Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα δίνουν για μια βίλα

Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα δίνουν για μια βίλα

Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και πόσα δίνουν για μια βίλα

Ανάκαμψη καταγράφει η ζήτηση για αγορά πολυτελούς εξοχικής κατοικίας, ενώ τουρίστες από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βαλκάνια και αλλού, αναζητούν μία βίλα για τις διακοπές του καλοκαιριού.

Οία Θήρας

Δημοσιεύτηκε: 08:34 05.06.2018

Μία βίλα σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσια περιοχή της Ελλάδας αναζητούν για το καλοκαίρι όλο και περισσότεροι τουρίστες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επενδύουν σε αγορά εξοχικής κατοικίας με αιχμή την Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται προς πώληση περίπου 50.000 εξοχικές κατοικίες που μπορούν να καλύψουν ευρεία γκάμα αγοραστικής δύναμης. Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, η οκταετής οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στην χώρα μας να βρίσκονται ακόμη κάτω από το επίπεδο αντίστοιχων ακινήτων σε Ισπανία ή Ιταλία. Για τον λόγο αυτό υπάρχει περιθώριο ανόδου.

Εκτιμά ότι το απόθεμα των πολυτελών κατοικιών αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς αρκετά από τα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που δρομολογούνται, περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επικεντρώνονται ιδίως σε ακίνητα κόστους από 250.000 ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ με στόχο τη «χρυσή βίζα» αλλά και την επενδυτική ευκαιρία.

Σαντορίνη: Μετά τους Κινέζους οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ρώσοι

Το ρεύμα των μαζικών γάμων Κινέζων τουριστών, ή το πάθος για μία φωτογραφία του ηλιοβασιλέματος στην Οία αποδεικνύεται προάγγελος και για μακροχρόνιες επενδύσεις στο νησί. «Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Κινέζοι έχουν αρχίσει να επενδύουν στο νησί τόσο σε εξοχικά ακίνητα όσο και σε τουριστικές μονάδες» σχολιάζει ο κ. Μπάκας.

Οι Κινέζοι τουρίστες, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που αναγνωρίζουν την ομορφιά του νησιού και πολύ περισσότερο δεν είναι οι μόνοι που επενδύουν.

«Γάλλοι, Άγγλοι και Ρώσοι συνεχώς αυξάνονται στο νησί. Οι περιοχές Πύργος και Οία με την θέα στη καλντέρα παρουσιάζουν έντονη οικοδομική δραστηριότητα, τόσο νέων κατασκευών όσο και ανακαινίσεων από τους νέους ιδιοκτήτες» επισημαίνει ο πρόεδρος της E-Real Estates.

Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία και Ελβετία. Ιδιαίτερα περιζήτητες αποδεικνύονται υπόσκαφες κατοικίες στην Καλντέρα.

Πρόκειται για υποψήφιους πρόθυμους να δαπανήσουν μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ για ένα τέτοιο ακίνητο.

Πώληση: Η Μεσσαριά αποδεικνύεται η πιο ακριβή περιοχή της Σαντορίνης με το τετραγωνικό να ξεκινά από 3.200 ευρώ τη στιγμή που στα Φηρά το τετραγωνικό κοστίζει από 1.700 ευρώ για κατοικία 120 τ.μ. — 250 τ.μ., πολυτελούς κατασκευής μετά το 2000. Οι τιμές προκύπτουν βάση των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων.

Μίσθωση: Αν κάποιος θέλει να ενοικιάσει μία βίλα στο νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να διαθέσει για εφτά διανυκτερεύσεις, στα Φηρά τον Ιούνιο 4.536 ευρώ, τον Ιούλιο 5.635 ευρώ, τον Αύγουστο 4.340 ευρώ και 4.200 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο η τιμή πέφτει στα 1.750 ευρώ την εβδομάδα.

Στην Οία η εβδομάδα τον Ιούνιο στοιχίζει 6.230 ευρώ και τον Αύγουστο 6.209 ευρώ για να πέσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στα 4.200 ευρώ και 2.450 ευρώ αντίστοιχα.

Η περιοχή Καρτεράδος αποδεικνύεται μάλλον η πιο ακριβή καθώς το κόστος των εφτά διανυκτερεύσεων ανέρχεται τον Ιούνιο στα 5.950 ευρώ και τον Αύγουστο στα 5.600 ευρώ, ενώ ο Σεπτέμβριος στοιχίζει 7.700 ευρώ ανά εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αφορούν πολυτελή βίλα με ιδιωτική πισίνα, ενώ οι πληρότητες για τον Ιούλιο αγγίζουν το 99%.

Μύκονος: Το νησί των ανέμων με την δική του οικονομία

Οι τιμές ακινήτων μπορεί πανελλαδικά να υποχώρησαν ακόμα και κατά 60% σε σχέση με το 2008, ωστόσο, στο νησί η πτώση συγκρατήθηκε στο 30%.

Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, των σκανδιναβικών χωρών και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Θ. Μπάκα που προσθέτει ότι υποψήφιοι αγοραστές υπάρχουν και από ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία.

«Οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν προϋπολογισμό που κινείται μεταξύ 800.000 ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ και αναζητούν βίλες όσο το δυνατόν εγγύτερα στη Χώρα της Μυκόνου και γενικότερα το νότιο τμήμα του νησιού» σημειώνει ο Θ. Μπάκας.

Ελκυστικός παράγοντας για αγορά βίλας στην Μύκονο είναι ότι η τιμή της είναι αρκετά ανταγωνιστική και αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της τιμής ίδιας κατηγορίας ακινήτων στη Κυανή Ακτή.

Πώληση: Μία βίλα 120 — 250τ.μ. με πισίνα κατασκευής μετά το 2000 μπορεί να κοστίσει από 1.280 ευρώ/τ.μ. και να φτάσει έως και τα 4.222 ευρώ/τ.μ.

Ενδεικτικά, στον Πάνορμο οι τιμές κυμαίνονται από 1.280 έως 3.061ευρώ, στο Φανάρι στα 1.1915 ευρώ, στην Φτελιά από 1.933 έως 3.896 ευρώ. Στην Άνω Μερά το τ.μ. ξεκινά από 2.174 ευρώ το τ.μ. και φτάνει έως και 3.300 ευρώ, ενώ στο Super Paradise το κόστος του τ.μ. δεν ξεπερνά τα 3.160 ευρώ.

Οι τιμές σε Πλατύ Γυαλό και Καλό Λιβάδι είναι ανά τετραγωνικό στα 2.388 και 2.400ευρώ, αντίστοιχα.

Στα Χουλάκια (3.571 ευρώ), τον Τούρλο (3.975 ευρώ), τον Κάρφο (4.000 ευρώ) και τα Κανάλια (4.222 ευρώ) βρίσκονται τα πιο ακριβά τετραγωνικά του νησιού.

Μίσθωση: Οι υψηλές πληρότητες ακόμα και τους μήνες Σεπτέμβριο (90% το πρώτο 15νθήμερο) και Οκτώβριο (78% την πρώτη εβδομάδα) είναι ενδεικτικές της υψηλής ζήτησης και της μεγάλης σεζόν.

Στον Πάνορμο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η τιμή ανά εβδομάδα ανέρχεται στα 5.033 ευρώ τον Ιούνιο στις 3.500 ευρώ και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 3.073 ευρώ. Στην Χώρα της Μυκόνου τους θερμούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η τιμή ανά εβδομάδα ανέρχεται στα 4.830 και 5.264 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το κόστος είναι 1.638 και 1.260 ευρώ. Στα Χουλάκια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ενοικίαση φτάνει στα 4.325 και 5.266 ευρώ την εβδομάδα, ενώ τους ίδιους μήνες στην παραλία Ελιά η βίλα κοστίζει 5.600 ευρώ και 1.925 ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο Πλατύς Γυαλός ξεχωρίζει ως η πιο ακριβή περιοχή για ενοικίαση βίλας με τις τιμές για Ιούνιο να ανέρχονται στα 8.190 ευρώ και τον Ιούλιο και Αύγουστο στα 11.970 ευρώ.

Από Βαλκάνια και Νοτιανατολική Ευρώπη οι επενδυτές στην Χαλκιδική

Σχεδόν αποκλειστικά ξένοι είναι οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Χαλκιδική. Προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι τιμές. Η ζήτηση φέρνει και αύξηση των τιμών και σημαντικές αποκλίσεις αναλόγως με την θέση του ακινήτου και της απόστασης του από τη θάλασσα. Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι τιμές ξεκινούν από τα 900 ευρώ/τ.μ και φθάνουν τα 1.800 ευρώ σε περιοχές όπως το Παλιούρι και η Κρυοπηγή. Στην Προποντίδα ξεκινούν από τα 700 ευρώ και φθάνουν σε ορισμένες περιοχές και τα 1.400 ευρώ. Στον Νέο Μαρμαρά οι τιμές ξεκινούν από τα 850 ευρώ και φθάνουν και τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Πόλος έλξης Καλαμπάκα, Πήλιο και Πλαταμώνας

Στην Καλαμπάκα, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανούς και Γάλλους, ενώ στο Πήλιο, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς και Αυστριακούς. Στον Πλαταμώνα κυριαρχούν οι Βαλκάνιοι αγοραστές.
Στον Πλαταμώνα οι τιμές ξεκινούν από 900 ευρώ και φθάνουν τα 1.950 ευρώ και στο Λιτόχωρο κινούνται μεταξύ 800 και 1.250 ευρώ το τ.μ.

Στην Κρήτη κατεβαίνουν οι Σκανδιναβοί

Σύμφωνα με την έρευνα της E-Real Estates, τα Χανιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν τον πιο αγαπητό προορισμό για τουρίστες από σκανδιναβικές χώρες κυρίως Σουηδοί και Φιλανδοί.

Οι Γερμανοί επιλέγουν όλο το νησί ενώ οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και Βέλγοι επιλέγουν κυρίως το Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Οι Ρώσοι που αποτελούν τους πρώτους σε δαπάνες τουρίστες επιλέγουν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο όπως και οι Ισραηλινοί.

Τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών - Υπόλοιπη Ελλάδα
Τιμές μίσθωσης εξοχικών κατοικιών – Υπόλοιπη Ελλάδα

Ποιοι αγοράζουν στην Πελοπόννησο

Η Μάνη αποτελεί κατεξοχήν επιλογή των Γερμανών και δευτερευόντως των Γάλλων και των Βέλγων αγοραστών. Έλκονται από τα πετρόκτιστα ακίνητα σε παραδοσιακούς οικισμούς, τα οποία πολλές φορές αναπαλαιώνουν. Μάλιστα δεν λείπουν και οι συνταξιούχοι αγοραστές που αποκτούν μόνιμη κατοικία σε οικισμούς, όπως η Αρεόπολη, ο Γερολιμένας, το Οίτυλο, η Καρδαμύλη και η Στούπα.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη Μονεμβασιά, όπου Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, αλλά και Ρώσοι, εμφανίζονται ως βασικοί ενδιαφερόμενοι για κάποιο ακίνητο. Ωστόσο τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα εντός του Κάστρου της Μονεμβασιάς, που είναι και το δημοφιλέστερο σημείο της περιοχής, είναι ελάχιστα. Έτσι στρέφονται σε εναλλακτικούς προορισμούς όπως τη Γέφυρα, τον οικισμό ακριβώς απέναντι από το Κάστρο. Δημοφιλείς οικισμοί για αγορές από ξένους είναι η Ελαφόνησος, ο Ξιφίας, η Πλύτρα, η Ελιά και ο Αρχάγγελος.
Μεσσηνία, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα και Πύλο αποτελούν επίσης δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από Αυστριακούς, Γερμανούς και Γάλλους, όπως επίσης και από ορισμένους Ρώσους.

Στην Αργολίδα, η Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για Γάλλους, Άγγλους και Γερμανούς αγοραστές. Η λειτουργία νέων πολυτελών ξενοδοχείων στην περιοχή έχει προσελκύσει επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, που είναι πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών.

Και η Ήπειρος στον «χάρτη»

Στη Θεσπρωτία, η Πάργα και τα Σύβοτα έχουν επίσης ενταχθεί στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών. Λόγω της απόστασης οι Ιταλοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών. Πλην των Ιταλών, Γερμανοί, Άγγλοι και ορισμένοι Σκανδιναβοί συνθέτουν το μείγμα των αγοραστών.

Ενδιαφέρον Τούρκων στην Ρόδο

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για ελληνικά ακίνητα είναι μεγάλο, αναφέρει ο Θ. Μπάκας. Επιθυμούν να κάνουν μια καλή επένδυση χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές τη περιοχή, διότι η προτεραιότητά τους είναι τα χρήματά τους να είναι ασφαλή. Εκτός από εξοχικές κατοικίες αναζητούν και μικρά ξενοδοχεία.

– Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα της E-Real Estates για την εξοχική κατοικία

https://sputniknews.gr/oikonomia/2018060584174-vila-diakopes-nisia-real-estate/?fbclid=IwAR2BUaFO-55S4QvXAHBn7WMrW8toDhjydBBu4ipP7gCkfklKHx5VbGqO8vQ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ