Στα ύψη τα ενοίκια των κατοικιών λόγω AirBnB

Στα ύψη τα ενοίκια των κατοικιών λόγω AirBnB

Στα ύψη τα ενοίκια των κατοικιών λόγω AirBnB

Σε μεγάλα ύψη σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2015 διαμορφώνονται πλέον στο Λεκανοπέδιο της Αττικής τα ενοίκια των κατοικιών, με εμβαδόν από 70 έως 95 τετραγωνικά μέτρα.

 

Στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια έχουν αυξηθεί από 35% έως 40%, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb και της κατάρρευσης στον τομέα της οικοδομής από το 2008 και μετά.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γίνει δυσεύρετα τα σχετικά πρόσφατης κατασκευής διαμερίσματα, με κόστος μέχρι 400 ευρώ.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates για λογαριασμό της ιστοσελίδας Euro2day.gr δείχνουν πως ολόκληρες περιοχές της Αττικής έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη των ενοικίων με προσιτό κόστος για τις μεσαίες οικογένειες.

Μια τετραμελής οικογένεια που αναζητεί σπίτι, θα διαπιστώσει κατά την έρευνα πως πρέπει να ξεχάσει ολόκληρα τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, καθώς και ότι τα διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Δημήτριος με ενοίκιο έως 400 ευρώ περιορίζονται σε κατασκευές τουλάχιστον 30 ετών.

Πιο προσιτές οι τιμές στις περιοχές του Πειραιά

Επίσης εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης στις πλατφόρμες  βραχυχρόνιας μίσθωσης εκτός χάρτη βρίσκονται και συνοικίες του Δήμου Αθηναίων όπως το Κουκάκι και ο Νέος Κόσμος, που μέχρι πρόσφατα μπορούσε κάποιος να βρει διαμέρισμα κάτω των 400 ευρώ. Αντίθετα πιο προσιτές είναι οι τιμές στις περισσότερες περιοχές του Πειραιά, αλλά κυρίως για παλαιές κατασκευές.

Η αύξηση των μισθωμάτων δεν παρατηρείται πλέον μόνο στις λεγόμενες «καλές περιοχές» αλλά και σε τις όμορες περιοχές, πολλές εκ των οποίων παλαιότερα δεν θα βρίσκονταν στις πρώτες επιλογές μίας οικογένειας. Και αν τις επέλεγαν, θα το έκαναν για το πολύ φτηνό ενοίκιο ή θα τις προτιμούσαν αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τα στελέχη της αγοράς real estate εκτιμούν πως η κτηματαγορά των Αθηνών χρειάζεται σήμερα περί τις 5.000-7.000 νέα ακίνητα προς μίσθωση, ώστε να υπάρξει επαρκές απόθεμα ποιοτικών κατοικιών, με παράλληλη ισορροπία των ζητούμενων μισθωμάτων.

Για το φαινόμενο των αυξημένων ενοικίων λόγω των μισθώσεων AirBnB μίλησε στο Κανάλι Ένα και τον Θοδωρή Ασβεστόπουλο ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας.

Όπως σημείωσε, τα ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε όλη την Ελλάδα αγγίζουν τα 126.000, ενώ αναφέρθηκε στις περιοχές του Πειραιά με τα προσιτά και τα λιγότερο προσιτά ενοίκια.

https://kanaliena.gr/sta-ypsi-ta-enoikia-ton-katoikion-logo-airbnb/?fbclid=IwAR2spqPb4vmCpfhoShxYaAZeVArxyA6ICSSqjmbgCuj7tZu8jCWGp4TwCgw

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ