Τουρισμός: Πού χτυπάνε «κόκκινο» οι πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα (Δημοσίευση έρευνάς))

Τουρισμός: Πού χτυπάνε «κόκκινο» οι πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα (Δημοσίευση έρευνάς))

Τουρισμός: Πού χτυπάνε «κόκκινο» οι πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα (Δημοσίευση έρευνάς))

Οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις ξένων και εγχώριων τουριστών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB. Πού κυμαίνονται πληρότητες και τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς. Αναλυτικοί πίνακες ανά νομό.

Τουρισμός: Πού χτυπάνε «κόκκινο» οι πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 12 Ιουνίου 2021 – 15:07

Τελ. Ενημ.: 14 Ιουνίου 2021 – 20:16

Την τιμητική τους θα έχουν και φέτος το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, οι τουριστικοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους ταξιδιώτες, με την πληρότητα σε κατοικίες και βίλες που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb να χτυπάει «κόκκινο» ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκονται περιοχές με καλό οδικό δίκτυο, όπως η Πελοπόννησος, με αιχμή τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία, η Φθιώτιδα, η Θεσσαλία και τα παράλια της Ηπείρου, καθώς πολλοί είναι οι τουρίστες που επιλέγουν τον τελευταίο 1,5 χρόνο να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, αποφεύγοντας τις πολύωρες μετακινήσεις με τρένο, λεωφορείο, πλοίο και αεροπλάνο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην ίδια λογική, πολλοί είναι οι τουρίστες που επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μέρα με τη μέρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ COVID-19 εποχή, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαπιστώσει την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται.

Μάλιστα, η ευέλικτη πολιτικής ακύρωσης που έχει υιοθετήσει η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν την κράτησή τους ακόμη και λίγες ώρες πριν από την άφιξή τους στο κατάλυμα χωρίς να επιβαρυνθούν μα κάποιο κόστος. Μέχρι στιγμής, οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται μικρές αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020.

Οι τοπ προορισμοί

Στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών ακόμη και πριν από το υψηλής ζήτησης δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου βρίσκεται η Πελοπόννησος, όπου, σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφονται υψηλά ποσοστά προκρατήσων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένης). Στον τουριστικό χάρτη της Πελοποννήσου μπαίνει και η Αχαΐα, και κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Δυναμική αποκτά και ο νομός Ηλείας και ιδιαίτερα οι περιοχές της Κυλλήνης και της Κουρούτας, όπου, ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός καταλυμάτων που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στο προσκήνιο θα βρεθεί και η Χαλκιδική τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους ταξιδιώτες, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή για διακοπές, ενώ έντονη κινητικότητα καταγράφεται και για τους παραθαλάσσιους προορισμούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Άφησσος στο Πήλιο και ο Άγιος Ιωάννης συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την πληρότητα να καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά, με δεδομένο ότι δεν διατίθενται πολλά ακίνητα για τουριστική μίσθωση.

Εδαφος κερδίζει και η Φθιώτιδα χάρη στην εγγύτητά της με την Αθήνα, καθώς αρκετοί είναι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν προορισμούς που βρίσκονται κοντά στο κλεινόν άστυ και στον χώρο εργασία τους για να πραγματοποιούν συχνές αποδράσεις. Ο Αγιος Κωνσταντίνος και ο Θεολόγος βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών με την πληρότητα να ανέρχεται στο 90%.

Επεξεργασία/Πηγή: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates.

• Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας και αφορά τον μήνα Ιούνιο και αφορά 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών.

• Πολυτελής Βίλα για 4μελή οικογένεια με ιδιωτική ή κοινόχρηστη πισίνα. * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας και αποτελούν το minimum κόστος διαμονής. Οι πληρότητες και το κόστος διαμονής προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημείωση: Η βίλα στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

link: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2083164/toyrismos-htypane-kokkino-oi-plhrothtes-sthn-hpeir.html

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ