Το Μετρό κρατά τα ενοίκια ψηλά όταν σε άλλες περιοχές μειώθηκαν κατά 40%

Το Μετρό κρατά τα ενοίκια ψηλά όταν σε άλλες περιοχές μειώθηκαν κατά 40%

Το Μετρό κρατά τα ενοίκια ψηλά όταν σε άλλες περιοχές μειώθηκαν κατά 40%

Η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά να επιλέγουν να μετακινηθούν σε περιοχές που εξυπηρετούνται από σταθμούς Μετρόαφενός για να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης, δηλαδή να μη χρησιμοποιούν καθόλου το αυτοκίνητό τους εξοικονομώντας χρήματα από τα καύσιμα. Αλλά και λίγο μακριά από τους σταθμούς να είναι το ακίνητο, οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να το μισθώσουν διότι χρησιμοποιούν λίγο το αυτοκίνητό τους σταθμεύοντας το κοντά στο Μετρό και στη συνέχεια μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους με το τρένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 τα ενοίκια των κατοικιών πανελλαδικά υποχώρησαν κατά 2,6%.

Οι οικονομικές εξελίξεις έχουν συγκρατήσει τις τιμές των ενοικίων, ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται και οι πρώτες ανοδικές τάσεις, ιδίως σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2011 έως τα τέλη του 2016.

Την ίδια περίοδο, οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτων εκτινάχθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες εξυπηρέτησης ενός στεγαστικού δανείου, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις με την πλάτη στον τοίχο.

Επιχειρηματίες και ενοικιαστές, επιλέγουν διαχρονικά ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται γύρω στους σταθμούς του Μετρό.

Η κτηματαγορά κατά μήκος των γραμμών του πιο δημοφιλούς συγκοινωνιακού μέσου, δεν έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη κρίση, παρά την κατάρρευση του κλάδου.

Οι τιμές πλησίον των σταθμών του Μετρό παρουσιάζουν μια σταθεροποίηση στις τιμές μίσθωσης λόγο της μεγάλης ζήτησης και των λιγοστών ακινήτων ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μικρής αύξησης σε σχέση με το 2014, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 η πτώση των τιμών πλησίον των σταθμών του Μετρό δεν ξεπέρασε το 20%.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές του κέντρου που εξυπηρετούνται από το Μετρό, δύο είναι οι κατηγορίες ακινήτων που έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από την κρίση.

Στην πρώτη ανήκουν όσα βλέπουν έστω και λίγο την Ακρόπολη και στη δεύτερη κατοικίες επιφάνειας έως 75 τ.μ., σε σχετικά καλή κατάσταση.

Δεν είναι λίγες οι περιοχές που ευεργετήθηκαν από την άφιξη του Μετρό στη περιοχή τους, το Αιγάλεω και το Ελληνικό αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τόσο στην αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων αλλά και στην εμπορική ανάπτυξη στα πέριξ του σταθμού.

Εάν τα σχέδια για τη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου μαζί με την ανάπλαση του κέντρου και την επέκταση της γραμμής του τραμ έως την Πατησίων δεν μείνουν μόνο στα χαρτιά, η περιοχή του κέντρου θα αποκτήσει νέα ζωή, ενώ οι τιμές θα παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση τόσο στις προς μίσθωση κατοικίες όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όποιος δεν έχει πρόβλημα να κάνει ένα αρκετά μεγάλο δρομολόγιο με το Μετρό, μπορεί να βρει φθηνά σπίτια προς μίσθωση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Παλλήνη, Κορωπί και Παιανία, όπου με 300 ευρώ / μήνα μπορείς να βρεις κατοικίες σε πολύ καλή κατάσταση.

Όσο πιο μακριά από το κέντρο της Αθήνας ή από τους χώρους εργασίας τόσο υποχωρεί το ενοίκιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ενδιαφέρον, ιδίως για την ενοικίαση ποιοτικών ακινήτων, είναι δεδομένο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις αγοραπωλησίες, όπου η ζήτηση παραμένει μηδενική λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Γράφει: Θεμιστοκλής Μπάκας- Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Πηγη: tribune.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ