Πώς «χτυπάει» ο πόλεμος την αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων

Πώς «χτυπάει» ο πόλεμος την αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων

Πώς «χτυπάει» ο πόλεμος την αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων

O «πονοκέφαλος» που δημιουργεί στην εγχώρια αγορά πολυτελών ακινήτων ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι αγορές που ενδιαφέρουν τους Ρώσους, οι βασικοί επενδυτές της εγχώριας κτηματαγοράς και η συνεισφορά της Golden Visa, σύμφωνα με όσα λέει στο NouPou ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών «E-Real Estates», Θεμιστοκλής Μπάκας.

Πώς «χτυπάει» ο πόλεμος την αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων

Εάν η πανδημία έβαλε φρένο στην ανάπτυξη της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa) στη χώρα μας λόγω της απουσίας των Κινέζων οι οποίοι αποτελούν τον βασικό πυλώνα του προγράμματος, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δημιουργεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στην εγχώρια αγορά πολυτελών ακινήτων.

Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa διαχρονικά, από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα, δεν είναι η αναμενόμενη και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μετά τον αποκλεισμό των Ρώσων επενδυτών από το άνωθεν πρόγραμμα ως μέτρο κυρώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα αποτελέσει ουσιαστικό «πλήγμα» για το εγχώριο πρόγραμμα golden visa. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 66,44%  (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι Κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές) Τουρκικής υπηκοότητας καταλαμβάνοντας τη 2η θέση και 6,22% (599 επενδυτές) Ρωσικής υπηκοότητας (στην 3η θέση).

Ποιες αγορές ενδιαφέρουν τους Ρώσους

Ωστόσο, η δημοφιλής για τους Ρώσους αγορά ακινήτων στα νότια προάστια δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.  Όπως αναφέρει στο NouPou ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών «E-Real Estates», «το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών στην εγχώρια κτηματαγορά αφορά κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, δηλαδή στα νησιά παγκοσμίου φήμης της χώρας μας (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο) καθώς και στα Νότια Προάστια της Αττικής. Παράλληλα, έντονο, επενδυτικό αποτύπωμα από τους Ρώσους καταγράφεται σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη».

Πιο σημαντικοί οι Κινέζοι και οι Ισραηλινοί

Γενικότερα πάντως για την ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτών των Κινέζων και των Ισραηλινών τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς, οι οποίοι δρουν είτε μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων (που δεν στοχεύουν στην golden visa), είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων (funds).  Μη ξεχνάμε ότι μπορεί οι Ισραηλινοί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος golden visa, αλλά αποτελούν βασικούς επενδυτές της εγχώριας κτηματαγοράς τόσο για αυτοτελή κτίρια, μεμονωμένων διαμερισμάτων, με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση, είτε την εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων.

Σχέση αλληλεξάρτησης

Περισσότερο ανησυχεί τον κ. Μπάκα ένα σενάριο, το οποίο «ευχόμαστε να μην ευοδωθεί» και αφορά την «σχέση αλληλεξάρτησης της Ρωσίας με την Κίνα. Μπορεί, οι Ρώσοι επενδυτές να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα golden visa, αλλά μη ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις, μπορεί να μην έρθει «ευθέως» από τους ίδιους, αλλά από φιλικές προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Επισημαίνει ότι «ενδεχόμενη «απαίτηση» των Ρώσων ως αντικυρώσεις, να μην επενδύονται κινεζικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa που είναι άμεσα εξαρτώμενο σύμφωνα με τα στοιχεία από τους Κινέζους, και εν τέλει στην ελληνική κτηματαγορά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, οι Κινέζοι επιχειρηματίες, σε μεγάλο ποσοστό είναι άμεσα «εξαρτώμενοι» από την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η συνεισφορά της Χρυσής Βίζας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «golden visa» έχει αποδώσει άνω των 3 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η απήχηση του προγράμματος ««golden visa» ως το φθηνότερο πρόγραμμα στην Ε.Ε , αλλά και γενικότερα οι αποδόσεις της ελληνικής κτηματαγοράς «εκτόξευσαν» τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων άγγιξαν πέρυσι το 1 δις ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020 και 1,45 δισ. ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Επεξεργασία / Πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Ημερομηνία: 31.01.2022

link:https://www.nou-pou.gr/real-estate/pos-xtipaei-o-polemos-tin-agora-akiniton-ton-notion-proastion/?fbclid=IwAR0KYzI5w_IoozvBk5CaVhAiMYeEehZSJWURKgPYBMNL_YZfPa_sWqOnpXU

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ