«Ανάσα» για την κτηματαγορά τα εμπορικά ακίνητα-Τα φιλέτα στις μεγαλουπόλεις

«Ανάσα» για την κτηματαγορά τα εμπορικά ακίνητα-Τα φιλέτα στις μεγαλουπόλεις

«Ανάσα» για την κτηματαγορά τα εμπορικά ακίνητα-Τα φιλέτα στις μεγαλουπόλεις

«Ανάσα» για την κτηματαγορά τα εμπορικά ακίνητα-Τα φιλέτα στις μεγαλουπόλεις
Μπορεί η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας αλλά και τα εμπόδια στις κινήσεις κεφαλαίων να πλήττουν την αγορά ακινήτων, “ανάσα” ωστόσο για την εθνική οικονομία -που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε τέλμα- αποτελεί η μεταστροφή των επενδυτών στα επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης που παρατηρείται κυρίως το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Reporter o Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Θέμης Μπάκας, όσοι διαθέτουν ρευστότητα μέχρι σήμερα είχαν στόχο να μισθώσουν ένα ακίνητο για την εξασφάλιση ενός μηνιαίου εισοδήματος, ενώ πλέον προτιμούν να επενδύουν τα χρήματά τους σε επαγγελματικά ακίνητα και κυρίως καταστήματα πλησίον του εμπορικού κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμπρωτεύουσα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η οδός Τσιμισκή από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους έως και το Λευκό Πύργο αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Γιατί ποντάρουν στα καταστήματα

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, βασικός λόγος για την επιλογή μισθωμένων εμπορικών καταστημάτων είναι το γεγονός ότι το κατάστημα δεν χρήζει ιδιαίτερης συντήρησης σε σχέση με το διαμέρισμα διότι ο εκάστοτε μισθωτής πραγματοποιεί την δική του ανακαίνιση βάσει των αναγκών του, ενώ ταυτόχρονα δεν πραγματοποιεί εύκολα μετεγκατάσταση τη στιγμή που έχει επενδύσει ήδη στο ακίνητο και έχει δημιουργήσει ήδη τη δική του πελατεία και εμπορική πιάτσα.

Τα δεδομένα των ζητούμενων αποδόσεων έχουν πλέον αλλάξει, αφού οι ενδιαφερόμενοι ζητούν αποδόσεις που ξεπερνούν το 5% – 6%, ενώ στρέφονται κυρίως σε ακίνητα που μισθώνονται σε τραπεζικά ιδρύματα που έχουν απομείνει και έχουν ήδη επιλέξει τις περιοχές που θα διατηρήσουν καταστήματα εξυπηρέτησης.

Mεγάλη είναι η προτίμηση των επενδυτών για ακίνητα που είναι μισθωμένα σε αλυσίδες καφέ και φούρνους νέου τύπου, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν κλάδο που κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω της καθημερινής ρευστότητας στα ταμεία των καταστημάτων. Έντονη είναι η κίνηση και όσον αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε μέσα μεταφοράς και γενικότερα σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός κόσμου και γραφειακών χώρων – επιχειρήσεων που λειτουργούν ακόμη.

bakas

Kαταφύγιο” τα εμπορικά κέντρα και βιομηχανικά ακίνητα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η ζήτηση για καταστήματα στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί, ενώ ευκαιρίες θα δημιουργηθούν στο μέλλον και στα βιομηχανικά ακίνητα που μισθώνονται σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει στη μετεγκατάστασή τους. Βασικός παράγοντας εκτός από την απόδοση, αποτελεί το σημείο του ακινήτου αλλά και το ύψος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει ο ενοικιαστής κατά την εγκατάστασή του στο παρόν ακίνητο.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα ενοίκια των καταστημάτων στην Ελλάδα κρίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, καθώς υπολείπονται των υπόλοιπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 240 και 220 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, στη δε Ρώμη σε 570 ευρώ/τ.μ. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη, το κόστος αγγίζει τα 145 ευρώ/τ.μ.

Επιστρέφει η έννοια του “αέρα”

Στην Ερμού, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα ο εμπορικότερος δρόμος της χώρας, ο “αέρας” που έδιναν οι ενδιαφερόμενοι κυμαινόταν μεταξύ 7.000 και 14.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Γλυφάδα, το ύψος του “αέρα” ξεκινούσε από τα 5.000 ευρώ/τ.μ. και μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 10.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είχε αποτρέψει και την είσοδο πολλών νέων αλυσίδων, ιδίως του εξωτερικού, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τα επεκτατικά σχέδια των ήδη υφισταμένων.

Αθήνα:

Στην Αθήνα εν μέσω οικονομικής κρίσης δημιουργήθηκαν νέες εμπορικές πιάτσες κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας παραπλεύρως της Ερμού, ενώ περιοχές που κάποτε ήταν γκέτο, σήμερα στεγάζουν μίνιμαλ μπαρ, εστιατόρια αλλά και καφέ νέου τύπου. Παράδειγμα αποτελεί η πλατεία Αγίας Ειρήνης όπου πλέον φιλοξενεί επώνυμα καφέ και μπαρ. Στα εμπορικά της Ερμού παρατηρείται μια αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8% – 10%. Για τον Πειραιά φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη “Κέντρο Πειραιά”. Νέα πιάτσα στην περιοχή έχει καταστεί και η Τρούμπα.

Οι τιμές ενοικίασης των εμπορικών κέντρων ξεκινούν από 40-85 €/m2. Επιπρόσθετα, το ποσοστιαίο μίσθωμα επί των πωλήσεων κυμαίνεται από 6% έως 14%.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 

pinakas 1

Θεσσαλονίκη:

Η εικόνα αλλάζει και στη συμπρωτεύουσα, ενώ οι τιμές μίσθωσης στην Τσιμισκή, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, έχουν αυξηθεί κατά 3,5% – 4 %. Σε πολλά γραφεία υπάρχει λίστα αναμονής ενδιαφερομένων σε περίπτωση που ξενοικιαστεί κάποιο κατάστημα. Παράλληλα, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για αγορά μισθωμένων καταστημάτων με στόχο την απόδοση και την τοποθέτηση κεφαλαίων προς εξασφάλιση.

Υπόλοιπη Ελλάδα:

Η Πάτρα, η πόλη που φιγουράρει πανελλαδικά ως η δεύτερη περιοχή όσον αφορά την αύξηση κλειστών καταστημάτων, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η πεζοδρόμηση της οδού Ρήγα Φεραίου καθώς και τμήμα της Γεροκωστοπούλου έχουν αναθερμάνει  το κέντρο από την οδό Αράτου έως και τη Γούναρη, αποτελώντας πλέον τη νέα εμπορική πιάτσα της πόλης.

Το κέντρο της Λάρισας, έχει ισχυροποιηθεί με τις πεζοδρομήσεις, ενώ έχει περιορίσει σε μέγεθος και σε εμπορικότητα άλλους δρόμους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν κρατηθεί σταθερές, ενώ περιφερειακά του κέντρου υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα.

Στο Ηράκλειο το μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα καταστήματα εντός των τειχών. Οι οδοί με τη μεγαλύτερη εμπορικότητα παραμένουν η Δαιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 25 με 50 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που παρέθεσε στο Reporter η “E-Real Estates”.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

pinakas 2

Πηγή: Reporter.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ