Πόσα χρόνια δουλειάς και πόσοι μισθοί χρειάζονται για να αγοράσει ο Ελληνας ένα δυάρι

Πόσα χρόνια δουλειάς και πόσοι μισθοί χρειάζονται για να αγοράσει ο Ελληνας ένα δυάρι

Πόσα χρόνια δουλειάς και πόσοι μισθοί χρειάζονται για να αγοράσει ο Ελληνας ένα δυάρι

Για να μην το βλέπουν μόνο από εικόνες, οι Ελληνες θα πρέπει να δουλέψουν γύρω στα 40 χρόνια από τη ζωή τους για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι

Αγορά σπιτιού, το όνειρο κάθε νέου ζευγαριού... (Πηγή: Pixabay)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάποτε ο μέσος Ελληνας δούλευε και έβαζε το κεφάλι του κάτω… από ένα κεραμίδι και σήμερα για να αγοράσει σπίτι του έρχεται πραγματική κεραμίδα στο κεφάλι! Αν γυρίσει κανείς πίσω στις δεκαετίες ’80-’90 ακόμα και του ’00, η ανοικοδόμηση στη χώρα μας, αλλά και η αγορά κατοικίας γνώρισε τεράστια άνθιση. Πλέον όμως, τα πράγματα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο και για να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι, ένα δυάρι, όχι μεγαλύτερο, θα πρέπει ούτε λίγο, ούτε πολύ να δουλέψει 40 με 50 χρόνια στη ζωή του!

Και καλά να ήταν μόνο αυτό! Γιατί σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα που έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», δεν αρκεί μόνο ο μόχθος της δουλειάς: Θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως και μία δόση που θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά το 50% του μισθού του, χωρίς να υπολογίζεται μέσα και ο ΕΝΦΙΑ.

Και όλα αυτά, όταν πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ανέφερε πως κάτω από φυσιολογικές συνθήκες στον μέσο όρο της Ευρώπης για τη στέγασή τους (Α’ κατοικία) οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν το 1/3 του μισθού τους.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, όπου μέσος μισθός ενός πλήρους απασχολούμενου δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται τουλάχιστον το 50% και φυσικά με την προϋπόθεση τραπεζικού δανείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοσή του.

link: https://www.reader.gr/oikonomia/389884/posa-hronia-doyleias-kai-posoi-misthoi-hreiazontai-gia-na-agorasei-o-ellinas-ena

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ