«Χρυσά» τα ενοίκια για τους φοιτητές – Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-RealEstates
Από το άγχος των Πανελλαδικών στην αγωνία εύρεσης φοιτητικής στέγης – 7.000 ευρώ ετησίως κοστίζουν οι σπουδές φοιτητών σε άλλες πόλεις
Η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους τελείωνε διαχρονικά με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια, το άγχος των Πανελλαδικών αντικαθίσταται μετά το πέρας των εξετάσεων από την αγωνία εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, όχι μόνο γιατί η προσφορά για τα φοιτητικά σπίτια είναι περιορισμένη λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb, αλλά και γιατί οι τιμές των κατοικιών που διατίθενται για μακροχρόνιες μισθώσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος σπουδών να είναι αβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Γκασονιέρες και δυάρια που σπανίως πέφτουν κάτω από τα 500 ευρώ στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ή στο Κουκάκι είναι ενδεικτικές περιπτώσεις για την εκτίναξη των ενοικίων στην πρωτεύουσα, την ώρα που τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας μισθώνονται μόνο μέσω Airbnb περίπου 5.500 διαμερίσματα. Για ένα δυάρι στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο τα ενοίκια κινούνται μεταξύ 420-470, στην Καλλιθέα 320-400, ενώ μια γκαρσονιέρα στο Κουκάκι μπορεί να φτάσει έως και τα 750 ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E-Real Estates, εκτός από τη μειωμένη προσφορά, τα ενοίκια σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας είναι αυξημένα κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι, με αποτέλεσμα η εύρεση κατοικίας να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, ενώ, όταν βρεθεί, οι οικογένειες φοιτητών αναγκάζονται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για να συντηρήσουν το λεγόμενο φοιτητικό νοικοκυριό.
Η αγωνία των γονέων πηγάζει, επομένως, από τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη του κόστους σε περίπτωση που το παιδί τους περάσει σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένας στους δύο υποψηφίους ουσιαστικά συμπληρώνει το μηχανογραφικό δελτίο με κριτήριο τον τόπο διαμονής του και όχι με βάση το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει.
Έρευνα που διεξήχθη σε 250 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης (Νοέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019) δείχνει ότι η επιβάρυνση κάθε οικογενειακού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7.000 ευρώ.
Το συνολικό κόστος σπουδών διάρκειας τεσσάρων έως πέντε ετών ανέρχεται στα 28.000-35.000 ευρώ, ενώ συνολικά υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως για περίπου 150.000 οικογένειες φοιτητών.
“Στον Θεό” οι τιμές
Για ακόμα μία χρονιά, τα ενοίκια στην Αθήνα και στους νησιωτικούς προορισμούς παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά σύμφωνα με την έρευνα της E-Real Estates, μιας και η διαμόρφωση των τιμών σχετίζεται άμεσα με την τουριστική κίνηση και το μεγάλο κέρδος που μπορεί να αποφέρουν στους ιδιοκτήτες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Καλύτερη είναι πάντως η εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου παρατηρείται πτώση έως και 10% σε σχέση με πέρυσι.
Παράγοντες κτηματομεσιτικών υπηρεσιών εκτιμούν βέβαια ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σημαντικά τα ακίνητα που θα επιστρέψουν στην «παραδοσιακή» ενοικίαση, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν σταδιακά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου, του μεγάλου ανταγωνισμού σε υποδομές/παροχές κ.λπ.). Προειδοποιούν όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ενοίκια θα παραμείνουν στα ύψη, καθώς δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες να επιδιώξουν να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους στα επίπεδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Χρήσιμες συμβουλές προς γονείς και φοιτητές
Ενόψει της νέας περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) παρουσιάζει τις ακόλουθες συμβουλές για γονείς και σπουδαστές.
Μην πανικοβάλλεστε! Σπίτια υπάρχουν για όλους. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν ανακαλύψτε τα. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά, προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι, αν τους προκαταβάλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
Γενικά, μην προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ