Το lockdown «πάγωσε» τα ταξίδια-εκδρομές στην Ελλάδα -Τι ισχύει με τις ακυρώσεις κρατήσεων

Το lockdown «πάγωσε» τα ταξίδια-εκδρομές στην Ελλάδα -Τι ισχύει με τις ακυρώσεις κρατήσεων

Το lockdown «πάγωσε» τα ταξίδια-εκδρομές στην Ελλάδα -Τι ισχύει με τις ακυρώσεις κρατήσεων

Το πανεθνικό lockdown φαίνεται πως αιφνιδίασε τους Έλληνες εκδρομείς, οι οποίοι είχαν σπεύσει να κάνουν κρατήσεις σε χειμερινούς προορισμούς για τον μήνα Νοέμβριο.

Συννεφιασμένος ουρανός

ΕΛΛΑΔΑ11|11|2020 | 08:13

Ωστόσο, οι περιορισμοί των μετακινήσεων από νομό σε νομό τους οδήγησαν σε αναγκαστικές ακυρώσεις και πλέον προσβλέπουν σε άρση του lockdown.

«Η ζήτηση πριν από την ανακοίνωση του lockdown ήταν αρκετά αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο λόγω του γεγονότος ότι πολλοί επέλεξαν να μην ταξιδέψουν εκτός των συνόρων εν μέσω πανδημίας, όσο και λόγω του ότι αρκετοί δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές τη φετινή χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σημειώνοντας ότι οι κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στα μέσα Οκτωβρίου.
Μάλιστα τα ποσοστά στις πληρότητες των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών είναι εντυπωσιακά.

Σε υψηλά ποσοστά οι πληρότητες του Νοεμβρίου
Αράχωβα
Τα τριήμερα του Νοεμβρίου– Πληρότητες έως και 80%
Για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –σαλέ για 2 ενήλικες και 2 παιδιά (μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή) η πληρότητα άγγιζε το 80% για το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου (6/11-8/11) , το  δεύτερο τριήμερο του Νοεμβρίου (13/11-15/11) το 76%, το τρίτο τριήμερο του Νοεμβρίου (20/11-22/11) το 75% και το τέταρτο τριήμερο του Νοεμβρίου (27/11-29/11) το 77%.
Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ολόκληρο ανεξάρτητο διαμέρισμα κυμαίνεται από 90€, για ανεξάρτητη κατοικία από 110€ και για chalet από 180€.

Καρπενήσι
Τα τριήμερα του Νοεμβρίου – Πληρότητες έως και 80%
Για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –σαλέ για 2 ενήλικες και 2 παιδιά (μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή), η πληρότητα άγγιζε το 72% για το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου (6/11-8/11), το  δεύτερο τριήμερο του Νοεμβρίου (13/11-15/11) το 80%, το τρίτο τριήμερο του Νοεμβρίου (20/11-22/11) το 75% και το τέταρτο τριήμερο του Νοεμβρίου (27/11-29/11) το 72%.
Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ολόκληρο ανεξάρτητο διαμέρισμα κυμαίνεται από 78€ , για ανεξάρτητη κατοικία κυμαίνεται από 98€, για chalet από 110€ και για βίλα από 134€.

Τρίκαλα Κορινθίας  
Τα τριήμερα του Νοεμβρίου – Πληρότητες έως και 87%
Για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος ή/και βίλα –σαλέ για 2 ενήλικες και 2 παιδιά (μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή), η πληρότητα άγγιζε το 87% για το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου (6/11-8/11), το  δεύτερο τριήμερο του Νοεμβρίου (13/11-15/11) το 83%, το τρίτο τριήμερο του Νοεμβρίου (20/11-22/11) το 81% και το τέταρτο τριήμερο του Νοεμβρίου (27/11-29/11) το 83%.
Το ημερήσιο κόστος διαμονής για ανεξάρτητη κατοικία – βίλα κυμαίνεται από 115€ και για chalet από 200€.

Τι γίνεται με τις ακυρώσεις λόγω lockdown
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τη πολιτική ακύρωσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών από τις αρχές της πανδημίας έχουν προβεί σε επιλογή πολιτικής ακύρωσης -«ευέλικτη», δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει επιλέξει ο εκάστοτε διαχειριστής. Οι περισσότεροι διαχειριστές έχουν επιλέξει τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, τονίζοντας ότι η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του, ενώ αν ακυρώσει σε λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν την πολιτική ακύρωσης – «μη επιστρέψιμη τιμή», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν προβεί σε γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.

«Εφόσον ο επισκέπτης έχει αποδεχθεί την πολιτική ακύρωσης «μη επιστρέψιμη τιμή»,  σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις που έχουν γίνει σε καταλύματα μετά τις 14 Μαρτίου 2020  δε θα καλύπτονται από την πολιτική ακύρωσης ειδικών περιστάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει νοσήσει με κορωνοϊό», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Στις περιστάσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν: διακοπές λειτουργίας και ακυρώσεις μέσων μεταφοράς, προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια, συμβουλές υγείας και καραντίνες, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και εντολές για παραμονή εντός σπιτιού. Η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη θα ισχύει ως συνήθως.

Όπως σημειώνει: «Σκοπός της πολιτικής ειδικών περιστάσεων είναι η προστασία των επισκεπτών και οικοδεσποτών από απρόβλεπτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης. Μετά την ημερομηνία κήρυξης της νόσου COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτική ειδικών περιστάσεων δεν ισχύει, διότι η νόσος COVID-19 και οι συνέπειές της δεν είναι πλέον απρόοπτες ή απρόβλεπτες. Όταν κάνετε κράτηση, μη  ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επιλογή που θα σας παρέχει ευελιξία».

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ellada/lockdown-pagose-taxidia-ellada-akyroseis-kratiseon

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ