«Στοπ» στην Golden Visa για Ρώσους, πόσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα

«Στοπ» στην Golden Visa για Ρώσους, πόσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα

«Στοπ» στην Golden Visa για Ρώσους, πόσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα

Σε 599 Ρώσους επενδυτές έχει δοθεί ως τώρα η «χρυσή» βίζα επειδή αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα, βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά τους Κινέζους και τους Τούρκους. Προτιμούν ακριβά ακίνητα.

akinita

BD ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» στο πρόγραμμα Golden Visa αποτελούν οι Ρώσοι επενδυτές, που κατέχουν σημαντική παρουσία σε πολυτελή ακίνητα σε νησιά και προάστια της Αττικής. Αν και σημαντική, η παρουσία τους παραμένει μικρότερη από εκείνη επενδυτών από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους σχετικούς πίνακες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 66,44% (6.391) των επενδυτών στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι κινεζικής υπηκοότητας, ενώ το 6,43% (619 επενδυτές) τουρκικής υπηκοότητας και 6,22% (599 επενδυτές) ρωσικής υπηκοότητας.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές

Κίνα 6,391
Τουρκία 619
Ρωσία 599
Λίβανος 307
Αίγυπτος 251
Ιράν 198
Ιράκ 137
Ουκρανία 112
ΗΠΑ 106
Ιορδανία 84
Λοιπές Χώρες 815
Σύνολο 9,619

Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών στο εγχώριο πρόγραμμα Golden Visa διαχρονικά δεν είναι η αναμενόμενη ενώ, πλέον, παγώνει.  Μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι «αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού ενδιαφέροντος και σκοπού που βρίσκονται υπό εξέταση και προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δε θα αποδέχονται νέα αιτήματα για χορήγηση των προαναφερθεισών αδειών διαμονής». Παράλληλα, δεν θα εξετάζονται και οι αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές και μέλη οικογενειών τους

Κίνα 19,354
Τουρκία 1,675
Ρωσία 1,689
Λίβανος 1,045
Αίγυπτος 634
Ιράν 651
Ιράκ 543
ΗΠΑ 345
Συρία 267
Ουκρανία 285
Λοιπές Χώρες 2,245
Σύνολο 28,733

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών στην εγχώρια κτηματαγορά περιορίζεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών κυρίως στα νησιά παγκοσμίου φήμης της χώρας μας (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο) καθώς και στα Νότια Προάστια της Αττικής. Πρόκειται για επενδυτικό αποτύπωμα μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τους λοιπούς αλλοδαπούς επενδυτές. Έντονο επενδυτικό αποτύπωμα Ρώσων καταγράφεται κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Γενικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν καταγράφεται έντονο, λέει ο κ. Μπάκας και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς που τους χαρακτηρίζει έντονο και αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον είτε μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων (που δεν στοχεύουν στην Golden Visa), είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων (funds). «Μη ξεχνάμε ότι μπορεί οι Ισραηλινοί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος Golden Visa, αλλά αποτελούν βασικούς επενδυτές της εγχώριας κτηματαγοράς τόσο για αυτοτελή κτίρια, είτε μεμονωμένων διαμερισμάτων με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση, είτε την εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων», τονίζει.

Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν «δείξει» μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και στην Αγγλία. Συγκεκριμένα στην Αγγλία, από το 2008 που εισήχθη το πρόγραμμα βίζας Tier 1 Investor (2 εκατομμύρια λίρες ελάχιστο ποσό επένδυσης) έως και τα τέλη Μαρτίου 2020 έχουν εκδοθεί 2.581 βίζες σε Ρώσους πολίτες.

link: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/59365_stop-stin-golden-visa-gia-rosoys-posoi-ehoyn-akinita-stin-ellada?fbclid=IwAR36Mn3RTgBaOBf5kK5gJjluWSXfmI2dpYPnrYjc6pLVFqYxrLOf_BelnMY

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ