Θέμης Μπάκας (E-Real Estates): Τι ισχύει στις τιμές διαμερισμάτων για φοιτητές

Θέμης Μπάκας (E-Real Estates): Τι ισχύει στις τιμές διαμερισμάτων για φοιτητές

Θέμης Μπάκας (E-Real Estates): Τι ισχύει στις τιμές διαμερισμάτων για φοιτητές

Συγκριτικοί πίνακες για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις

Θέμης Μπάκας (E-Real Estates): Τι ισχύει στις τιμές διαμερισμάτων για φοιτητές

Έρευνα της Ε-Real Estates για τις τιμές διαμερισμάτων που αφορούν τους νέους φοιτητές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αθήνα: Αν τα προηγούμενα χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία, τα τελευταία δυο χρόνια με την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων  σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb),  δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα γι΄ αυτόν το σκοπό (τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούν τα 5.481 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb) με αποτέλεσμα σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε άλλα σημεία που βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο κι όχι μόνο, το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.
Αρκετοί φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου επέλεγαν το Κουκάκι για να μείνουν, πλέον οι τιμές για μίσθωση κατοικίας στο Κουκάκι καταγράφουν εντυπωσιακές αλλά αναμενόμενες αυξήσεις στα μηνιαία μισθώματα.
Πέρυσι τα δυάρια κυμαίνονταν από 420€-500€ ενώ φέτος από 450€-750€ ( ακίνητα που έχουν επιστρέψει στις παραδοσιακές μισθώσεις) , ενώ παρόμοιες είναι και οι αυξήσεις για γκαρσονιέρες επιπλωμένες πλέον που κυμαίνονται από 450€-720€, σε αντίθεση με πέρυσι οι τιμές διαμορφώνονταν από 300€-450€ μη επιπλωμένες.
Πλέον έχουν διατεθεί στην περιοχή επιπλωμένα δώματα σε τιμές από 270€-400€/μήνα. Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης  στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη ξεπερνούν τα 732 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.
Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές παραμένουν σταθερές για τις γκαρσονιέρες, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 420€-470€/μήνα το 2019 σε αντίθεση με το 2018 που κυμαίνονταν από 300€-380€/μήνα.
Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2019, οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 300€-420€/μήνα, ενώ πέρυσι από 280€-340€/μήνα.
Τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο αγγίζουν τα 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.
Δύσκολη η εύρεση κατοικίας στη περιοχή του Κολωνάκιου με τις τιμές να παρουσιάζουν πτώση αλλά να παραμένει  πανάκριβη για τους φοιτητές που επιλέγουν το life style της πρωτεύουσας.
Η περιοχή του Κολωνακίου έχει εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb  περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς..
Το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα άγγιζε τα 700€/μήνα πέρυσι , ενώ φέτος τα 600€/μήνα . Όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 550-700€/μήνα.
Στα 500€/μήνα κυμαίνονται τα μισθώματα για επιπλωμένα δώματα που στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται και οι μηνιαίοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα .
Στο Μετς με τα διαθέσιμα ακίνητα παραμένουν πανάκριβα λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης και να μην πληρούν σε καμία περίπτωση τον όρο value for money , αποτελεί παραλογισμό το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα μη επιπλωμένη το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€-550€/μήνα και τα δυάρια να αγγίζουν τα 600€/μήνα.
Σταθερές οι τιμές μηνιαίων μισθωμάτων σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στον Ν.Κόσμο με το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα να ξεκινά από 220 €-320€/μήνα και 300€-400€/μήνα για δυάρι.
Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο.
Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα.
Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι για γκαρσονιέρες και δώματα, αύξηση +25%  παρατηρείται στην κατώτατη τιμή από 250€/μήνα το 2018 για δυάρι στα 320€/μήνα τη φετινή χρονιά για δυάρι .

Αιγάλεω: Παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών με το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα από 150€-220€/μήνα το 2018, φέτος να έχει εκτοξευτεί στα 240€-300€ .Αύξηση παρατηρείται και στο μηνιαίο μίσθωμα στα δυάρια με τις τιμές από 200€-280€ το 2018, πλέον να έχουν διαμορφωθεί στα 250€-400€.
Γενικότερα η περιοχή έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια λόγω του μετρό και των νέων εμπορικών δρόμων εστίασης που έχουν δημιουργηθεί.
Μη ξεχνάμε ότι το Αιγάλεω επιλέγουν οι φοιτητές του πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, του ΑΤΕΙ Πειραιά και Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.

Σχολιασμός Αθήνα: Οι φοιτητές της πρωτεύουσας και ειδικότερα των σχολών που στεγάζονται στο κέντρο της Αθήνας θα αναγκαστούν είτε να πληρώσουν χρυσάφι τη φοιτητική τους στέγη, είτε να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή σύνδεση  ( μετρό , τραμ , λεωφορεία ) με το κέντρο της πρωτεύουσας.
Περιοχές που σίγουρα θα προσεγγίσουν τους φοιτητές είναι η περιοχή των Αμπελοκήπων που διαθέτει στάση του μετρό και σε 5-10 λεπτά μπορεί να βρίσκεσαι στη στάση του μετρό στη Πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα δεν θα είναι λίγοι οι φοιτητές που θα επιλέξουν την Άνω Κυψέλη, το Γουδή καθώς και τα Κάτω Πατήσια  λόγω της κοντινής απόστασης από το κέντρο της πόλης .
Image

Υπόλοιπη Ελλάδα

Η φετινή χρονιά παρουσιάζει σταθερότητα των τιμών με πτωτικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 10 %  στην επαρχία σε σχέση με πέρυσι εκτός από τις τουριστικές περιοχές που υπάρχει έντονα το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές δεν παρουσιάζουν αυξήσεις σε σχέση με το 2018 , κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, μικρή αύξηση παρατηρείται στις κατώτατες τιμές περίπου + 5% κυρίως για γκαρσονιέρες.

Πάτρα: Τα ακίνητα προς ενοικίαση είναι περισσότερα διότι είναι μικρότερος ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στη πρωτεύουσα της Αχαΐας και της Αρκαδίας . Ιδιαίτερα στη Πάτρα τις καλές εποχές πραγματοποιήθηκαν πολλές επενδύσεις πλησίον των ΑΕΤ & ΑΤΕΙ σε κατασκευή κατοικιών με στόχο τους φοιτητές, ακίνητα που σήμερα επιλέγονται κυρίως από τους πρωτοετείς διότι βρίσκονται ναι μεν κοντά στις σχολές αλλά όχι στη καρδιά της πόλης όπου υπάρχουν τα φοιτητικά στέκια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών μετά το δεύτερο έτος επιλέγουν να μετακομίσουν και να αναζητήσουν ακίνητο στο κέντρο της πόλης.  Οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση ακόμη και 20% σχεδόν σ όλες τις φοιτητικές περιοχές.

Ρόδος: Θα δυσκολευτούν πολύ οι νέοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου να βρουν σπίτι για ενοικίαση στο νησί της Ρόδου, αφού εδώ και τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες των περισσότερων διαμερισμάτων στις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης προτιμούν να τα ενοικιάζουν μέσω του δικτύου Airbnb, αφού τα έσοδα τους είναι.
Η μείωση των διαθέσιμων ακινήτων για παραδοσιακή μίσθωση αγγίζει το 50 %, ενώ οι τιμές καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και 50 % σε σχέση με πέρυσι.
Ενδεικτικά για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα το 2018 κυμαινόταν από 200€ έως 300€ , σήμερα οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 310 € και αγγίζουν ακόμη και τα 380 € .

Κομοτηνή: Η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται πέριξ της κεντρικής πλατείας  και σε απόσταση έως 300 – 400 μέτρα.
Στη Κομοτηνή τη τελευταία 5ετια έχουν προστεθεί στα προς ενοικίαση νέα διαμερίσματα. Δεν έχουμε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018, ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές με μικρές μειώσεις στην ανώτερη τιμή στα δυάρια σε σχέση με πέρυσι.

Θεσσαλονίκη: Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται εσωτερική μετανάστευση των ιδιοκτητών των βορίων προαστίων της πόλης ( Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κλπ ) στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στο παραλιακό μέτωπο.
ι ιδιοκτήτες δεν άντεξαν τα μεγάλα έξοδα συντήρησης κατοικιών 200 τμ και 300 τμ και ταυτόχρονα το καθημερινό κόστος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν κατοικίες προς μίσθωση. Ταυτόχρονα η μόδα του Airbnb τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση τ η διάθεση των ιδιοκτητών για αύξηση των εσόδων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχει οδηγήσει τα διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση να έχουν μειωθεί αρκετά.
Στις πρώτες περιοχές που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι στη περιοχή 40 Εκκλησίες, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Καμάρα και Προξένου Κορομηλά όπου τα διαθέσιμα ακίνητα που πληρούν τις φοιτητικές προδιαγραφές σήμερα να είναι λιγοστά.
Η περιοχή της Τριανδρίας , Σαράντα εκκλησίες καθώς και η  Άνω Πόλη είναι οι αμέσως επόμενες επιλογές διαχρονικά όταν οι ενδιαφερόμενοι για μίσθωση δεν βρίσκουν ακίνητο της αρεσκείας τους ή της οικονομικής τους δυνατότητας.
Άνω τούμπα και κάτω Τούμπα αποτελούν την Ανατολική πλευρά της πόλης που η κατάσταση είναι παρόμοια με το ιστορικό κέντρο με τη μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων να κυμαίνεται στο 20 %.
Οι παραμένουν σταθερές σε σχέση με το 2018, μικρή αύξηση παρατηρείται στις κατώτατες τιμές περίπου + 5% κυρίως για γκαρσονιέρες.

Ναύπακτος: Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που έχουν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ τους υπόλοιπους μήνες τα διαθέτουν σε φοιτητές. Οι τιμές παραμένουν τα ίδια επίπεδα με το 2018.
Image

Κρήτη

Χανιά: Ειδικότερα στα κοσμικά Χανιά αλλά και σε άλλες φοιτητουπόλεις της Κρήτης, οι πρωτοετείς φοιτητές θα δυσκολευτούν στην εύρεση φοιτητικής κατοικίας σε προσιτές τιμές . Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη  έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους φοιτητές, λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σχέση με τρία χρόνια ακόμη και 100 % για επιπλωμένες κατοικίες.  Το 2018, η μίσθωση γκαρσονιέρας επιπλωμένης κυμαινόταν από 400€-600€ / μήνα, φέτος το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται στα 300€ -350€ για αλλά για μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας 10 μηνών. Τα δυάρια τη φετινή χρονιά ξεκινούν από 420€ έως 450€ / μήνα   σε αντίθεση με το 2018 που άγγιζε τα 600€ / μήνα γα επιπλωμένη κατοικία.

Ρέθυμνο: Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και φέτος αρκετοί φοιτητές στην ενοικίαση διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο, δεδομένου του μικρού αριθμού ελεύθερων διαμερισμάτων, κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλο, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η αυξημένη ζήτηση των φοιτητών στο Ρέθυμνο, η σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι εισακτέοι που λόγω βαθμολογίας γνώριζαν ότι θα φοιτούσαν στο Ρέθυμνο και έκλεισαν σπίτια πολύ πιο νωρίς το καλοκαίρι, είναι οι κυριότεροι λόγοι για την δυσχέρεια που θα αντιμετωπίσουν γονείς και φοιτητές στον εντοπισμό οικίας.
Αποτέλεσμα της δυσχέρειας αυτής, είναι να επανεμφανίζεται το γνωστό στους παλαιότερους που αφορούσε τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια όπου δύο τρεις ακόμα και τέσσερεις φοιτητές διέμεναν μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται στα έξοδα ενός σπιτιού.
Ο προβληματισμός των γονιών δεν αφορά το ύψος του μισθώματος, αλλά η δυσκολία ανεύρεσης κατοικίας.
Το μηνιαίο μίσθωμα για μια γκαρσονιέρα να διαμορφώνεται από 190€ -350€  ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2018 οι τιμές κυμαίνονταν από 180€-310€ /μήνα. Παρόμοια η εικόνα και στα δυάρια με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει από 350€-450€/μήνα, ενώ το 2018 οι τιμές ξεκινούσαν από 260€-350€/ μήνα.
Στο μεταξύ, όσο απομακρύνονται οι γονείς που αναζητούν σπίτι για τα παιδιά τους από την πανεπιστημιούπολη και το ευρύτερο κέντρο της πόλης, οι τιμές χαμηλώνουν, όμως εκεί τίθεται ο προβληματισμός που αφορά στη μετακίνηση των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο το οποίο είναι στα όρια της πόλης του Ρεθύμνου.

Ηράκλειο: Στο Ηράκλειο καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και 35 % , οι γκαρσονιέρες μισθώνονταν από 200€ – 280€/ μήνα το 2018, ενώ τη φετινή χρονιά οι γονείς θα αναγκαστούν για μια γκαρσονιέρα να καταβάλουν ακόμη και 380 €/μήνα και για δυάρι έως και 400€/μήνα , όταν πέρυσι το μηνιαίο μίσθωμα για ένα δυάρι δεν ξεπερνούσε τα 300€ – 320€.
Οικονομικές επιλογές υπάρχουν στις περιοχές όπως τον Πόρο, την Αλικαρνασσό, τα Καμίνια και την λεωφόρο 62 Μαρτύρων, που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο και έχουν καλή συγκοινωνία, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν την περιοχή των ΤΕΙ, όπου νοικιάζονται κυρίως γκαρσονιέρες. Τη φετινή χρονιά θα δούμε να κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση. Νέοι και νέες που δεν θα βρίσκουν το δυάρι που θέλουν, θα αναζητούν συγκάτοικο προκειμένου να νοικιάσουν μεγαλύτερο σπίτι και να μοιραστούν τα έξοδα.
Image

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας

Πλέον δεν θα είναι λίγοι οι γονείς που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη για αγορά λόγω της αύξησης των ενοικίων με κεφάλαιο επένδυσης ακόμη και 60.000 € ( πριν το 2014 όταν πραγματοποιήσουν αγορά φοιτητικής στέγης δεν ξεπερνούσα τις 35.000€ ) ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο την στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα να  εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 5 μήνες το χρόνο το ακίνητο που θα λείπει ο φοιτητής στη πόλη καταγωγής του ( Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι ), ώστε να μειώσουν το συνολικό κόστος σπουδών αλλά και να αποκτήσουν ένα εισόδημα στο μέλλον.
Η σύνηθες ερώτηση όλων των γονιών
Η σύνηθες ερώτηση όλων των γονιών  είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν το ανοίγουν το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα ( ζητώντας μας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων )  .Μη ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα. Ειδικότερα το κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι λοιπές χρεώσεις του ιδίου λογαριασμού καθορίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου.
Οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος
Image

Κυκλώματα έξω από ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

Δεν είναι λίγα κάθε χρόνο τα κρούσματα κυκλωμάτων που απαρτίζονται από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει με τον τρόπο τους πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές.
Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά.
Μάλιστα, στις  περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.
Οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές , να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει  καθώς και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη .
Νέα τάση προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις  τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών :
Οι λέξεις  student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα  γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά site. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων  Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού,  24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος .

o Ούτε κατά διάνοια η καταβολή 2 εγγυήσεων.
o Φοιτητές σε πόλεις όπως η Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, ενώ οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα , υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια και μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3αρι . Το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό λόγο ότι ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς και μεγαλύτερος  διότι σε πολλές περιπτώσεις  δεν έχουν ούτε φυσικό αέριο, ούτε τηλεθέρμανση.
o Ψάχνουν ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγο του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου.
o Έως και 20 % καπέλο μπορεί να υπάρξει σε ακίνητο κατά τις ημέρες των εγγραφών.
o Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν τη διαμονή τους στο Ν.Κόσμο και στη Δάφνη.
o Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ στο Ν. Αττικής προτιμούν τις περιοχές πλησίον των ΑΤΕΙ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ), Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο κυρίως όπου υπάρχει σταθμός metro διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
o Οι φοιτητές των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 & 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ.Σοφία , Πυροσβεστείο  περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς και η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά με τη συγκοινωνία.
o Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον του ΑΤΕΙ π.χ Ταραμπούρα, Ζαρουχλέϊκα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο (γραμμή 2 & 3 ) σε 10-15 λεπτά.
o Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα & η Παλαιά Πόλη  έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
o Ηράκλειο, φτηνές λύσεις στις περιοχές Λ.Κνωσού, 62 Μαρτύρων & Χανιόπορτα.
o Ξάνθη-Κομοτηνή , οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φτηνές .
o Στη Λάρισα οι περιοχές, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη & Άγιος Κωσταντίνος υπάρχουν πολυτελή γκαρσονιέρες από 150 ευρώ.

Συμβουλές για τη φοιτητική στέγη

1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
2. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
3. Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
4. Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
5. Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
6. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
7. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
8. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
9. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
10. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
11. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
12. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
13. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
14. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
15. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

www.bankingnews.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ