Στο σφυρί πάνω από 300 ξενοδοχεία στην χώρα – Πλήγμα και στον χειμερινό τουρισμό

Στο σφυρί πάνω από 300 ξενοδοχεία στην χώρα – Πλήγμα και στον χειμερινό τουρισμό

Στο σφυρί πάνω από 300 ξενοδοχεία στην χώρα – Πλήγμα και στον χειμερινό τουρισμό

Πάνω από 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν βγει στο σφυρί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από 30 διαγωνισμοί για ξενοδοχεία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αριθμός που σύμφωνα με τους ανθρώπους της τουριστικής αγοράς, θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες όσο οι επιπτώσεις της πανδημίας θα γίνονται περισσότερο ορατές.

Οι επενδυτές πάντως προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής αφού το ζητούμενο είναι η μείωσης της αρχικής τιμής πώλησης.

Σε επίπεδο πλειστηριασμών δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί αρχής γενομένης, από ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Κηφισιάς το Grand Chalet.

Η εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 27 Ιανουαρίου 2021 από την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 5,28 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία «Κεφαλάρι Κτηματική- Οικοδομική- Τουριστική- Ξενοδοχειακή και εκμετάλλευσης κέντρων εστίασης ΑΕ» και το εν λόγω τριώροφο ξενοδοχείο  βρίσκεται στην θέση «Πάτημα» ή «Επάνω Αμπέλια» της Κηφισιάς, μέσα σε οικόπεδο 6,3 στρεμμάτων.

Η κατάσταση στο ξενοδοχειακό κλάδο αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, ότι πλέον τα απόνερα της πανδημίας θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερα ορατά σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε ο τουρισμός που μέχρι πρότινος αποτελούσε το βαρύ χαρτί της ελληνικής οικονομίας έχει δεχτεί το ισχυρότερο χτύπημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο δείχνουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,509 δισ. ευρώ, όταν για το ίδιο διάστημα πέρυσι τα έσοδα ανέρχονταν σε 16,1 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φετινές εισπράξεις όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες θα μείνουν τελικά στο ύψος του Σεπτεμβρίου, ενώ οι απώλειες μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Για επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων κάνει λόγο η Χριστίνα ΤετράδηΑντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τουριστικά ανύπαρκτους μήνες.

«Παρά πολλά ξενοδοχεία που πίστευαν ότι θα ανοίξουν δεν άνοιξαν καθόλου και κάποια άλλα που άνοιξαν, έκλεισαν πάρα πολύ γρήγορα. Οι πληρότητες πανελλαδικά δεν ξεπέρασαν το 25% και τα έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κινήθηκαν γύρω στα 3 δις ευρώ. Εμείς περιμέναμε πληρότητες περί το 30% και 40% βασιζόμενοι στην πορεία των δύο τελευταίων μηνών του της τουριστικής περιόδου (σ.σ Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, αφού τουριστικά ήταν ανύπαρκτοι μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τετράδη.

Σύμφωνα με την ίδια για το 2021 οι πληρότητες μπορεί να φτάσουν το 50%, ενώ τουριστικά η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κορονοϊού το 2023.

Χαμηλές κρατήσεις σε χειμερινούς προορισμούς

«Η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, όσο και το κλείσιμο των χειμερινών θερέτρων και των χιονοδρομικών κέντρων αποτελούν στην ουσία την ταφόπλακα του χειμερινού τουρισμού, που εναγωνίως περίμενε την εορταστική περίοδο για να δει άσπρη μέρα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Τα στοιχεία των κρατήσεων στο πεδίο των μισθώσεων σαλέ και διαμερισμάτων Airbnb μέχρι και πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown ήταν ενθαρρυντικά αφού οι κρατήσεις κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estatesοι κρατήσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς έγιναν ήδη από τον Οκτώβριο και μέχρι πρότινος στην Αράχωβα η πληρότητα τις μέρες των Χριστουγέννων άγγιζε το 83% και την Πρωτοχρονιά το 90%, στο Μέτσοβο το 96% και αντίστοιχα το 84% για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και τα Καλάβρυτα από 77% στο 95 % την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο η εικόνα αυτή άλλαξε τις προηγούμενες ημέρες με τις ακυρώσεις να αυξάνονται και πολλά ξενοδοχεία να μην προτίθενται να λειτουργήσουν λόγω την χαμηλής ζήτησης και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους.

link:https://thecaller.gr/oikonomia/sto-sfiri-pano-apo-300-xenodochia-stin-chora-pligma-ke-ston-chimerino-tourismo/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ