Πού μπορεί να βρει κανείς σχετικά οικονομικά σπίτι προς μίσθωση – Γιατί τα νοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται σήμερα όσοι αναζητούν κατοικία προς μίσθωση καθώς σε πολλές περιοχές, ειδικά σε αυτές που έχει αναπτυχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, οι τιμές καταγράφουν αύξηση ακόμα και 30% με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ τη προσφορά.
Οι καλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας καθώς και όμορες που συνδέονται με στάσεις του μετρό, ηλεκτρικού και τραμ, δεν διαθέτουν πλέον ακίνητα σε φυσιολογικές τιμές για μια μέση οικογένεια και σε πολλές περιπτώσεις τα ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του ακινήτου (παλαιότητα, parking, αποθήκη). Αύξηση των ενοικίων παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας και στις περιοχές της Περιφέρειας με τουριστική κίνηση και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί η εικόνα αυτή της αγοράς να διατηρηθεί. Τα στοιχεία των μεσιτών κάνουν λόγο για μεσοσταθμική αύξηση των μισθωμάτων 8,4% σε όλη τη χώρα το 2018 σε σχέση με το 2017.
Όπως επισημαίνει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, «η αύξηση των ενοικίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αν το σκεφτεί κανείς λογικά βάσει των εισοδημάτων των πολιτών, βασικός μισθός στα 550 ευρώ και στην καλύτερη 800 ευρώ/ μήνα». Όπως εξηγεί ο ίδιος «από το 2009 και έπειτα οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν την αγορά κατοικιών με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή. Κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία. Ορισμένοι από αυτούς προ κρίσης επέλεγαν την αγορά ακινήτου. Άρα μέσα σε 10 χρόνια η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα – η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη.
Παράλληλα, εμφανίστηκε το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης που ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια απορρόφησε από την κτηματαγορά πανελλαδικά περισσότερα από 60.000 ακίνητα και συγκεκριμένα στο Νομό Αττικής περισσότερα από 12.000 συμβάλλοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες άκουγαν όλες αυτές τις αυξήσεις των ενοικίων που πραγματοποιούνταν σε περιοχές που ήταν έντονο το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης και επηρεάζονταν ψυχολογικά θεωρώντας ότι και αυτοί πρέπει να προβούν σε αυξήσεις, παραβλέποντας ότι η περιοχή τους δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό ή και δεν υπάρχουν εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Εν κατακλείδι η επιλεκτική πληροφόρηση, η άμεση ανάγκη για στέγαση, η συσσωρευμένη ζήτηση, η μη ύπαρξη νέων οικοδομών και ταυτόχρονα η μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα (που πλέον ζητούν το 25% ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη στην αγορά του ακινήτου), σε συνάρτηση με τη ραγδαία μείωση των μισθών και αύξηση των εξόδων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό με έμμεσους ή/και άμεσους φόρους μέσα στην δεκαετία, οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς όσο αφορά τις μισθώσεις.»
Μπορεί να διατηρηθεί αυτή η εικόνα; Ο κ. Μπάκας εκτιμά ότι «σε δυο χρόνια το αργότερο θα συζητάμε πάλι για μειώσεις τιμών πώλησης και μισθωμάτων, διότι σ΄ αυτή την αύξηση των μισθωμάτων δεν μπορεί να ανταπεξέρθει η μέση οικογένεια και οι νέοι που εργάζονται στη χώρα μας». Προς ενίσχυση των όσων προαναφέρει προσθέτει ότι τα «κανόνια» στις μισθώσεις έχουν αυξηθεί, βάσει των στοιχείων της Eurostat. «Η Ελλάδα καταγράφει το ψηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων σε πληρωμές ενοικίου, πάνω από 6 μήνες, (εξαιρουμένων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας) στην ΕΕ. Το 2018 διαμορφώθηκε σε 15,3%, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2008 που ήταν 5,5%.»
Ακόμη και κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1970 οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα 6 ευρώ/τμ/μήνα. Μια από τις λύσεις στην οποία στρέφονται οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές – οικογένειες είναι η αναζήτηση κατοικίας σε διαφορετικές από την αρχική τους επιλογή περιοχές, που ακόμα μπορεί κανείς να βρει σπίτι (κατασκευής μετά το 2000) δύο υπνοδωματίων με τιμή που να μην ξεπερνά τα 500 ευρώ/ μήνα.
Ορισμένες από αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται στους πίνακες της E-Real Estates (υπαρκτές περιπτώσεις ακινήτων) που ακολουθούν:
Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E–Real Estates, κατοικίες άνω του 1ου ορόφου μετά το 2000 έτος κατασκευής, 2 Υ/Δ, έως 500€/μήνα ενοίκιο.
Πηγή : Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E–Real Estates, κατοικίες άνω του 1ου ορόφου μετά το 2000 έτος κατασκευής, 2 Υ/Δ, έως 500€/μήνα ενοίκιο.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ