«Τρίζουν τα θεμέλια» της φοιτητικής κατοικίας – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

«Τρίζουν τα θεμέλια» της φοιτητικής κατοικίας – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

«Τρίζουν τα θεμέλια» της φοιτητικής κατοικίας – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, σήμερα έχει αγγίξει το 70%-75%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Τρίζουν τα θεμέλια» της φοιτητικής κατοικίας – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

 

Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές του 3ου και 4ου έτους φοίτησης ξενοίκιασαν την φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαίο έξοδά τους και παράλληλα, να επισκέπτονται τη πόλη που σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους – τυχόν εργαστήρια- αλλά και στην εξεταστική περίοδο.

Στη δε Πάτρα, όπου το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα των φοιτητών εκτιμάται ότι αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, εάν συνεχιστεί η εξ αποστάσεως φοίτηση θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σχετική έρευνα του κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, Προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την έξαρση των ημερήσιων κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου του 2020, πριν καν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων της πολιτείας, είχαν ήδη προϊδεάσει τα σχετικά δημοσιεύματα τους φοιτητές και τους γονείς ότι σε μεγάλο  ποσοστό η τηλεκπαίδευση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας θα καταστεί υποχρεωτική το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσοι γονείς είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, επικοινώνησαν στα μέσα Νοεμβρίου με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα  συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Αν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα με την πανδημία του κορωνοϊού και συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και το 2021, ο κ. Μπάκας εκτιμά ότι άμεσα πολλά ακίνητα που στόχευαν οι ιδιοκτήτες τους σε φοιτητές θα παραμείνουν στα «αζήτητα» και οι τιμές θα καταγράψουν πτωτικές τάσεις.

Παράλληλα, πολλές πόλεις στην επαρχία που οι φοιτητές αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας τους, έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα των φοιτητών στην Πάτρα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ

Στη Πάτρα το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο, στη φοιτητούπολη των 29.900 προπτυχιακών φοιτητών, 1.901 μεταπτυχιακών και 2.030 υποψήφιων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου ένας μικρός αριθμός είναι Αχαιοί, οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες πόλεις που είχαν νοικιάσει κατοικίες και με τη διαβίωσή τους στήριζαν τις τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων εστίασης και αναψυχής κ.ά., τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΚΤΕΛ αστικό και υπεραστικό, προαστιακό.

Όλες οι άνωθεν επιχειρήσεις έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση από την απουσία των φοιτητών. Όσο παρατείνεται η απουσία των φοιτητών, τόσο μεγαλώνει το οικονομικό άνοιγμα για τις τοπικές επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που παρέχουν φοιτητική στέγη και για κάθε κρίκο αυτής της οικονομικής αλυσίδας.

Κατά την έρευνα, εάν συνεχιστεί η εξ αποστάσεως φοίτηση θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την εκάστοτε φοιτητούπολη, καθώς το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα των φοιτητών στην Πάτρα εκτιμάται ότι αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσουμε και τις άλλες απώλειες, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της κρίσης που επέρχεται είναι με γεωμετρική πρόοδο για την εκάστοτε φοιτητούπολη και τις επιχειρήσεις της.

Οι συνήθειες και η ανατροπή

Όπως σημείωσε ο κ. Μπάκας «η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών στοχεύοντας πλέον όλοι μας στην θωράκιση της προσωπικής μας υγείας αλλά και της υγείας των αγαπημένων μας προσώπων . Τείνει πλέον, ανάλογα βέβαια με την διάρκεια και τις εξελίξεις που ορίζει αποκλειστικά αυτός ο αόρατος εχθρός, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή πολλών κλάδων της οικονομίας. Από το σαφάρι γονέων και πρωτοετών φοιτητών για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας τα προηγούμενα χρόνια, στα όρια της κατάρρευσης αν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση».

Για να υπενθυμίσει ότι «από το καλοκαίρι του 2020, είχαμε αναφέρει ότι η φετινή ακαδημαϊκή χρονικά θα είναι διαφορετική σε περίπτωση που η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα μας για δεύτερη φορά. Αρχές Σεπτεμβρίου, οι γονείς των πρωτοετών, επικοινωνούσαν με κτηματομεσιτικά γραφεία με στόχο να ενημερωθούν για την διαθεσιμότητα των ακινήτων, τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης καθώς και για εναλλακτικές – οικονομικότερες περιοχές, διότι αν και εν μέσω πανδημίας οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών κατέγραψαν αυξήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019.  Ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κρατούσαν στάση αναμονής αναμένοντας τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού και παράλληλα στόχευαν να κερδίσουν 1-2 μήνες ενοίκια, δηλαδή, να προβούν σε μίσθωση της φοιτητικής στέγης μετά τις εγγραφές των φοιτητών στις σχολές (τέλη Οκτωβρίου ή/και αρχές Νοεμβρίου)».

link: https://www.insider.gr/epiheiriseis/real-estate/154940/trizoyn-ta-themelia-tis-foititikis-katoikias-ti-symbainei-se-athina?fbclid=IwAR0ZFJVEzGEASu1p4d2zvfTBrAzOjJ4vvRMco3-lwyOamCYqCpXpINDSyKY

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ