Πώς επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων η επιστροφή από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση
Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε άρδην το τοπίο στη βραχυχρόνια μίσθωση. Στις μακροχρόνιες μισθώσεις επιστρέφουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πώς επηρεάζονται οι τιμές και τα εισοδήματα. Πού καταγράφονται μειώσεις.
22/9/2020
Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, απόρροια των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας στον διεθνή τουριστικό χάρτη.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει άρδην στην οικονομία διαμοιρασμού. Τα πρώτα σημάδια κορεσμού είχαν ήδη φανεί στη χώρα μας από το 2019, ωστόσο η «χαριστική βολή» ήρθε το 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που συντάραξε τον πλανήτη – και αναπόφευκτα και την ελληνική οικονομία.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.
Πώς όλα άρχισαν να αλλάζουν τον Φεβρουάριο του 2020
Μετά την εικόνα κορεσμού που είχε αρχίσει να καταγράφεται από το 2019, οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα άρχισαν να ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα και φυσικά την Ελλάδα. Όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη μακρινή Κίνα, στην Ελλάδα οι ακυρώσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, άρχισαν να αυξάνονται. Κινέζοι και Ινδοί ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν σε ακυρώσεις. Όταν, δε, λίγο αργότερα, ανακοινώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες και όλοι άρχισαν να μιλάνε για πανδημία, τότε ήταν η χρονική στιγμή που το μέλλον θα καταγραφόταν δυσοίωνο για τον κλάδο της οικονομίας διαμοιρασμού.
«Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, τα διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ως φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν λόγω της πανδημίας. Ακόμη και η ελπίδα για κάποιο εισόδημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 είχε πλέον εξατμιστεί. Στα μέτρα στήριξης εντάχθηκαν μόνο οι εταιρείες – νομικά πρόσωπα διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων», σχολιάζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσπάθησαν εντός των καλοκαιρινών μηνών να κερδίσουν όσες περισσότερες πληρότητες μπορούσαν με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή και την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, με στόχο να περιορίσουν τις απώλειες, όσο μπορούσαν, προτού αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην οικονομία διαμοιρασμού.
Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ενεργών ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαβλέποντας τα αρνητικά δεδομένα της τουριστικής σεζόν, από τον Ιούνιο του 2020 είχαν εγγράψει – καταχωρήσει τα ακίνητα τους ταυτόχρονα και σε site αγγελιών διαθέτοντάς τα προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης τον Ιούνιο του 2020
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, τον περασμένο Ιούνιο οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης μεγαλύτερης διάρκειας για επιπλωμένα, πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, ήταν αρκετά υψηλές ακόμη και αν συμπεριλάμβαναν το κόστος των κοινοχρήστων και Ιnternet. Οι ιδιοκτήτες σε μεγάλο ποσοστό επιθυμούσαν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και ένα έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις. Επί της ουσίας, επιθυμούσαν να διατηρήσουν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αν άλλαζαν τα δεδομένα.
Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων ήταν επιπλωμένα, γεγονός που δεν εξυπηρετεί πάντα όταν πρόκειται για έναν εργένη, ένα νέο ζευγάρι ή έναν φοιτητή.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες με τις αρχικές ζητούμενες τιμές μίσθωσης, είχαν ουσιαστικά «ταυτίσει» το μηναίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δυο δεδομένα που δεν μπορούν να συγκριθούν και παράλληλα να ταυτιστούν, όπως ξεκαθαρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης τον Αύγουστο 2020
Η κατάσταση τον Αύγουστο ήταν ήδη αρκετά διαφορετική. Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αντιλήφθηκε ότι οι αρχικές ζητούμενες προϋποθέσεις μίσθωσης του ακινήτου τους (ύψος μηνιαίου μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης) δεν είχαν τελικά την επιθυμητή ανταπόκριση από τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα τους όλο αυτό το διάστημα να παραμένουν μηδενικά.
Λόγω των νέων δεδομένων, αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να προβούν αυτοβούλως σε μειώσεις των ζητούμενων μηνιαίων μισθωμάτων και ταυτόχρονα να αυξήσουν τη διάρκεια μίσθωσης στα 3 έτη που αποτελεί νομοθετικά και τη μικρότερη διάρκεια οικιστικής μίσθωσης.
«Γενικότερα, οι μειώσεις των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιας μίσθωσης που καταγράφονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυμαίνονται από 5% έως και 23,5%», εξηγεί ο κ. Μπάκας.
Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες μειώσεις
Η μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας καταγράφεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Εκεί η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο για διαμέρισμα 45τμ πρώτου ορόφου ανερχόταν στα 800 ευρώ το μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 650 ευρώ το μήνα, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 23,5%. Ακόμη και μετά τη μείωση 23,5% της ζητούμενης τιμής πριν από δύο μήνες, το ζητούμενο μίσθωμα παραμένει απλησίαστο και μη λογικό για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στα νότια προάστια κυμαίνεται από 5% έως και 25%. Η μεγαλύτερη μείωση κατά 25% καταγράφεται στη Γλυφάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Γκολφ, όπου τον Ιούνιο μήνα η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα 60τμ δεύτερου ορόφου ανερχόταν στα 1.200 ευρώ το μήνα και πλέον διαμορφώνεται στα 900 ευρώ το μήνα.
Στο κέντρο της Γλυφάδας η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης τον Ιούνιο για διαμέρισμα 60τμ 3ου ορόφου ήταν 750 ευρώ το μήνα και πλέον η ζητούμενη τιμή μίσθωσης έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ το μήνα, μείωση 13,3%.
Στο Παλαιό Φάληρο στην περιοχή του Φλοίσβου, η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης τον Ιούνιο για διαμέρισμα 58τμ, τετάρτου ορόφου, ανερχόταν στα 650 ευρώ το μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 540 ευρώ το μήνα, με τη μείωση του μισθώματος να διαμορφώνεται στο 16,9% και το μηνιαίο κόστος μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο στα 10,7 ευρώ.
«Σίγουρα μια μαζική επιστροφή ακινήτων, στο άμεσο διάστημα, από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πραγματικά παραδοσιακές –μακροχρόνιες μισθώσεις, θα δημιουργήσει συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων μισθώσεων», καταλήγει ο κ. Μπάκας.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 – ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΩΣ 60 ΤΜ
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ