Πόσα χρόνια χρειάζεται να δουλέψει ο Eλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα – Παραδείγματα

Πόσα χρόνια χρειάζεται να δουλέψει ο Eλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα – Παραδείγματα

Πόσα χρόνια χρειάζεται να δουλέψει ο Eλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα – Παραδείγματα

Πηγή: Eurokinissi

Mια… ζωή θα πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αποκτήσει το δικό του…κεραμίδι. Περισσότερο από κάθε άλλο λαό, οι Έλληνες αγαπούν την ιδιοκτησία και επτά στους 10, ζουν σε ιδιόκτητο ακίνητο. Ωστόσο η επιθυμία να αποκτήσει το δικό του σπίτι, είναι «τσουχτερή», καθώς οι τιμές ειδικά στην Αττική είναι αρκετές υψηλές και συναγωνίζονται αυτές του εξωτερικού. Άρα θα χρειαστεί 30 με 40 χρόνια εργασίας για την αποπληρωμή του.

Αναλυτικά παραδείγματα για το πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα, έδωσε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real EstatesΘεμιστοκλής Μπάκας, στην ΕΡΤ.

Ενδεικτικά, για ένα δυάρι στους Αμπελόκηπους της Αθήνας η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 201.000 ευρώ, με την ιδία συμμετοχή του αγοραστή να είναι 106.000 ευρώ και την μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 357 ευρώ. Η αποπληρωμή του διαμερίσματος θα πραγματοποιηθεί σε 40 έτη.

Δείτε αναλυτικό πίνακα από την ΕΡΤ:

Πόσο ανέβηκαν τα ενοίκια σε σχέση με πέρυσι

Φωτιά… έχουν πάρει και τα ενοίκια την τελευταία διετία. Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευτεί έρευνες τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή Τύπο που αναφέρονται στη νέα «μάστιγα» της εποχής, τη ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. Σε νέα έρευνα της Eurostat για το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για στέγη. Συγκεκριμένα, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας το 2019, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, δαπάνησαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης, όταν δεύτερη στον πίνακα είναι η Ρουμανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 29,4% και η Ισπανία στο 26,2%, δηλαδή, στο σχεδόν ήμισυ απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις στα ζητούμενα ενοίκια το 2019 συγκριτικά με το 2021, στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, από 480 ευρώ η τιμή πλέον φτάνει στα 550 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,58%. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το 50% των χρημάτων τους για το νοίκι τους ξοδεύουν οι Έλληνες.

Η ανοδική πορεία των ενοικίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενοικίων της ΕΣΥΕ (ο οποίος είναι ένα κομμάτι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), τα ενοίκια αυξήθηκαν την περίοδο 1994-2005 κατά 75%. Η αύξηση αυτή ήταν αντίστοιχη της αύξησης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σε πραγματικούς όρους λοιπόν, τα ενοίκια έμειναν σταθερά τη δεκαετία 1994-2005. Ενώ τα ενοίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθούσαν τον πληθωρισμό, η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων σε σχέση με τα ενοίκια οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην αγορά ενοικιαζόμενης κατοικίας, με αποτέλεσμα, μετά το 2002, τα ενοίκια να αυξάνουν με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Ενώ από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων +15,20%, από το 2012 ως το 2017 καταγράφηκε μείωση που άγγιξε το -25,5%, ενώ το 2018 επιστρέφουν με αύξηση +8,4% και το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το +10%.

Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%. Ενώ το 2021 η αύξηση των ενοικίων κυμαίνεται από 3% έως 7%.

link: https://www.imerisia.gr/oikonomia/25781_posa-hronia-hreiazetai-na-doylepsei-o-ellinas-gia-na-agorasei-ena-diamerisma

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ