Επέκταση του προγράμματος Greek Golden Visa και σε άλλες μορφές επενδύσεων

Επέκταση του προγράμματος Greek Golden Visa και σε άλλες μορφές επενδύσεων

Επέκταση του προγράμματος Greek Golden Visa και σε άλλες μορφές επενδύσεων

Την επέκταση του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες εκτός ΕΕ και για άλλες επενδυτικές κατηγορίες, πλην της αγοράς ακινήτων, αναμένεται να εξετάσει το προσεχές διάστημα το Yπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη συλλογή προτάσεων από φορείς της εγχώριας αγοράς για τη βελτίωση του προγράμματος «Greece My Residence: Golden Visa Program», πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το συντονισμό του υφυπουργού κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

–Να μη μεταβληθεί το κόστος του προγράμματος και να διατηρηθεί στο επίπεδο των 250.000 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

–Να βελτιστοποιηθεί και να καταγραφεί η διαδικασία λήψης βιομετρικών στοιχείων βήμα προς βήμα και να διαμορφωθεί ενημερωτικό υλικό που θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους στα προξενεία της χώρας μας.

–Να συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ζητήματα ιθαγένειας και να εξετασθούν τόσο η διαμόρφωση σχετικού προγράμματος όσο και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής της.

–Να εξετασθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες μορφές επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ (π.χ. αγορά ομολόγων, αγορά μετοχών επενδυτικών ταμείων κ.τ.λ.).

–Να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών webinar, με σκοπό την ενημέρωση των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων των κατά τόπους Πρεσβειών μας για το πρόγραμμα.

–Να μελετηθεί το σύνολο των προτάσεων της διαβούλευσης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και να κατατεθούν άμεσα σχετικές εισηγήσεις.

Ας σημειωθεί ότι, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2017, είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες.

Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτη ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.

Ακόμη και όταν συμπεριληφθούν, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα «Greece My Residence: Golden Visa Program», οι άδειες διαμονής που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών, και πάλι η μεγαλύτερη προτίμηση προέρχεται από την Κίνα με 1.580 άδειες. Ακολουθούν η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179. Συνολικά, έχουν διατεθεί 3.809 άδειες για μέλη των οικογενειών όσων έχουν επενδύσει μέσω της Golden Visa.

Πηγή: blog.xe.gr

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ