Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

Ραγδαία η πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές σε σχέση με τη διετία 2007 – 2008, η οποία φτάνει ακόμη και το 55% – Δείτε τιμές σε Αράχωβα, Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας

  • Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας

Μια χώρα που έχει τις περισσότερες βουνοκορφές απ ΄όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας τις 1.000 εκ των οποίων πάνω από 30 φιλοξενούν γνωστά χιονοδρομικά κέντρα και οικισμούς εφάμιλλά με αυτά της Ευρώπης. Ένας τομέας της αγοράς ακινήτων ο οποίος γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη το 2005-2008. Σήμερα και σε σχέση με τη διετία 2007 – 2008 είναι εμφανέστατη η ραγδαία πτώση των τιμών των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 55%. Ενώ η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 90% – 95%.  

Επιπλέον την περίοδο της ραγδαίας αύξησης των τιμών πολλοί ήταν οι Έλληνες λάτρεις των Χειμερινών sport που οδηγήθηκαν στην αγορά κατοικίας, μόλις 3 ώρες από τα σύνορα μας. Οι αξίες τότε στη χώρα μας το 2007-2008 ,  στην Αράχωβα άγγιζαν τις 3.000 – 4.500 ευρω / τμ , το Καρπενήσι με μέση τιμή  2.200 ευρώ/τμ. και ο Άγιος Αθανάσιος τις 3.000 ευρώ/τμ.  τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες δεν ξεπερνούσε τα 1.200ευρώ /τμ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 400 – 600 ευρώ/ τμ.  για πολυτελή ακίνητα πλήρως επιπλωμένα.

Το 2019, οι τιμές στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση, 12 μήνες μετά οι αυξήσεις είναι εμφανείς στο σύνολο των τιμών πώλησης και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και το 25 %, ενώ τη φετινή χρονιά ραγδαίες αυξήσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης καταγράφεται στην Αράχωβα και στα Τρίκαλα Κοορινθίας. Την ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης, ακολουθούν α Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, ενώ στους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 2019.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην Αράχωβα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 750€/τμ έως 1.500€τμ και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.000€/τμ έως 2.500€/τμ.

Στα Καλάβρυτα η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 800€/τμ έως 1.600€τμ και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.400€/τμ έως 2.000€/τμ.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας κατασκευής μετά το 2005, το 2019 κυμαινόταν από 1.300€/τμ έως 1.500€τμ και τη φετινή χρονιά η ζητούμενη τιμή πώλησης, διαμορφώνεται από 1.300€/τμ έως 2.500€/τμ.

Οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά τον λήθαργο των 10 ετών, αρχίζουν να ακολουθούν τη συνολική αυξητική τάση που καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές τους τελευταίους 24 μήνες στην εγχώρια κτηματαγορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών. Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και 2019 αφορούσαν ακίνητα έως 80.000€-100.000€ από τους λάτρεις των χειμερινών sport που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα που πριν 10 χρόνια θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερα από 250. 000€ και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τις ημέρες που δεν διαμένουν .

Τα προηγούμενα χρόνια , δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που δεν κατάφεραν να προβούν σε πώληση της χειμερινής εξοχική κατοικίας τους σε ικανοποιητική τιμή εντός της κρίσης και προέβησαν σε εγγραφή σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – ενοικίαση με τη σεζόν με στόχο , το ακίνητο τους να αποφέρει κάποιο εισόδημα, είτε χρηματοδοτώντας τη δόση δανείου ή/και των συνολικών εξόδων ( ΕΝΦΙΑ κλπ).

Η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν τις καλές εποχές της οικονομίας, επέστρεψε πλέον έντονα για λόγους κορωνοϊού. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά την ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από κορωνοϊό η ζήτηση καταγραφόταν αυξημένη μέρα με την ημέρα.

Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που αντέχουν οικονομικά και λόγω του ενδεχόμενου lockdown, επέλεξαν να προβούν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ώστε να μην βρεθούν «εγκλωβισμένοι» σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική, αλλά σε ένα μέρος κοντά στη φύση που σίγουρα οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερες.

Μη ξεχνάμε ότι ακόμη και εν μέσω lockdown, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και παράλληλα οι γονείς να εργάζονται μέσω τηλεργασίας γι΄αυτό οι περισσότεροι μισθωτές ζητούσαν την ύπαρξη γραμμής internet και αν υπάρχει επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης τη φετινή χρονιά, οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση της ζήτησης που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν (Σεπτέμβριο – Μάϊο) κυρίως στους top χειμερινούς προορισμούς σε ακτίνα έως 2,5 ώρες από την Αττική με καλή οδική πρόσβαση λόγω της πανδημίας

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν επηρέασε τις ζητούμενες τιμές πώλησης, διότι παράλληλα με την αναζήτηση κατοικιών προς μίσθωση, δεν ήταν λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που οδηγήθηκαν σε αγορά ακινήτων χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τους ακριβείς αριθμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχωβα, μισθώθηκαν με τη σεζόν περίπου 500 κατοικίες είτε για διαστήματα 3 μηνών, είτε από τον Σεπτέμβριο έως το Πάσχα, είτε από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates 

link: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/vgenoun-apo-ton-pago-i-chimerines-exochikes-katikies-meta-apo-10-chronia/

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ