Το «σαφάρι» για φοιτητική κατοικία συνεχίζεται – Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές

Το «σαφάρι» για φοιτητική κατοικία συνεχίζεται – Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές

Το «σαφάρι» για φοιτητική κατοικία συνεχίζεται – Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές

Πολλοί γονείς πρωτοετών φοιτητών «κράτησαν» στάση αναμονής μέχρι την έναρξη των εγγραφών στα Πανεπιστήμια – Στο επίκεντρο οι επιπλωμένες κατοικίες στη Νησιωτική Ελλάδα

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών και να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ότι από 1/10/2021 η εκπαιδευτική διαδικασία για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στα ΑΕΙ θα πραγματοποιείται δια ζώσης, μπορεί να ήταν «γνωστή» από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αρκετοί γονείς κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι και την έναρξη των εγγραφών, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.

1) «Ποδαρικό» με τους δευτεροετείς φοιτητές στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης της φετινή χρονιά

Οι πρωτοετείς φοιτητές του περσινού Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας (πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής) ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν δια ζώσης αρχές Οκτωβρίου, έκαναν πρώτοι «ποδαρικό» στο σαφάρι αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας τη φετινή χρονιά.

2) Έντονη κινητικότητα από πρωτοετείς με οικονομική οικογενειακή άνεση μετά την ανακοίνωση των βάσεων

Το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξεκίνησε σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων . Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε από τους γονείς πρωτοετών φοιτητών που διαθέτουν μια οικονομική άνεση, οι οποίοι επισκέφτηκαν άμεσα τη πόλη που θα διαμείνει ο νέος φοιτητής για την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων, αναζητώντας ακίνητα νεότερης κατασκευής ή/και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμη και 1-1,5 ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόμοια εικόνα και στην Καλλιθέα του Ν.Αττικής όπου εντός δυο ημέρων, μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στη περιοχή «μίσθωσε» το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιο του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές.

3) Πολλοί γονείς πρωτοετών φοιτητών «κράτησαν» στάση αναμονής μέχρι την έναρξη των εγγραφών στα Πανεπιστήμια

Η πανδημία του κορονοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ ,το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού και το κακό σενάριο για ενδεχόμενο νέο lockdown, φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στην φοιτητική κατοικία. Ένα μεγάλο μέρος των γονιών και κυρίως οι οικογένειες που δεν διέθεταν οικονομική άνεση, λόγω των περσινών δεδομένων, αρχικά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκινήσουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια, μη «ρισκάροντας» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές. Ενώ παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια και λοιπά έξοδα της φοιτητικής κατοικίας.

4) Στο επίκεντρο οι επιπλωμένες κατοικίες στη Νησιωτική Ελλάδα

Τη φετινή χρονιά αρκετοί γονείς επιλέγουν κυρίως επιπλωμένες κατοικίες που διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών με στόχο τον περιορισμό των άμεσων εξόδων που απαιτούνται για την φοιτητική κατοικία. Επιπλωμένα διαμερίσματα ζητούνται κυρίως από γονείς που οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν περάσει σε πανεπιστήμια που εδρεύουν στην νησιωτική Ελλάδα ( Χίο, Κέρκυρα, κλπ.)

5) Στο «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας δυο ακαδημαϊκά έτη πρωτοετών φοιτητών

Το περσυνό ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα του Νοεμβρίου επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη περσινή χρονιά.

6) Στα περσινά επίπεδα οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης, μετά την ανακοίνωση των βάσεων και του αριθμού των εισακτέων σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο μικρός αριθμός εισακτέων τη φετινή Ακαδημαϊκή χρονιά, προσέφερε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα στους γονείς για «παζάρι» των ζητούμενων τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης, που φέτος δεν έχει ούτε έναν εισακτέο παρά το γεγονός ότι διέθετε 108 θέσεις. Ενώ στη Κομοτηνή τη φετινή χρονιά, οι πρωτοετείς είναι 205 λιγότεροι σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό που θα μπορούσε να δεχθεί η πόλη, ο οποίος φέτος ήταν αυξημένος.

7) Υψηλότερα μισθώματα για όσους «κρατούν» στάση αναμονής

Όσοι «κρατούν» στάση αναμονής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές για φοιτητική κατοικία, ιδιαίτερα στις περιοχές της Αττικής που βρίσκονται πλησίον των Πανεπιστημίων δεν είναι πάρα πολλά, ενώ η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές του Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, όσο και από τους πρωτοετείς φοιτητές της περσινής Ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021. Λόγω της μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων σε προσιτές τιμές, οι κρατούντες στάση αναμονής, ενδέχεται να έχουν την επιλογή μόνον των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων που έχουν επιστρέψει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές μισθώσεις.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των άνωθεν ακινήτων ακινήτων (πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι , την Ακρόπολη και το Ζάππειο αγγίζουν τα 17€/τμ, ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την 3ετη διάρκεια μίσθωσης.

8) Στον χάρτη της φοιτητικής στέγης η Νίκαια και ο Κορυδαλλός

Τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 . Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο ή/και μέσω των υποσταθμών του μετρό, μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

9) Αυξητικές τάσεις στον Πειραιά ακόμη και 43% τη φετινή χρονιά

Την αυξητική τάση ακολουθεί και ο Πειραιάς που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλούς φοιτητές. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε πολλές περιπτώσεις καταγράφουν αύξηση ακόμη και 43% σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, στο Κερατσίνι διαμέρισμα 60τμ με 2 Υ/Δ κατάλληλο για συγκατοίκηση φοιτητών, το 2020 κόστιζε από 300€ έως 400€/μήνα και σήμερα η ζητούμενη τιμή ξεκινάει από 430€/μήνα.
Παρόμοια και η εικόνα σε μικρότερα διαμερίσματα 30τ.μ.-40 τ.μ. όπου στο κέντρο του Πειραιά και στην περιοχή Αγία Σοφία, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης το 2020 ήταν 240€/μήνα και 250€/μήνα αντίστοιχα, πλέον οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης διαμορφώνεται στα 300€ και 350€/μήνα.

10) Επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο η αγορά φοιτητικής κατοικίας λόγω των παρακάτω δεδομένων:

  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών καταγράφεται και τη φετινή χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών καταγράφεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
  • Αύξηση των εκδόσεων στεγαστικών δανείων που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα «κλειδώσουν» στα 800εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020 που ήταν 687εκατ.ευρώ (625εκατ.ευρώ το 2019).
  • Αύξηση των καταθέσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο για τον μήνα Μάιο άγγιξαν τα 281 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά 78 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών.
  • Ραγδαία αύξηση της ζήτησης και δυσκολία ανεύρεσής φοιτητικής κατοικίας προς μίσθωση τη φετινή χρονιά για τη κάλυψη των πρωτοετών φοιτητών δυο ακαδημαϊκών ετών 2020-2021 και 2021-2022.

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, αρκετοί γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, αναζητούν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κλπ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά, ιδιαίτερα σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, λόγω της μείωσης κατά 39,95% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε σχέση με το 2019 (7.681 ακίνητα) , οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 30τμ-50τμ πλήρως ανακαινισμένες, επιπλωμένες και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates,, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates,, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates,, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου – κυρίως ανακαινισμένα. * Επιπλωμένο διαμέρισμα με οικοσυκευές. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας.

Πόσο κοστίζουν τα επιπλωμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας κατάλληλα για φοιτητές

Πηγή / Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών, Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, Διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. * Μερικώς ανακαινισμένο, ** Πλήρως ανακαινισμένο.

 

*Του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα, Προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

 

 

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/to-safari-gia-fititiki-katikia-sinechizete-pos-diamorfononte-tora-i-times/?fbclid=IwAR10UJa2XlYvvLi-S6mb8Hu6EArOPjiMKDfOZBYCc4VzEIWE7AEmPQDgajY

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ