Πώς κινούνται τα funds του εξωτερικού στην ελληνική αγορά ακινήτων

Πώς κινούνται τα funds του εξωτερικού στην ελληνική αγορά ακινήτων

Πώς κινούνται τα funds του εξωτερικού στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ποιες ευκαιρίες κυνηγούν στην Ελλάδα επενδυτικές εταιρείες από Ισραήλ, Ισπανία και Κίνα. Γιατί «χτυπούν» ακίνητα που συνδέονται με «στριμωγμένες» επιχειρήσεις αλλά όχι με «κόκκινα» δάνεια.

Χριστίνα Ζαφειρούλη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ –

Iσχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από funds του εξωτερικού προσελκύει η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates. Ισπανικά, κινέζικα και ισραηλινά funds στοχεύουν στην αγορά κτηρίων στην Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες είτε στα τουριστικά ακίνητα, είτε κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, κοντά στη νέα γραμμή του μετρό αλλά και σε ακίνητα μισθωμένα σε τράπεζες, super market και σε οργανισμούς του ελληνικού Δημοσίου, ενώ λόγω των έργων ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας θέτουν στο στόχαστρο και διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα.

Ισραηλινά κεφάλαια, μέσω Γερμανικής επενδυτικής εταιρείας, στοχεύουν στην αγορά αυτοτελών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας ή/και πλησίον των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών.

Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Cassalta, μέσω κεφαλαίων που προέρχονται από Ισραηλινούς, επενδύει σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε σε αυτοτελή ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή/και luxury suites. Έχει ήδη επενδύσει στον Κεραμεικό σε αυτοτελές  ακίνητο περίπου 2.500τμ, σε αυτοτελές ακίνητο πλησίον της Ομονοίας 1.200τμ και στο Κουκάκι σε κτήριο 1.800τμ.

Μπορεί η εταιρεία εν μέσω πανδημίας και ειδικότερα από το πρώτο lockdown έως και τα τέλη του έτος να κρατούσε στάση αναμονής, πλέον όμως έχει προβεί σε διαπραγματεύσεις για αγορά αυτοτελούς κτηρίου στη περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ στοχεύει και σε ξενοδοχειακές μονάδες στα νότια προάστια της Αττικής. Η Cassalta λειτουργεί με πολύ σταθερά επενδυτικά βήματα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον τουρισμό και στα τουριστικά ακίνητα και κυρίως στην δημιουργία luxury suites.

Funds ισπανικών συμφερόντων που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 2020, στοχεύει στην εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων τόσο εν λειτουργία, όσο και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και σε ημιτελή αυτοτελή κτήρια οικιστικού ενδιαφέροντος, παλαιά αυτοτελή κτήρια που χρήζουν ανακαίνισης, καθώς και αυτοτελή κτήρια που θα μπορούσε να αλλάξει η χρήση τους. Funds που έχουν εμπειρία και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους ακόμη και το 80% αυτών, επήλθε από την ολοκλήρωση και αξιοποίηση των ημιτελών κτηρίων. 

Παράλληλα, εξετάζουν την επέκτασή τους και σε μικρότερα projects μεμονωμένων οικιστικών ακινήτων –διαμερίσματα σε περιοχές που θα δημιουργήσουν επενδυτικές αξίες μέσω των έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν προγραμματιστεί και ξεκινούν να υλοποιούνται όπως, η γραμμή 4 του μετρό, η διπλή ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Γκύζη, Βοτανικός), αλλά και στον Πειραιά που αποτελεί πλέον επενδυτική ευκαιρία λόγω των έργων υποδομής αλλά και της διαθεσιμότητας αυτοτελών κτηρίων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και πλησίον του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.

Κινεζικά κεφάλαια, μέσω ελληνικής επενδυτικής εταιρείας που λειτουργεί στη χώρα μας, στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα απόδοσης άνω του 7%, κυρίως μισθωμένα σε Τράπεζες, super market ή/και σε οργανισμούς του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, λόγω των έργων ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής Ριβιέρας, επενδύσουν σε διαμερίσματα με θέα θάλασσα.

Ενδιαφέρον και για γηροκομεία

Πολλές φορές στο παρελθόν είχε καταγραφεί ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτών είτε μέσω ιδιωτικών σχημάτων, είτε μέσω funds για αγορά γης στα Προάστια της Αττικής (Βάρη, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Παλλήνη) με στόχο την ανέγερση γηροκομείου διττού χαρακτήρα, δηλαδή να λειτουργεί παράλληλα και ως κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων όσο και ως κέντρο αποθεραπείας – αποκατάστασης μετά από ορθοπεδικές ή/και άλλες επεμβάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα, δεν έχουν ανεγερθεί εξ αρχής για γηροκομεία αλλά προϋπήρχαν ως ξενοδοχειακές μονάδες ή πολυκατοικίες.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ζητήσεις για γηροκομεία επικεντρώνονται κυρίως σε οικόπεδα που μπορούν να χτιστούν περισσότερα από 3.000 τμ. Αναζητούν περιοχές που βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα τόσο για την εύκολη μετάβαση – επίσκεψη των συγγενών, όσο και για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Πριν την covid-19 εποχή είχε καταγραφεί έντονο ενδιαφέρον από Γάλλους επενδυτές που σχετίζονταν επαγγελματικά με τον κλάδο της υγείας στη χώρα τους, για την αγορά κατάλληλης έκτασης για την ανέγερση γηροκομείου. Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον είχε καταγραφεί και από Ισραηλινό fund που επιθυμούσε την αγορά αυτοτελούς κτηρίου στα σύνορα των Μελισσίων με την Πεντέλη με στόχο την μακροχρόνια μίσθωση σε επιχειρηματία του κλάδου  Ενώ στο παρελθόν είχε καταγραφεί έντονο ενδιαφέρον για την αγορά παλιού ξενοδοχείου στην Κινέτα και μετατροπή σε μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ο ρόλος των «ροζ» δανείων

Τα νέα funds στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες».

Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

Ο λόγος που επιλέγουν «ροζ» δάνεια είναι ότι έχουν την δυνατότητα να εξετάσουν το συγκεκριμένο δάνειο με τις εξασφαλίσεις που το διέπουν, καθώς και την μελλοντική ανάπτυξης της επιχείρησης ή/και την μελλοντική αύξηση των αξίων των asset που διαθέτει. Σε αντίθεση με τα NPLs (οι τράπεζες κατανέμουν ένα δάνειο ως επισφαλές όταν ο δανειολήπτης του δεν έχει εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών), η πληροφόρηση που λαμβάνουν από τις τράπεζες για την ποιότητα των δανείων είναι ανεπαρκής.

Παράλληλα, δεν στοχεύουν στα κόκκινα δάνεια – NPLs διότι μέσω των NPLs αποκτάς την απαίτηση και όχι τα asset της εκάστοτε επιχείρησης – υποθήκης και η χρήση των assets τυπικά παραμένει στον δανειολήπτη και για την απόκτησή τους θα πρέπει να προβούν σε πλειστηριασμό που αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Πολλά funds που έχουν τοποθετηθεί σε κόκκινα δάνεια – NPLs δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις απαιτούμενες διαδικασίες με τα τραπεζικά ιδρύματα για να επέλθουν στα χαρτοφυλάκιά τους.  

Όπως σημειώνει η έκθεση, ένας βασικός παράγοντας που επιλέγουν τα «ροζ» δάνεια, είναι ότι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος, αφορούν επιχειρήσεις – στεγαστικά δάνεια που «έσκασαν» εν μέσω μνημονιακών χρόνων, επιχειρήσεις ή/και στεγαστικά δάνεια ακινήτων που σε μεγάλο ποσοστό ήταν υπερκοστολογημένα και παράλληλα υπερδανειοδοτημένα.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/39599_pos-kinoyntai-ta-funds-toy-exoterikoy-stin-elliniki-agora-akiniton?fbclid=IwAR053PcLZBUsUnYMy9vD0uk_YNCdTsHt5uLAJeXHkUd4DPo8fLjwysHwCMQ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ