Τι λένε στο usay.gr οι κτηματομεσίτες για τα ενοίκια «φωτιά»
Πονοκέφαλος η μεγάλη αύξηση των ενοικίων!
- του Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Σύμφωνα με αυτά τα ενοίκια είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ανεβασμένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Και μάλιστα παρατηρείται μεγάλη αύξηση ακόμη και σε περιοχές των Δυτικών Προαστίων αλλά και προαστίων του Πειραιά. Κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια.
Στο usay.gr μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E – Real Estates, Θέμης Μπάκας.
Τι ιδιαίτερο παρατηρεί κανείς αν δει τις αυξήσεις των ενοικίων;
«Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται από τις αρχές του 2018 μέχρι και σήμερα. Μεσοσταθμικά σε όλη την χώρα είναι 8,4% ενώ σε πολλές περιοχές αγγίζουν ακόμη και το 30% ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 50-60%. Υπάρχουν περιοχές εδώ στην Αθήνα που έχουν έντονο ενδιαφέρον από τους τουρίστες και σε αυτές έχει αναπτυχθεί πολύ η βραχυχρόνια μίσθωση. Παράδειγμα το Κουκάκι, το Μετς, το Κολωνάκι, ο Νέος Κόσμος, η Καλλιθέα, το Παγκράτι, αυτές έχουν μεγάλες αυξήσεις. Ταυτοχρόνως βλέπουμε και μεγάλες αυξητικές τάσεις της τάξης του 30% σε άλλες όμως περιοχές, όπως στο Χολαργό, την Αγία Παρασκευή. Υπάρχουν και περιοχές που δεν δικαιολογείται να βλέπουμε τέτοιες αυξήσεις. Το Περιστέρι, το Ίλιον, το Μενίδι, περιοχές που ούτε είναι τουριστικές περιοχές, αλλά και στις οποίες δεν έχουμε εγγραφές βραχυχρόνιων μισθώσεων. Απλώς φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά από όλη αυτή την κουβέντα για την αύξηση των μισθωμάτων. Ακούνε ότι αυξάνονται αλλού τα ενοίκια και θεωρούν ότι πρέπει να αυξήσουν και αυτοί τα ενοίκια των ακινήτων του».
«Η αύξηση των ενοικίων οφείλεται και σε έναν ακόμη παράγοντα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κοντά στο 2008 ήταν η εποχή που χτίστηκαν καινούργιες οικοδομές δεν υπήρχε εδώ και χρόνια καμία οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας. Ούτε αγοραστική δύναμη άρα 10 με 15 χιλιάδες κόσμος κάθε χρόνο αναζητά ακίνητο για στέγαση, και δεν μπορούσαν να αγοράσουν κάποιο σπίτι. Έχει συγκεντρωθεί στο σύνολο περίπου 150.000 κόσμου. Η κτηματαγορά δεν είχε την δυνατότητα να ανταπεξέλθει για την μίσθωση τόσων ακινήτων. Ναι υπήρχαν ακίνητα κλειστά που οι ιδιοκτήτες τα είχαν για πώληση και δεν τα μίσθωναν. Πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα τα πουλήσουν».
Παρατηρείται, λοιπόν, γενικώς αυτή η αύξηση στα ενοίκια. Κάτι που δημιουργεί ήδη ένα πρόσθετο πρόβλημα. Καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων από τους ενοικιαστές.
«Όταν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο μέσος μισθός είναι από 650 έως 800 ευρώ τον μήνα αντιλαμβανόμαστε, ότι πολλές φορές ένα υποψήφιος ενοικιαστής για να νοικιάζει ένα σπίτι θα πρέπει να πληρώσει ένα ενοίκιο ακόμη και στο 80% του εισοδήματός του. Πολλοί προσπαθούν είτε να συγκατοικήσουν είτε να κινηθούν σε περιοχές με πιο οικονομικό ενοίκιο. Παρατηρούμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά πολλά από τα συμβόλαια έχουν γίνει, παρατηρούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθωμάτων. Όταν αυτή τη στιγμή η καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων αγγίζει το 15,3% στο σύνολο των ενοικιαστών είναι μεγάλο ποσοστό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν μόλις 5%».
Πολλοί μιλούν για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για της βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο Θέμης Μπάκας διαπιστώνει , όμως, και τα οφέλη του κλάδου, τα τελευταία χρόνια σε πολλές πτυχές της ελληνικής οικονομίας.
«Εάν μπουν και άλλοι περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει να σκεφτούμε πολλά ενδεχόμενα. Μήπως επηρεαστεί για παράδειγμα ο τουρισμός. Μήπως υπάρξει πρόβλημα με την είσπραξη των φόρων όλα αυτά τα χρόνια που βοήθησαν την οικονομία της χώρας μας; Εννοείται από εκείνους που έχουν δηλώσει επίσημα τα ακίνητα που μισθώσουν στην βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι ένας κλάδος της οικονομίας που αγγίζει τα 2 δις στην χώρα μας το χρόνο. Κοντά στα 85 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από αυτούς που τα έχουν δηλώσει. Ταυτόχρονα είναι ένας κλάδος που βοήθησε και τον κλάδο της οικοδομής με όλες αυτές τις ανακαινίσεις που έγιναν και γίνονται. Βοήθησε και τον κάδο της κτηματαγοράς πολύ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 59% οι αγοραπωλησίες στο δήμο Αθηναίων».
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ