Σπίτι στην Ελλάδα και «χρυσή βίζα» θέλουν Κινέζοι και Τούρκοι

Σπίτι στην Ελλάδα και «χρυσή βίζα» θέλουν Κινέζοι και Τούρκοι

Σπίτι στην Ελλάδα και «χρυσή βίζα» θέλουν Κινέζοι και Τούρκοι

Δυναμική είσοδο στην αγορά ακινήτων που θα τους εξασφαλίσουν τη «χρυσή βίζα» κάνουν Κινέζοι αγοραστές, ενώ τα κίνητρά τους είναι οικονομικά. Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ότι είναι ο παράγοντας που οδηγεί πολίτες της γείτονος χώρας να γίνουν ιδιοκτήτες κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου στη χώρα μας

Αθήνα

Δημοσιεύτηκε :08:12 14.06.2018

Όταν πριν πέντε χρόνια η Ελλάδα σχεδίασε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» δίνοντας πενταετή άδεια παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αγόραζαν ακίνητα από 250.000 ευρώ στόχευαν στους επιφανείς Κινέζους. Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και ο πρόεδρός της Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσαν ικανό λόγο για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις σε ακίνητα και από πολίτες της γειτονικής χώρας.

«Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες, ευκατάστατοι γείτονες αλλά και γνωστοί ποδοσφαιριστές που φλερτάρουν έντονα με την χώρα μας από την εποχή του πραξικοπήματος, εντείνοντας πλέον το ενδιαφέρον τους λόγω των ραγδαίων εξελίξεων» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού και του κεντρικού γραφείου «Ακίνητα Πόλις» Κοσμάς Θεοδωρίδης τοποθετεί ως ορόσημο το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς μετά από αυτό εμφανίστηκε όπως λέει, έντονο ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα είναι η απόκτηση της πενταετούς άδειας παραμονής, αλλά δεν είναι λίγοι και οι επενδυτές που βλέπουν ευκαιρίες στην ελλαδική αγορά ακινήτων και τοποθετούνται μακροχρόνια.

Oι Τούρκοι, σύμφωνα με τον Θ. Μπάκα, αντιμετωπίζουν την τουρκική λίρα με ψυχρότητα και μόνο προσωρινά ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Ερντογάν για οικονομικό πατριωτισμό. Σήμερα οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν θα απαγορεύσει άμεσα την εξαγωγή κεφαλαίων ειδικά προς τη χώρα μας, σχολιάζει.

«Οι Τούρκοι που είχαν πάντα το βλέμμα τους στραμμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, επιλέγουν να επενδύσουν στη γνωστή σ΄ αυτούς Ελλάδα όχι μόνο για το γεγονός ότι η χώρα μας απαιτεί το μικρότερο τίμημα για αγορά κατοικίας στην Ευρώπη, αλλά και για το γεγονός ότι η πτώση των τιμών στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μόνη αγορά real estate που μπορεί να υποσχεθεί κέρδη σε ορίζοντα 5-7 ετών με σκοπό να εξισορροπήσουν τη χασούρα τους από την τουρκική λίρα μέσα σ΄ ένα αβέβαιο μέλλον για τη Τουρκία» εξηγεί.

Τι ακίνητα επιλέγουν

Σύμφωνα με τον Κ. Θεοδωρίδη, οι επιλογές αφορούν κυρίως αστικά ακίνητα, κατοικίες, γραφεία και καταστήματα. Είτε τα αγοράζουν μισθωμένα, είτε τα μισθώνουν οι ίδιοι ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που τα αγοράζουν με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως δευτερεύουσα κατοικία.

Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι για να τοποθετήσουν την «πληγωμένη λίρα», όπως μας λέει ο Θ. Μπάκας, είναι κυρίως στα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής, όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, το Π. Φάληρο και η Βάρκιζα. Τα ποσά δεν ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ.

Αθήνα Νότια Προάστια — Κατοικίες:

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρείχε η E — Real Estates:

Στον Άλιμο, οι τιμές ανά τετραγωνικό για ακίνητα παλαιότερα της πενταετίας κυμαίνονται από 800 έως 1.400 ευρώ και για έως πέντε ετών, 1.900 — 2.500 ευρώ/τ.μ.

Στο Π. Φάληρο οι τιμές των ακινήτων ενδιαφέροντος παλαιότερα της πενταετίας κυμαίνονται από 900 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. και τα έως πενταετίας από 1.800 έως 2.900 ευρώ/τ.μ.

Στη Γλυφάδα, οι τιμές ανά τ.μ. για τα παλαιότερα της πενταετίας διαμερίσματα είναι από 1.600 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. και τα ακίνητα έως πέντε ετών κοστίζουν από 2.100 έως 3.500 ευρώ/τ.μ.

Στη Βούλα, οι τιμές ανά τ.μ. για τα παλαιότερα της πενταετίας διαμερίσματα είναι από 1.800 έως 2.800 ευρώ και τα ακίνητα έως πέντε ετών κοστίζουν από 2.600 έως 3.600 ευρώ/τ.μ.

Στη Βουλιαγμένη, οι τιμές ανά τ.μ. για τα παλαιότερα της πενταετίας διαμερίσματα είναι από 2.200 έως 3.600 ευρώ και για τα νεότερα έως πέντε ετών οι τιμές κυμαίνονται από 3.800 έως 6.000 ευρώ.

Αθήνα Κέντρο — Κατοικίες

Στα Εξάρχεια, η αγορά κατοικίας άνω των 10 ετών στοιχίζει ανά τετραγωνικό 400 έως 900 ευρώ, τα ακίνητα των 400 ευρώ/τ.μ. χρίζουν ανακαίνισης.

Στη Νεάπολη, το κόστος αγοράς κατοικίας ανά τετραγωνικό άνω των 10 ετών κυμαίνεται από 600 έως 950 ευρώ, στο Κολωνάκι από 2.000 έως 3.300 ευρώ και στο Κουκάκι από 900 έως 1.800 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας επιλέγουν οι Τούρκοι αγοραστές προτιμούν αυτοτελή ακίνητα πλησίον του ιστορικού κέντρου και της Ομόνοιας που χρίζουν ριζικής ανακαίνισης που να μην ξεπερνούν τα 600 ευρώ/τμ.

Σπίτια στην Αθήνα
© CC0
Σπίτια στην Αθήνα

Ενδιαφέρον εκδηλώνουν και για το κέντρο της Θεσσαλονίκη κυρίως στη περιοχή της Αγίας Σοφίας. «Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων (2-3 ακίνητα) στο κέντρο της Αθήνας συνολική αξίας 250.000 — 300.000 ευρώ, ενώ πολλοί αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται» μας λέει ο πρόεδρος του E-Real Estates.

Θεσσαλονίκη Κατοικίες

Ελκυστικό για του Τούρκους αγοραστές είναι το Ιστορικό Κέντρο της συμπρωτεύουσας και συγκεκριμένα οι οδοί Βενιζέλου, Αγγελάκη, Εγνατία, Παραλία, Προξένου Κορομηλά, Αγία Σοφία όπου η τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται από 1.800 έως 2.200 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για το παραλιακό μέτωπο έως το Μέγαρο Μουσικής και από τον Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής όπου το κόστος ανά τ.μ. κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Στην περιοχή από την Παλιά Παραλία έως τον Λευκό Πύργο το κόστος ανά τ.μ. κυμαίνεται από 3.500 έως 5.500 ευρώ, ενώ στο Πανόραμα η τιμή ανά τ.μ. ξεκινά από 1.500 και φτάνει έως και τα 2.300 ευρώ.

Θεσσαλονίκη Επαγγελματικοί χώροι — Καταστήματα

Οι Τούρκοι αγοραστές διαθέτουν έως 500.000 ευρώ με στόχο τη χρυσή βίζα για επαγγελματικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις των 750.000 ευρώ που δύο έως τρεις ενδιαφερόμενοι Τούρκοι επενδύουν από 250.000 ευρώ ο καθένας.

Το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ακίνητα ή καταστήματα εστιάζεται στο Ιστορικό Κέντρο και συγκεκριμένα στις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού, Καρόλου Ντηλ.

Ο Θ. Μπάκας εκτιμά ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση ενδιαφερόμενων από την γείτονα χώρα εντός των επόμενων μηνών με σκοπό να έχουν βήμα στη ΕΕ αλλά ταυτόχρονα να εξάγουν τις οικονομίες και τους και να εξισορροπήσουν τις απώλειες από την τουρκική λίρα.

Από την πλευρά του ο Κ. Θεοδωρίδης εκτιμά ότι οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς αναμένεται να συνεχίσουν να αποτελούν κινητήριο δύναμη της κτηματαγοράς τα επόμενα χρόνια. «Η συμμετοχή των Τούρκων σε αυτό το ρεύμα θα εξαρτηθεί από την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη γείτονα και ιδιαίτερα τη συναλλαγματική θέση του νομίσματος τους, κάτι το οποίο έχουμε βιώσει παλαιότερα με τη ρωσική αγορά» σημειώνει.

Πρωτιά των Κινέζων στις άδειες διαμονής επενδυτών ακινήτων

Τον Απρίλιο του 2018 η Κίνα ήταν πρώτη με 1.117 άδειες διαμονής επενδυτών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής που θέτει υπ’ όψιν μας ο Θ. Μπάκας.

Σχετικά με τον αριθμό χορήγησης αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων κατ’ έτος, το 2014 χορηγήθηκαν 155 άδειες διαμονής, το 2015 203 άδειες, το 2016 290 άδειες και το 2017 435 άδειες διαμονής, ενώ εντός 2018 έχουν ήδη εκδοθεί 34 άδειες.

Αν προστεθούν σε αυτές και οι άδειες των μελών της οικογένειας των επενδυτών — αγοραστών ακινήτων τα νούμερα διαμορφώνονται ως εξής: 306 άδειες διαμονής το 2014, 476 το 2015, 756 το 2016 και 1179 άδειες διαμονής το 2017 και ήδη 82 νέες άδειες εντός 2018. Συνολικά 2799 άδειες διαμονής σε Κινέζους επενδυτές και μέλη της οικογένειάς τους.

Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, χορηγήθηκαν 2.305 άδειες διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων, με τους πολίτες της Κίνας να κατέχουν την πρωτιά με 1.011 άδειες και να ακολουθούν οι Ρώσοι με 395.

«Θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην αγορά»

Για έντονο και εντεινόμενο ενδιαφέρον Κινέζων αγοραστών κάνει λόγο ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, σύμφωνα με τον οποίο αποτελούν αυτή τη στιγμή την κυριότερη δύναμη αγοραστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού και του κεντρικού γραφείου «Ακίνητα Πόλις», οι Κινέζοι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν κυρίως κατοικίες στο Κέντρο και τα νότια της Αττικής, αλλά και όπου υπάρχει πρόσβαση με μέσο σταθερής τροχιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στις καλές τιμές αγοράς.

Ήδη, όπως μας λέει στην περιοχή του κέντρου ανακαινίζουν και μισθώνουν τα διαμερίσματα ως καταλύματα τύπου Airbnb.

Οι λόγοι που τους οδηγούν στην ελληνική αγορά είναι οικονομικοί λόγοι καθώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τέτοια δυναμική περαιτέρω ανόδου στις τιμές. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη το ρεύμα των Κινέζων αγοραστών «χρόνο με τον χρόνο γίνεται ευρύτερο, παρά τη μεγάλη απόσταση από την εστία τους». Προβλέπει ότι λόγω απόλυτων αριθμών, θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην κτηματαγορά.

Το προφίλ των Κινέζων αγοραστών

Τέσσερα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Κινέζων που επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα που θα τους εξασφαλίσει χρυσή βίζα, σύμφωνα με τον Θ. Μπάκα.

Πρόκειται για:

— Πλούσια ζευγάρια που θέλουν να απολαύσουν τον καθαρό ουρανό της Ελλάδας και να ξεφύγουν από το νέφος του Πεκίνου και της Σανγκάης που είναι βιομηχανικές πόλεις. Έρχονται για λίγους μήνες και το υπόλοιπο διάστημα εκμεταλλεύονται το διαμέρισμα μέσω βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σε κάποια πλατφόρμα όπως η Αirbnb.

— Εκείνοι που προβαίνουν σε αγορές για καθαρά επενδυτικούς λόγους, θεωρώντας ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα ανέβει τα επόμενα χρόνια.

— Σπανιότερες είναι οι περιπτώσεις οικογενειών που θέλουν τα παιδιά τους να μην ακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, και να φοιτήσουν κατευθείαν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

«Για πολλούς εύπορους Κινέζους είναι και θέμα γοήτρου να διαθέτουν άδεια διαμονής σε μια χώρα της Ευρώπης» σημειώνει.

— Υπάρχει και η κατηγορία Κινέζων που προχωρούν από μόνοι τους σε απευθείας αγορές χωρίς τη συμβολή κάποιου ενδιάμεσου, πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη κάποιον συγγενή ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα και μπορεί να τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε ο Θ. Μπάκας, οι πέντε πρώτες περιοχές σε αριθμό αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές — αγοραστές ακινήτων και τα μέλη της οικογένειάς τους είναι, ο Πειραιάς με 1.006 άδειες, η Αθήνα με 987 άδειες, η Παλλήνη με 591 άδειες, τα Χανιά με 113 άδειες και η Ερμούπολη με 52 άδειες.

https://sputniknews.gr/oikonomia/20180614166407-tourkoi-kinezoi-akiniti-periousia-xrisi-visa/?fbclid=IwAR1gvlBGwrzB8vrUEJZR4JtPLEpp_G_idPPQnT5JPtIqQuJ8-fqxgo1cNpA

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ