Σκάνδαλο Golden Visa: Το colpo grosso στην αγορά ακινήτων με τους Κινέζους

Σκάνδαλο Golden Visa: Το colpo grosso στην αγορά ακινήτων με τους Κινέζους

Σκάνδαλο Golden Visa: Το colpo grosso στην αγορά ακινήτων με τους Κινέζους

Η υπόθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων με σκοπό τη «χρυσή βίζα» σε Κινέζους του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, στελέχους της Jumbo, που εγείρει ερωτηματικά για τη νομιμότητά της και για την οποία έχει επέμβει εισαγγελέας, δεν φαίνεται να είναι η μοναδική.

photo: Eurokinissi

Δημοσιεύτηκε: 02/11/2018 – 09:25

Μεσίτες, συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες αναφέρουν πως είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν εταιρείες και άτομα που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία μετέπειτα τα πωλούν σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή τη διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές λαμβάνουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει εταιρείες ακινήτων στις οποίες συμμετέχει σχεδόν πάντα τουλάχιστον ένας Κινέζος. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία και κινεζικά πρακτορεία και άλλους μεσάζοντες, δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και καταφέρνουν να εισπράξουν παχυλές προμήθειες από τους αγοραστές που κυνηγούν στην Ελλάδα τη Χρυσή Βίζα.

Το κόλπο που έχει στηθεί στην Ελλάδα και ήδη ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές, αφορά τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων. Οι εταιρείες που πωλούν ακίνητα σε Κινέζους συνήθως τα υπερτιμολογούν ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της χρυσής βίζας. Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους. Η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες, έλληνες και ξένοι.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα πωλείται προς 150.000 ευρώ σε Κινέζο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται το ποσό των 250.000 ευρώ που καταβάλλει ο Κινέζος στον πωλητή του ακινήτου. Ο φόρος πληρώνεται στις 250.000 ευρώ και ύστερα από λίγο καιρό, η διαφορά των 100.000 ευρώ επιστρέφεται από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη στο γραφείο που ανέλαβε να τρέξει όλη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας. Έτσι, ο πωλητής του ακινήτου έχει πάρει τα λεφτά του, ο Κινέζος έχει εξασφαλίσει την άδεια διαμονής και οι μεσάζοντες έχουν εισπράξει τη χρυσή προμήθεια.

Στις περιπτώσεις αυτές εκπρόσωποι των εταιρειών προσεγγίζουν τους πωλητές των ακινήτων και με το δέλεαρ ότι θα τους εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό τους τούς πείθουν να συμφωνήσουν ότι στο συμβόλαιο θα αναγραφεί μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τελικά θα εισπράξουν. Μάλιστα υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο δεσμεύονται ότι μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου και της τιμής που εμφανίζεται στο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (Μεσίτη, Οικονομολόγο και Εκτιμητή) Ιωάννη Ρεβύθη, «δεν υπάρχει καμία έκπληξη στον κλάδο των μεσιτών και στην κτηματαγορά για την συγκεκριμένη πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία».

Όπως αναφέρει, η υπόθεση δεν είναι η μοναδική: «Ήταν σε άπαντες γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε Κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή την διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, στον κλάδο των μεσιτών που έχουν νόμιμες άδειες και ασχολούνται με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολήθηκαν με Κινέζους αγοραστές. Είναι πολύ λογικό διότι ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με αυτά τα κινεζικά πρακτορεία. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές αρχές θα λάμψει η αλήθεια σε αυτή την περιβόητη πυραμίδα και πώς είχε στηθεί όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος και των Κινέζων – τελικών αγοραστών και αυτών που πωλούσαν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές.»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αλλά και άλλοι νόμιμοι μεσίτες η «δουλειά» στηρίζεται στο γεγονός ότι τα κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν μαζικά κάποια σπίτια (αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο της Αθήνας) σε τιμές πολύ κατώτερες από το όριο των 250 χιλ. ευρώ (η αξία του ακινήτου που πρέπει να αγοράσει ένας ξένος υπήκοος για να πάρει τη χρυσή βίζα) δηλαδή στην πραγματική τους αξία. Στη συνέχεια έβρισκαν τον Κινέζο αγοραστή ο οποίος π.χ. για ένα ακίνητο αξίας 100 χιλ. ευρώ, έδινε στο κινεζικό πρακτορείο (το οποίο είχε ιδρύσει θυγατρική και στην Ελλάδα σε συνεργασία πιθανότατα και με Έλληνες) 250 χιλ. ευρώ, για να δηλωθεί στις αρχές και να λάβει τη «χρυσή βίζα». Ακολούθως και αφού κρατούνταν ένα τμήμα των χρημάτων από το πρακτορείο για τη διαμεσολάβησή του (άγνωστο πόσο με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά) η συμφωνημένη διαφορά επιστρεφόταν στον Κινέζο αγοραστή στην Κίνα από τα χρήματα που μετέφερε το εδώ τμήμα του κινεζικού πρακτορείου ως «κέρδος».

Με άλλα λόγια η διαδρομή του χρήματος χάνεται επειδή δεν πρόκειται για έναν πωλητή με έναν αγοραστή που έκαναν μια συναλλαγή, αλλά για αγοραπωλησίες με ενδιάμεσο εταιρεία, δηλαδή πολλαπλές μεταβιβάσεις.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της E Real Estate, Θέμης Μπάκας, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει όταν πρόκειται για αγορά ακινήτου με σκοπό τη «χρυσή βίζα» να γίνεται αυτοψία στο προς διάθεση σπίτι από την εφορία και από πιστοποιημένο εκτιμητή. Ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για τις περιπτώσεις της «χρυσής βίζας» όταν προκύπτουν πολλαπλές μεταβιβάσεις, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο φαινόμενο που περιγράφουμε παραπάνω.

Βάσει των επίσημων στοιχείων έως τις 31 Αυγούστου 2018 ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων τρίτων χωρών ήταν 3.154, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές ήταν σε Κινέζους (1.521 άδειες).

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/231329/skandalo-golden-visa-to-colpo-grosso-stin-agora-akiniton-me-tous-kinezous?fbclid=IwAR2iOaQIRPlYWRs-b_X0kOkyjtDgrR6Ujb9sJ5kW3nRm3uVkEHwVCF61Yi8

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ