Πόσο κοστίζει το ενοίκιο μιας εξοχικής κατοικίας για μία εβδομάδα εφέτος το καλοκαίρι

Πόσο κοστίζει το ενοίκιο μιας εξοχικής κατοικίας για μία εβδομάδα εφέτος το καλοκαίρι

Πόσο κοστίζει το ενοίκιο μιας εξοχικής κατοικίας για μία εβδομάδα εφέτος το καλοκαίρι

Ο… φόρος φυλάει τα έρμα, κατά παράφραση της γνωστής ρήσης από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ο οποίος θεωρούσε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει για τους πολίτες ο φόβος της τιμωρίας και του κολασμού για τα αδικήματα που διαπράττουν.

Εξοχική Κατοικία στην Εύβοια από τους GEM

Της Στεφανίας Σούκη

Ιούνιος 24, 2014

Ο… φόρος φυλάει τα έρμα, κατά παράφραση της γνωστής ρήσης από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ο οποίος θεωρούσε ότι πρέπει πάντα να υπάρχει για τους πολίτες ο φόβος της τιμωρίας και του κολασμού για τα αδικήματα που διαπράττουν.

Κάπως έτσι, το φαινόμενο της παράνομης ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, βιλών και διαμερισμάτων από ιδιώτες- ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται εφέτος να έχει υποχωρήσει λόγω των «τσουχτερών προστίμων» στις περιπτώσεις των αδήλωτων μισθώσεων. Τη συγκεκριμένη πρακτική είχαν ακολουθήσει ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες σπιτιών ειδικά τα τελευταία καλοκαίρια, λόγω της κρίσης, αναρτώντας αγγελίες μίσθωσης των εξοχικών τους κυρίως στο internet και προκαλώντας αντιδράσεις από τους ξενοδόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους, έκαναν λόγο πέρυσι για όργιο φοροδιαφυγής και απώλειες κρατικών εσόδων, καθώς, μόνο πέρυσι το καλοκαίρι, μπορεί να έφθασαν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Για το καλοκαίρι του 2014, τα πράγματα φαίνεται να είναι σαφώς καλύτερα, με τους μεσίτες να επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να δηλώσουν ότι νοικιάζουν το σπίτι τους, πλην των περιπτώσεων εκείνων κατά τις οποίες οι μισθώσεις πραγματοποιούνται μέσω «γνωστών». Στα θετικά του εφετινού καλοκαιριού, σύμφωνα πάντα με τους μεσίτες, είναι ότι η σεζόν ακόμη και για τις μισθώσεις βιλών τείνει να παραταθεί έως και τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη ισχυρή ένδειξη για την άνοδο του ελληνικού τουρισμού κι ένα «στοίχημ» το οποίο οι τουριστικοί φορείς έχουν βάλει πλέον ως στόχο να κερδηθεί μαζί με αυτό για την αύξηση των εσόδων ανά τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, διευθύνοντα σύμβουλο του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E- Real Estates, οι τιμές φέτος κυμαίνονται σχετικά στα ίδια επίπεδα με το 2013 με μια πτώση ή άνοδο ανάλογα με την περιοχή  της τάξεως του 10-15%,  ενώ σε σχέση με το 2008, η πτώση αγγίζει το 30 % – 50 %. Για το μήνα Οκτώβριο, για τον οποίο επίσης υπάρχει ζήτηση, οι τιμές είναι μειωμένες κατά 30- 40% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Μύκονος, Σαντορίνη, Ιόνια νησιά (Ζάκυνθος, Κέρκυρα), Σύβοτα, Χαλκιδική, Μήλος είναι οι περιοχές όπου οι τιμές είναι πιο υψηλές ειδικά για την υψηλή σεζόν των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου με τις τιμες για μία εβδομάδα να φθάνουν κατά μέσο όρο ή ακόμη και να ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι περιπτώσεις ακινήτων που ενοικιάζονται προς 10.000 και 15.000 ευρώ την ημέρα.  «Εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει διακοπές και η διαμονή του να είναι σε βίλα, μπορεί με ενδελεχή αναζήτηση σε ειδικές ιστοσελίδες νόμιμων εταιρειών διαχείρισης να ανακαλύψει πολυτελείς βίλες στα Ελληνικά νησιά αλλά και δημοφιλής προορισμούς της χώρας μας σε τιμές ανάλογα πάντα με την περίοδο που δεν θα ξεπερνούν 100-120 ευρώ το ζευγάρι. Πολλά πρακτορεία στο εξωτερικό που ενοικιάζουν τις βίλες σε τιμές βάση του δολαρίου». Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρεται και πρωινό καθώς και καθαρισμός της βίλλας και της πισίνας ανά 2-3 ημέρες, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η ενοικίαση τουλάχιστον 7 ημερών.

Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής αποτελεί ο τρόπος πληρωμής, δηλαδή αν η κράτηση έχει πραγματοποιηθεί με προπληρωμή έως και 4-6 μήνες νωρίτερα όπου μπορείς να αποκομίσεις έκπτωση που αγγίζει και το 30%-60 %. «Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας κατά βάση έχουν επιλέξει τον τόπο των διακοπών τους από τον Δεκέμβριο μήνα όπου και πραγματοποιούνται και οι περισσότερες κρατήσεις. Οι τιμές μέσω πρακτορείων του εξωτερικού μπορεί να είναι μειωμένες κατά 15-30 % σε σχέση με τον ιδιοκτήτη. Αν σκεφτεί κανείς ότι μια βίλα 6 ατόμων με πισίνα και  Jacuzzi σε νησί του Ιουνίου (Μεγανήσι) για όλο το χρόνο το πρακτορείο μπορεί να την μισθώσει 15.000 ευρώ το χρόνο. Πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα βίλα 4-6 ατόμων στους Παξούς με πισίνα και απέραντη θέα στη θάλασσα μισθώνεται από τον ιδιοκτήτη 150 ευρώ την ημέρα».

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

 

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ