Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα «ύψη» πληρότητες και τιμές για το 3ημερο

Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα «ύψη» πληρότητες και τιμές για το 3ημερο

Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα «ύψη» πληρότητες και τιμές για το 3ημερο

Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα «ύψη» πληρότητες και τιμές για το 3ημερο

04-03-2022 | 08:20
Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Άγγιξαν» ακόμα και το… 100% οι προ-κρατήσεις για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στους δημοφιλείς χειμερινούς και καρναβαλικούς προορισμούς. Με τις τιμές για δύο διανυκτερεύσεις σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας να ξεπερνούν τα 700 ευρώ στα Καλάβρυτα και την Αράχοβα ή και τα 800 ευρώ σε Βυτίνα και Τρίκαλα Κορινθίας, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πρόεδρο του δικτύου, «ήδη από τα μέσα του Ιανουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία προ-κρατήσεων που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης για αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που έσπευσαν να κλείσουν τη διαμονή τους για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (5/3-7/3), με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 60%. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, οι προ-κρατήσεις στους ίδιους προορισμούς για το τριήμερο καταγράφονται σε υψηλά επίπεδα που κυμαίνονται από 80% έως και 100%».

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο κέντρο της Αράχωβας στα μέσα του Ιανουαρίου η διαθεσιμότητα καταγραφόταν σε μόλις 28 ακίνητα και στην ευρύτερη περιοχή άγγιζαν τα 69. Πλέον, η διαθεσιμότητα περιορίζεται στα 12 ακίνητα με το κόστος να κυμαίνεται από 376 ευρώ έως και 700 ευρώ. Το ανώτερο κόστος αφορά chalet με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις.

Παράλληλα, τα Τρίκαλα Κορινθίας, μια περιοχή που πρωταγωνίστησε τις ημέρες των εορτών (Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά), στα μέσα του Ιανουαρίου η διαθεσιμότητα ήταν μόλις 10 κατοικιών με το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαινόταν από 340 ευρώ έως 385 ευρώ για κατοικίες 60 τ.μ. – 80 τ.μ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η διαθεσιμότητα είναι μόλις 3 ακινήτων με το κόστος στέγασης για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 470 ευρώ έως 846 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελές chalet με 3Υ/Δ κατάλληλο όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 6 άτομα.

Στο Μέτσοβο η διαθεσιμότητα στα μέσα Ιανουαρίου ήδη καταγραφόταν περιορισμένη με μόλις 10 κατοικίες, με το κόστος να κυμαινόταν από 250 ευρώ έως 375 ευρώ. Πλέον, η διαθεσιμότητα αφορά μόλις 4 ακίνητα με το κόστος να κυμαίνεται από 252 ευρώ έως 400 ευρώ.

Στα Καλάβρυτα, που είχαν την τιμητική τους τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προσελκύοντας 7.000 επισκέπτες στο Χιονοδρομικό κέντρο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με τις πληρότητες να αγγίζουν ακόμη και το 100%, από τα μέσα του Ιανουαρίου η κινητικότητα για το 3ημερο της Καθαράς Δευτέρας κατατάσσουν τα Καλάβρυτα σε «must» επιλογή τόσο για του Αθηναίους λόγο του καλού οδικού δικτύου, όσο και για τους Αχαιούς που θα θελήσουν να βρεθούν στα ορεινά του Νομού απολαμβάνοντας πιθανόν ανάλογα τον καιρό χειμερινά σπορ.

Οι διαθέσιμες κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη χρονική περίοδο 5/3 έως και 7/3 είναι μόλις 3 στο κέντρο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή είναι 7, όταν στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν 21. Το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 600 ευρώ έως 730 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελή κατοικία 90 τ.μ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα μέσα του Ιανουαρίου το κόστος κυμαινόταν από 370 ευρώ έως 380 ευρώ για κατοικίες 65 τ.μ. -75 τ.μ. με 2 Υ/Δ που πλέον δεν είναι διαθέσιμα.

Η διαθεσιμότητα στην Δημητσάνα είναι σχεδόν μηδενική, με το μοναδικό διαθέσιμο ακίνητο να αγγίζει τα 282 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις. Στη Βυτίνα, η διαθεσιμότητα είναι μόλις 4 ακινήτων, με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται από 270 ευρώ έως 860 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά αυτοτελές κτίριο – αρχοντικό με 3Υ/Δ κατάλληλο να φιλοξενήσει 6-8 άτομα.

Το Καρπενήσι το προτιμούν τόσο Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Η διαθεσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν 19 κατοικίες με το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις να κυμαινόταν από 288 ευρώ έως 328 ευρώ. Στην ευρύτερη περιοχή διατίθενται μόλις 6 ακίνητα σε χωρία όπως το Μεγάλο Χωρίο με το κόστος να αγγίζει ακόμη και τα 824 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις, στον Άγιο Νικόλαο όπου αυτοτελή βίλα διατίθεται προς 900 ευρώ, ενώ οικονομικότερη επιλογή αποτελεί το χωρίο Κορυσχάδες όπου το κόστος κυμαίνεται από 400 ευρώγια 2 διανυκτερεύσεις.

Στους ορεινούς προορισμούς της Μαγνησίας, Πορταριά και Μακρινίτσα, η διαθεσιμότητα κατοικιών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι 25 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Στη Μακρυνίτσα, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 480 ευρώ έως 560 ευρώ, για κατοικία 110τμ με 2 Υ/Δ. Ενώ στη Πορταρία η διαθεσιμότητα είναι μόλις 4 ακινήτων με το κόστος να διαμορφώνεται από 370 ευρώ έως 426 ευρώ.

Τα Ζαγοροχώρια, τη δεδομένη χρονική διαθέτουν 7 κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές διαμορφώνονται από 370 ευρώ έως 420 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα μέσα του Ιανουαρίου, στο Πάπιγκο, κατοικία 90τμ κόστιζε από 374 ευρώγια 2 διανυκτερεύσεις, ενώ στο χωριό Κουκούλι 386 ευρώ για κατοικία 115τμ με 2 Υ/Δ.

Η Καλαμπάκα και τα Ιωάννινα μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου κατέγραφαν υψηλές διαθεσιμότητες κατοικιών και σχεδόν μηδενική κινητικότητα τουλάχιστον. Στα Ιωάννινα καταγραφόταν διαθεσιμότητα 86 κατοικιών και στη Καλαμπάκα 98. Πλέον, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, η διαθεσιμότητα στα Ιωάννινα έχει μειωθεί στα 24 ακίνητα και στη Καλαμπάκα 45 κατοικίες.

Επίσης, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους καρναβαλικούς προορισμούς όπως τη Ξάνθη και τη Βασίλισσα του καρναβαλιού την Πάτρα. Το κόστος μίσθωσης για 2 διανυκτερεύσεις στη «Βασίλισσα του Καρναβαλιού» κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ στην Ξάνθη από 236 ευρώ έως 450 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την τιμητική τους έχουν και οι οδικοί προορισμοί με χιλιομετρική απόσταση έως 2-2,5 ωρών.

Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 83%, με το κόστος να κυμαίνεται από 175 ευρώ για διαμέρισμα 85τμ σε απόσταση 300 μέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ 385 ευρώ είναι το κόστος για διαμέρισμα 160τμ με 3Υ/Δ .

Στο Ναύπλιο, το κόστος διαμονής 50τμ αγγίζει τα 350 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις και για κατοικία 85τμ κυμαίνεται στα 400 ευρώ. Στη Ναύπακτο, το κόστος για 2 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 210 ευρώέως 358 ευρώ, για διαμέρισμα 60τμ-80τμ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο Λουτράκι, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 84% και το κόστος μίσθωσης για 2 ημέρες κυμαίνεται από 158 ευρώ έως 220 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικία 98τμ.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

link: https://www.insider.gr/oikonomia/215570/brahyhronia-misthosi-sta-ypsi-plirotites-kai-times-gia-3imero?fbclid=IwAR1UEu4-DiczqsEoW6jLD1Gylx6cdWHIY6OsJ0hALLCDnxK5WtUllZE3RY8

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ