την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας.

Η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν είναι, όμως, η μόνη που δρομολογείται μέσα στο επόμενο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

“Η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, 16 νέες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να προστεθούν τους επόμενους μήνες στην Αθήνα.

“Το γεγονός ότι ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα και funds επενδύουν συνεχώς ακόμα και εν μέσω πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία του Δήμου Αθηναίων, για τη μετατροπή εμβληματικών κτιρίων και γραφειακών χώρων στην Ομόνοια, στη Σταδίου, στον Κεραμεικό, στη Λ. Συγγρού, στην Ερμού, στη Νίκης, στην Ευριπίδου, στη Λιοσίων και στην Πειραιώς είτε σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε suites room, αποδεικνύει εμπράκτως ότι η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε προορισμό διεθνών προδιαγραφών αποτελεί θέμα χρόνου”, τονίζεται στη μελέτη.

Τέλος, ακόμα έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης αποτελεί και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Πρόκειται για μια δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Όσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο “Γουδή” και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών, αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ενώ ο σταθμός “Γουδή” του μετρό χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, “ο στόχος για μια πιο πράσινη Αθήνα με ποιότητα ζωής σε συνάρτηση με τη σύνδεση της περιοχής με τη Λεωφόρο Μεσογείων, Κεταχάκη, Κηφισίας και τη νέα στάση του μετρό θα αναβαθμίσουν συνολικά τόσο την περιοχή Γουδή όσο και τις όμορες περιοχές που γειτνιάζουν”.

link: https://www.capital.gr/agora-akiniton/3542869/poies-perioxes-tis-athinas-tha-anabathmistoun

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ