Πόσο νοικιάζονται σήμερα γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα

Πόσο νοικιάζονται σήμερα γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα

Πόσο νοικιάζονται σήμερα γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην κτηματαγορά από την απόσυρση, ανακαινισμένων κυρίως, από πλατφόρμες όπως η Airbnb. Πως κινούνται οι ιδιοκτήτες και πότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πίνακες με τιμές για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Πόσο νοικιάζονται σήμερα γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα

Φώτης Κόλλιας

Με υψηλότερα ενοίκια συνδυάζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα που υπάρχει φέτος σε μικρά διαμερίσματα, από 30 έως 60 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) που απευθύνονται σε φοιτητές, νέα ζευγάρια και εργένηδες, σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών.

Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα -υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα, αφού οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν μέχρι φέτος εντάξει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb. Εξαιτίας της πανδημίας αρκετοί ιδιοκτήτες επιστρέφουν από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση, αλλά οι ζητούμενες τιμές είναι αυξημένες. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμ. Μπάκας σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από 6% έως και 39%.

Την τελευταία διετία η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου, ειδικά στην κατηγορία μέχρι 60 τ.μ., αποτελούσε δύσκολη υπόθεση εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεκάδες ακίνητα είχαν δεσμευτεί στο Airbnb με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου, να υπάρχει πλήρης ανατροπή του χάρτη των ενοικίων.

Όμως η εικόνα άλλαξε με την πανδημία. Όπως λέει ο κ. Μπάκας, «πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα τα διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητα τους μέσω δανεισμού, υπολογίζοντας την αποπληρωμή του μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τώρα επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους».

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω δικτυακών τόπων αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ.  ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ το μήνα, σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένου ακινήτου) κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ το μήνα. Σε λογικότερα πλαίσια σε σχέση με το σύνολο, καταγράφονται οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνεται από 320 έως 450 ευρώ, ενώ για διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. τα ενοίκια κινούνται από 450 έως 600 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450 έως 750 ευρώ (πάντα για επιπλωμένο διαμέρισμα) και από 450 έως 720 ευρώ.

Σε Νεάπολη – Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για διαμέρισμα από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. κυμαίνονται από 300 έως 450 ευρώ. Οι τιμές μίσθωσης για  διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ.  κυμαίνονται από 450 έως 520 ευρώ το μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 έως 470 ευρώ το μήνα.

Στα Εξάρχεια οι τιμές μίσθωσης για διαμέρισμα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνονται από 350 έως 470 ευρώ το μήνα, ενώ πέρυσι από 250 έως 350 ευρώ μηνιαίως. Πέρυσι τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) στο Airbnb σε Εξάρχεια – Νεάπολη-Μουσείο άγγιζαν τα 800!

Περισσότερο δαπανηρή είναι η ενοικίαση διαμερίσματος στην περιοχή του Κολωνάκιου. Τα διαμερίσματα έως 45 τ.μ. διατίθενται από 350 έως 650 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνονται από 550 έως 750 ευρώ μηνιαίως.

Ο Θεμ. Μπάκας υποστηρίζει πως «οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, θα ρυθμιστούν μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις. Ο ίδιος προβλέπει μειώσεις «αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις».

Φώτης Κόλλιας[email protected]

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2037549/poso-noikiazontai-shmera-gkarsonieres-kai-mikra-di.html?fbclid=IwAR1I9wjolpinXMziIyUI7AjaOnDcBv5losKRZ3Dq24eZ0mAhssXFiKgTfuU#comments

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ